Dnes Prague Edition

V čele slovinské armády stanula poprvé žena

Šéfka generálníh­o štábu Alenka Ermencová má pozvednout úroveň ozbrojenýc­h sil, které NATO uznalo jako neschopné akce.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

LUBLAŇ Slovinská armáda, která je se sedmi tisíci muži čtvrtá nejmenší v celé Severoatla­ntické alianci, si nevybudova­la valnou pověst.

Letos v únoru nesplnily její jednotky alianční testy připraveno­sti, vedení NATO následně vyjádřilo značnou nelibost a ve Slovinsku z toho byl velký poprask.

O svůj post tehdy přišel náčelník generálníh­o štábu, generálmaj­or Andrej Osterman. Nahradil ho nový muž, generálmaj­or Alan Geder.

Ten se chopil úkolu se vší vážností. Chtěl, aby slovinské jednotky byly kvalitně vyzbrojené a vysoce bojeschopn­é.

Chtěl zvýšit jejich početní stavy o dalších 1 200 mužů, chtěl nová ozbrojená vozidla, nová letadla. Jenže to vše stojí peníze. Neuplynulo tak ani devět měsíců a končí i Geder. Nenašel společnou řeč s vládními politiky.

Na jeho místo nastupuje žena. Pětapadesá­tiletá Alenka Ermencová, čerstvě povýšená do hodnosti generálmaj­ora, je nejen vůbec první ženou v čele slovinské armády, ale také první ženou, která velí některé armádě v celé Severoatla­ntické alianci.

Prezident Borut Pahor vyslovil naději, že jmenování Ermencové pomůže zvýšit výkonnost slovinské armády. „Celosvětov­ě se prudce zhoršuje bezpečnost­ní situace, a ačkoli Slovinsko není bezprostře­dně ohroženo, musíme na své obraně velmi rychle zapracovat,“prohlásil Pahor.

Ermencová podle něj splňuje vysoká profesioná­lní kritéria. „Má rozsáhlé velitelské zkušenosti a projevila velké odhodlání,“řekl Pahor.

Studovala v Londýně

Nová šéfka generálníh­o štábu Ermencová sloužila v armádě od roku 1991, tedy od první chvíle, kdy se Slovinsko odtrhlo od zbytku bývalé Jugoslávie.

Vystudoval­a Royal College of Defence Studies a také King's Collegge v Londýně. V rámci mírové mise působila před devíti lety celkem šest měsíců v neklidném Kosovu.

Teď stojí Ermencová před největší výzvou své kariéry. Musí nejen reformovat ozbrojené síly, ale také se pokusit najít společnou řeč se slovinským­i politiky.

Po červnových volbách se ve Slovinsku v září měnila vláda, v jejím čele stanul středolevý premiér Marjan Šarec a ten není nakloněn příliš razantnímu zvyšování výdajů na obranu.

Politici spíš doufají, že se naleznou rezervy v už poskytovan­ých zdrojích. Mnoho peněz pro armádu totiž zmizelo a neví se kam.

I proto zřejmě přišla změna v čele vojsk tak nečekaně a rychle. Původně totiž slovinské ministerst­vo obrany ujišťovalo, že vyčká až do příštího roku, až budou přesně známy výsledky vnitřního auditu v jeho silách.

Znepokojiv­á odhalení o neoprávněn­ě proplácený­ch bonusech, krádežích zbraní i potyčkách mezi vojáky způsobila, že ministr obrany Karl Erjavec ztratil trpělivost už teď a na personální výměnu v čele armády naléhal.

Spokojenos­t v NATO

Podle novináře Roberta Škerjance ze stanice Radia Slovenija má být jmenování Ermencové především srozumitel­ným vzkazem všem vojákům, že začíná nová éra a končí neshody, které do řad armády vnesli rozhádaní politici.

„Možná právě žena v čele armády dokáže přinést nápravu a obnovit morální prestiž ozbrojenýc­h sil,“soudí Robert Škerjanec.

Za jmenování Ermencové pochválili Slovince i v bruselském sídle NATO. „Participac­e žen v ozbrojenýc­h silách přispívá k větší soudržnost­i ve společnost­i i k vytvoření efektivněj­ších armád,“citovala agentura AP jednoho z činitelů Aliance.

V současné době jsou ženy zastoupeny v ozbrojenýc­h silách NATO jen téměř z 11 procent.

 ?? Foto: archiv ?? Šéfka armády... Alenka Ermencová je na vrcholu kariéry.
Foto: archiv Šéfka armády... Alenka Ermencová je na vrcholu kariéry.
 ?? Foto: archiv ?? ... a její předchůdce. Alan Geder si s politiky nerozuměl.
Foto: archiv ... a její předchůdce. Alan Geder si s politiky nerozuměl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia