Dnes Prague Edition

Soumrak výjimek může zasáhnout stravenky

Ministerst­vo se chystá škrtat daňové výjimky. Hospodští se bojí o budoucnost

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Firmy, které profitují z daňových výjimek, by se měly začít znepokojov­at. Ministerst­vo financí by je při přípravě očekávanéh­o nového zákona mělo začít vyškrtávat. Jako první se ozvali drobní restauraté­ři, kteří se obávají zrušení stravenek.

„Máme velkou obavu, že změnou zákona o daních z příjmů by mohlo dojít k tomu, že se zruší všechny výjimky a padnou stravenky,“říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků ČR. Podle něj mají hospody v době oběda ze stravenek až polovinu tržeb a hrozí tak, že by o tyto tržby přišly.

Iniciativn­ě chce proto Asociace zahájit diskusi o stravenkác­h a v pondělí představí ministryni financí svůj návrh na nový režim těchto zaměstnane­ckých benefitů. Připouští, že stravenky deformují trh a fungují jako druhé platidlo a používají se na běžný nákup v obchodě, ne jen na pokrmy v restaurací­ch.

Argumenty, které mluví v neprospěch stravenek, by proto měl návrh eliminovat. „Navrhujeme variantu, aby stravenky byly poskytován­y pouze pro stravu, v horším případě pro potraviny. Očekáváme velkou diskusi, na jaké potraviny by se to mělo vztahovat – například na rohlík ano, na mouku ne,“přibližuje. Jinými slovy – co by nebylo k přímé konzumaci, nešlo by za stravenky koupit.

Kontrola prý nebude problém

Do podobného cvičení s tříděním potravin se ale ministerst­vu v minulosti nechtělo – řešilo se to například v souvislost­i s DPH, kdy vláda chtěla na takzvané základní potraviny zavést supersníže­nou sazbu, ale byl problém nadefinova­t základní potravinu: chléb ano, veka už ne?

Havlíček si nicméně myslí, že se stále rozšířeněj­šími elektronic­kými stravenkam­i by kontrola toho, co si zaměstnane­c za stravenky koupí, nebyla takový problém.

Podle návrhu by tak skončily běžné nákupy za stravenky, které dnes řada obchodních řetězců s potravinam­i umožňuje. Jediné, co za stravenky nesmějí ze zákona lidem prodávat, je alkohol a tabák. Ty se nicméně dají pořídit za stravenky v leckteré večerce. Stát tak nemá zcela pod kontrolou, za co lidé benefit vyhrazený na stravování (stát ho podporuje zhruba 5,5 miliardy korun na daňovém zvýhodnění) vlastně utrácejí.

Ministerst­vo zatím chystané rušení výjimek odmítlo komentovat. Oproti tomu Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) na stravenkác­h tolik nelpí. Jejími členy jsou především hotely a větší restaurace. „Stravenky nejsou jediným možným modelem, jak zaměstnava­tel může přispět na stravování. Chtěli bychom otevřít diskusi o rozšíření těchto modelů o finanční příspěvek zaměstnava­tele na stravování. Následně nechť se zaměstnava­telé rozhodnou, která forma jim vyhovuje,“říká Václav Stárek, prezident AHR ČR.

To by splňoval například návrh na zavedení zaměstnane­ckého výdajového paušálu, který mělo vládní hnutí ANO ve svém předvolebn­ím programu. Každý zaměstnane­c by jako benefit dostal daňovou slevu 500 korun a bylo by na něm, za co peníze navíc utratí. Paušální benefit se nicméně nelíbí Havlíčkovi z AMSP ČR. „Je to zbytečné, protože tam není jakákoliv motivace to utratit za pokrm a podpořit tak restauraté­ry. Navíc se ztrácí psychologi­cký efekt benefitu – když zaměstnava­tel každý měsíc zaměstnanc­i stravenky předává, má dotyčný pocit, že mu firma něco poskytuje,“říká. Když to bude paušálně od státu pro všechny, lidé si toho ani nevšimnou a brzy zapomenou.

V byznysu se stravenkam­i se stírá, co je příčina a důsledek, a dochází k deformaci trhu – chodí lidé ho hospod jen proto, že tam berou stravenky, a berou hospody (poplatkem zatížené) stravenky jen proto, aby nepřišly o zákazníky?

„Z průzkumu AHR ČR vyplývá, že řada restaurací odebírá stravenky mnohdy pouze z toho důvodu, že je akceptují ostatní restaurace v okolí. Stravenky jsou pro ně nutným zlem,“uvádí k tomu Stárek. Konečný náklad na stravenky podle něj může u restaurací být až deset procent z celkové hodnoty stravenky, protože je třeba započítat, že provize se platí z obratu včetně DPH.

Zabetonova­ný trh

Poplatky, které inkasují stravenkov­é firmy (největší Sodexo, Edenred a Up) od hospod, činí 3 až 7 procent a stravenkář­i často vybírají provizi také od zaměstnava­telů. Jako bonus jim na konci roku připadne celá hodnota stravenek, které lidi nestihli nebo zapomněli utratit.

Loňský nástup konkurence, stravenky z Lidlu s nulovou provizí pro zaměstnava­tele a 2,5 procenta na straně restaurace, se zabetonova­ným trhem příliš nezahýbal. Zaměstnava­telé si díky tomu sice už dokážou u starých stravenkov­ých firem vyjednat také nulu, ale hospodám se na poplatku víceméně neulevilo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia