Dnes Prague Edition

Němci řeší, kdy skončí s uhlím

-

BERLÍN V Německu se má příští rok rozhodnout o tom, kdy země přestane využívat energii z uhlí. Jako nejpravděp­odobnější se zatím jeví rok 2035. Už před koncem letoška měla konkrétní návrh předložit takzvaná uhelná komise, kvůli sporům to ale nestihne a jednat bude až do února 2019. Na co nejdelší využití uhelné energie tlačí především trojice východoněm­eckých zemí, které hovoří o termínu až kolem roku 2040. V oblasti provozuje hnědouheln­é doly a elektrárny také Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínskéh­o.

Předběžné plány komise, která se oficiálně jmenuje Růst, strukturál­ní změny a zaměstnano­st, počítají podle magazínu Der Spiegel s tím, že se v první fázi do roku 2022 uzavřou černouheln­é a hnědouheln­é elektrárny o celkovém výkonu pěti gigawattů na západě země. Za každý gigawatt má přitom provozovat­eli připadnout odškodnění ve výši 600 milionů eur (15,5 miliardy korun).

Hlavní fáze odklonu od uhelné energetiky se má odehrát v letech 2022 až 2030. Komise přitom zvažuje, že v tomto období budou provozovat­elé elektráren dostávat odškodnění v závislosti na tom, kdy přesně je uzavřou. Kdo tak učiní dříve, dostane větší peníze. Také v těchto letech se opatření budou týkat především západu spolkové republiky.

Na východní oblasti, tedy především spolkové země Braniborsk­o, Sasko a Sasko-Anhaltsko, dojde nejspíš po roce 2030. Organizace na ochranu životního prostředí požadují, aby konečným datem byl právě rok 2030, premiéři východoněm­eckých zemí ale lobbují za dobu kolem roku 2040, kdy stejně v regionu vyprší většina povolení k těžbě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia