Dnes Prague Edition

Bez migrantů bude lidí v Česku ubývat

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

esko bude stárnout a bez migrantů se neobejde. Ukazuje to nová demografic­ká projekce Českého statistick­ého úřadu, která se zabývá Českem do roku 2100. „Předpoklád­áme, že na konci dvacátých let budeme mít přibližně 10,8 milionu obyvatel, což bude nejvíce v tomto století,“uvádí Jaroslav Sixta, místopředs­eda Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Přirozené ztráty obyvatelst­va totiž nebudou malé. Největší převaha zemřelých nad narozenými se očekává v polovině 60. let 21. století, a to o téměř 45 tisíc lidí ročně.

S nově narozenými to velká sláva nebude, statistici očekávají jen mírný nárůst plodnosti, z dnešního 1,69 na 1,74 dítěte na matku. Rodiče budou stále více stárnout, v roce 2060 si rodiče budou první dítě pořizovat v průměru v 29 letech.

Pokud se nestane něco mimořádnéh­o – jako třeba v Egyptě, kde v 70. letech žilo 30 milionů obyvatel, po zlepšení zdravotní péče se tamní populace rozrostla na dnešních 100 milionů, růst populace v Česku zajistí leda příchod obyvatel ze zahraniční. Nyní se do Česka přistěhuje 26 tisíc cizinců ročně.

Nepříznivé trendy stárnutí populace může podle statistiků zvrátit právě migrace. Nejčastěji půjde o migranty ve věkové skupině mezi dvaceti a čtyřiceti lety z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu a dalších zemí východní Evropy a Asie.

„Mezi migranty poroste počet žen, Češi budou stárnout a potřebovat více pečovatele­k,“popisuje Terezie Štyglerová z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ další neodvratit­elnou skutečnost. Demografic­ký vývoj následujíc­ích desetiletí bude ve znamení stárnutí populace.

Počet obyvatel ve věku 65 plus, který na počátku roku 2018 poprvé přesáhl

Čhranici dvou milionů, by se měl nadále každoročně zvyšovat. Na konci padesátých let bude lidí starších 65 let v Česku až 3,2 milionu. „Zastoupení seniorů v populaci by mělo vzrůst ze současných 19 procent až k 30 procentům,“říká Štyglerová. Stárnutí však bude mít negativní ekonomické dopady. Za 40 let by mělo na 100 ekonomicky aktivních osob připadnout 99 osob neaktivníc­h, tedy do 19 let či starších 65 let. Nyní připadá na 100 aktivních 65 neaktivníc­h.

Statistici ale mají i příznivou prognózu. Dožívat se budou dnes dospělí muži o 11,6 roku a dospělé ženy o 9,4 roku více než dnes. V roce 2050 by průměrný věk dožití mužů měl být 82,1 roku, u žen pak 86,7. Měl by se tak postupně snižovat roz- díl mezi věkem dožití u mužů a žen. „Stále ale zaostáváme za zeměmi zá- padní Evropy,“uvedla Štyglerová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia