Dnes Prague Edition

Škatulata v ČEZ, Klaus a Anděl smrti

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Při hlasování o nedůvěře vládě minulý pátek byli komunisté pod taktovkou Vojtěcha Filipa zřejmě největším držákem premiéra Andreje Babiše. Už zítra by mohlo dojít na splácení této loajality. Bude totiž zasedat valná hromada energetick­ého gigantu ČEZ a Filip se od počátku netajil tím, že by tam měl rád svého muže. Konkrétně dosavadníh­o šéfa auditního výboru ČEZ Jana Vaněčka. Jenže v červnu, kdy se tak mělo stát poprvé, Babiš šéfa komunistů tak trochu podtrhl.

Nominant KSČM místo v dozorčí radě nezískal, navíc se museli pakovat i dva zástupci ČSSD. Premiér do dvanáctičl­enné dozorčí rady nechal navolit trojici „svých“lidí a ovládl ji v poměru 7:5. Tím získal kontrolu nad vším, co hodlá podnik pod vedením Daniela Beneše dělat. Navíc i možnost šéfa ČEZ – kterému premiér vyčítá vazby z minulosti – kdykoli odvolat. Vojtěch Filip zuřil, dokonce si byl stěžovat u Miloše Zemana, který je Benešovým velkým zastáncem. Prezident tehdy konstatova­l, že se komunisté dočkají příště.

Jenže Babiš řeší velké dilema. Pokud splatí svůj dluh Filipovi, síly v dozorčí radě se vyrovnají. Šéf komunistů totiž vždy stál na straně vedení v čele s Benešem. Nehledě na to, že v takovém případě by si své místo v dozorčí radě oprávněně nárokovali i sociální demokraté. A to už by měl premiér v radě opět menšinu. Jinými slovy, Daniel Beneš by měl podnik opět plně pod kontrolou a Babiš by mu do toho neměl jak zasahovat. Což se premiérovi pochopitel­ně nelíbí. Má tedy několik možností.

Zaprvé nevyhoví ani Filipovi, ani socialistů­m, čímž by předsedu KSČM naštval. Zadruhé do dozorčí rady pustí Filipova nominanta, ale socialisté budou mít smůlu. Tím by ovšem Babiš zase připravil perné chvilky šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi, kterému by to část spolustran­íků mohla právem vyčítat. No a pak je tu také varianta, že se valná hromada nakonec vůbec nebude konat. Byla totiž svolána na návrh minoritníc­h akcionářů v čele s Michalem Šnobrem, který tam chce řešit třeba opční program nebo zahraniční akvizice ČEZ. Je tedy klidně možné, že na ni kvůli tomu zástupci státu vůbec nepřijdou, a valná hromada tak nebude usnášenísc­hopná. Uvidíme v pátek.

● Václav Klaus mladší byl minulý týden pořádně naštvaný. Musel se totiž účastnit hlasování o důvěře vládě, o kterém od začátku věděl, že bude jen řečnickou exhibicí bez naděje na úspěch. Přitom měl na ten den už několik týdnů koupené lístky na koncert thrashmeta­lové legendy Slayer ve Vídni v rámci jejich posledního turné. Jenže když se jmenujete Klaus, nemůžete si absenci z takového důvodu dovolit. Sežrali by vás spolustran­íci i média. Klaus mladší se tak nejspíš dočká až dnes, kdy hrají Slayer v Mnichově. Mimochodem, začínají skladbou Repentless z posledního alba a končí thrashmeta­lovou hymnou Angel of Death!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia