Dnes Prague Edition

Střídání času skončí roku 2021

- Eva Zahradnick­á, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA, BRUSEL Střídání letního a zimního času se zruší a zůstane jen jeden z nich. Už je to téměř jisté. Přeje si to většina zemí EU.

Zruší se však nejdříve v roce 2021, protože v původním termínu 2019 se celá operace na 99 procent nestihne.

Jestli zůstane zimní, nebo letní čas, zůstává otevřenou otázkou. Výsledek bude spíš kompromise­m. Většina členských zemí se především bojí, že by v každé zemi platil jiný čas a vznikl chaos. MF DNES získala od zdroje z českého zastoupení při Evropské unii interní dokument z 19. listopadu, který připravili Rakušané předsedají­cí celé Unii. Informují v něm o postupu vyjednáván­í o názorech jednajícíc­h stran. Nese název „Návrh směrnice pro Evropský parlament a Radu o zrušení sezonních změn času – zpráva o pokroku“.

„Během neformální­ho zasedání ministrů 29. října většina členských států zrušení dvou časů podpořila, i když některé země chtěly zachovat současný status quo. Většina delegací však vidí datum spuštění směrnice 1. dubna 2019 jako příliš ambiciózní,“píše se v dokumentu.

V něm je také letopočet 2019 už většinou přeškrtán a nahrazen číslovkou 2021.

V pátek „zprávu o pokroku“schválili úředníci z výboru stálých zástupců vlád EU.

V pondělí by se koncem dvou časů mohli podruhé zabývat ministři dopravy a na jaře Evropský parlament. „Zatím je hlasování v dopravním výboru plánováno na 4. března,“uvedla Irena Kubásková, tisková atašé Evropského parlamentu v Česku.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia