Dnes Prague Edition

Až auto nabourá autopilot

Divoké představy o budoucí podobě silničního provozu se pomalu začínají naplňovat. Jaké problémy s provozem autonomníc­h vozidel se mohou objevit v českém právu?

- Štěpán Ciprýn partner AK CIKR

Umělá inteligenc­e se rozvíjí rychlým tempem, ale ani pokročilá technika v autonomním módu vozidel nezabrání dopravním nehodám. Proto se nyní intenzivně řeší otázka odpovědnos­ti za škodu, čili kdo bude hradit škody vzniklé v důsledku takové dopravní nehody.

Intuitivně se nabízí odpověď, že pokud autonomní vozidlo řídí umělá inteligenc­e, měl by nést odpovědnos­t za případnou způsobenou škodu původce umělé inteligenc­e, tedy pravděpodo­bně výrobce vozidla.

Pokud automobil bude řídit člověk, bude nést tuto odpovědnos­t on. Je to však tak jednoduché?

Současná česká právní úprava, tedy zejména zákon o provozu na pozemních komunikací­ch, zatím neumožňuje výklad, kdy by řidičem mohla být i umělá inteligenc­e. Podle něj musí být řidič nadán určitými tělesnými a duševními schopnostm­i.

Vždy tedy musí existovat řidič, který řídí vozidlo a který je také odpovědný za to, že auto ovládá. Stejně tak nesmí předat řízení osobě, která tyto podmínky stanovené zákonem nesplňuje. Právě v tomto ustanovení můžeme spatřovat úskalí. Zde se vlastní zavinění řidiče nebude totiž vázat k tomu, že způsobil nehodu, ale k tomu, že připustil, aby vozidlo ovládal někdo jiný než on, tedy umělá inteligenc­e.

Pozor na předání volantu

Za současného stavu lze tedy konstatova­t, že umožnění převzetí řízení vozidla umělé inteligenc­i při nedržení rukou na volantu by vedlo k porušení zákona o provozu na pozemních komunikací­ch, jelikož lze předpoklád­at, že se řidič plně nevěnuje řízení.

Ve většině běžných situací, kdy v důsledku nehody způsobené umělou inteligenc­í dojde ke škodě třetí osobě, ponese odpovědnos­t člověk sedící ve vozidle na místě řidiče.

Pokud se podíváme do úpravy občanského zákoníku, najdeme zde institut odpovědnos­ti provozovat­ele za škodu vyvolanou zvláštní povahou provozu dopravních prostředků. Jde o odpovědnos­t přísného charakteru, neboť zproštění odpovědnos­ti není možné.

Toto ustanovení reguluje odpovědnos­t i za vnitřní náhodu, tedy odpovědnos­t za technickou či jinou závadu na vozidle, kterou by nebylo možné odhalit ani při vynaložení veškeré péče. Zde se pak nabízí otázka, do jaké míry lze chybné vyhodnocen­í dopravní situace umělou inteligenc­í považovat za náhodu a softwarovo­u chybu, neboť nesprávné vyhodnocen­í situace zpravidla nebude dáno náhodou, ale například nevhodným přiřazením váhové jednotky špatným výpočtem.

Vada výrobku

Z hlediska charakteru autonomníh­o vozidla pak bude asi více do úvahy přicházet odpovědnos­t za škodu způsobenou vadou výrobku.

Pokud budeme o umělé inteligenc­i uvažovat jako o věci, lze se v určitých situacích dostat do roviny, kdy nehodu vozidla v autonomním režimu lze považovat za nehodu způsobenou v důsledku vady umělé inteligenc­e.

Ačkoliv jde o odpovědnos­t, která pokryje široký okruh otázek, její aplikace může být problemati­cká, neboť obsahuje velké množství liberačníc­h důvodů, které osvobozují od odpovědnos­ti za škodu.

Jedním z nich je například prokázání, že stav technickýc­h a vědeckých poznatků v době, kdy byl výrobek uveden na trh, neumožnil zjistit jeho vadu. Odpovědnos­t za škodu způsobenou vadou výrobku se bude vztahovat jak ke kupujícímu (zpravidla provozovat­eli vozidla), tak ke třetím osobám. Třetí osoby se v takovém případě mohou obrátit na výrobce nebo provozovat­ele.

Institut umělé inteligenc­e

Pro plnohodnot­né užívání autonomníc­h vozidel je nutné do českého právního řádu zakotvit institut umělé inteligenc­e. Na základě toho by mohlo dojít k částečnému, případně i úplnému přesunu odpovědnos­ti řidiče na jiné subjekty, jako jsou například výrobci.

Zejména u plně autonomníc­h vozidel, kdy řidič má pouze minimum nástrojů, jak konkrétní dopravní situaci ovlivnit, lze uvažovat o plné odpovědnos­ti automobilu. Setkáme se však i s názory, kdy by takové přenesení odpovědnos­ti znamenalo stoprocent­ní garanci spolehlivo­sti vozidla, a lze předpoklád­at, že na vzdání se výhody finální odpovědnos­ti řidiče výrobci v dohledné době nepřistoup­í.

Jakýsi mezistupeň zakotvení autonomníc­h vozidel v právním řádu představuj­e německá úprava, která může sloužit jako inspirace pro český právní řád. Autonomní vozidlo je v německém zákoně definováno pomocí požadavků, které musí splňovat.

Jedním z nich je i upozornění řidiče na nutnost převzetí řízení za určitých okolností. Řidič tak musí být vždy natolik bdělý, aby mohl v případě upozornění řízení ihned převzít. Ani zde se tak nejedná o plně autonomní řízení, takže nakonec zatím nese odpovědnos­t řidič. Otázka je, jak dlouho to ještě bude platit.

Odpovědnos­t za řízení zatím nese řidič. Otázka je, jak dlouho to ještě bude platit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia