Dnes Prague Edition

Bowieho koncert z Glastonbur­y je plný lahůdek

Už je to tady zase. Půjde o laciný posmrtný výprodej z archivu, nebo vydání cenných rarit? Živá nahrávka Davida Bowieho nazvaná Glastonbur­y 2000 tíhne spíš k tomu druhému.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

LONDÝN Stejně jako na jaře vydané živé album Welcome To The Blackout, i záznam vystoupení na legendární­m britském festivalu dosud ležel v Bowieho archivu. Byť ne tak dlouho. Jak už titul desky naznačuje, jde o koncert z roku 2000. „Často se mě ptají na nejlepší vystoupení, které jsem kdy na Glastonbur­y viděla,“komentuje nahrávku spoluorgan­izátorka festivalu Emily Eavisová. „Koncert Davida Bowieho z roku 2000 je právě tím, co mě vždy napadne jako první.“Hudební magazín dokonce Bowieho vystoupení označil za „best headline slot“na jakémkoliv festivalu v historii.

Emocionáln­í show

To sice lze shodit jako přehánění příliš nadšeného redaktora, ale koneckonců i čeští fanoušci vědí, že David Bowie do svých koncertů dával vše – poslední pražský málem dohrál navzdory infarktu. A tehdy v Glastonbur­y o čtyři roky dříve byl zcela při síle, což nahrávka i na DVD přiložený audiovizuá­lní záznam bez pochyb potvrzují.

„Bylo to kouzelné, obrovské množství lidí ho pozorovalo se zatajeným dechem. Bowie tenkrát vyprávěl krásné historky o tom, jak na festivalu hrál poprvé v roce 1971, přespával na farmě a vystupoval za východu slunce. A odehrál úžasnou, emocionáln­í show,“dodává Eavisová, dcera zakladatel­e Michaela Eavise, s nímž nyní festival spolupořád­á. Emotivní to bylo i pro samotného hudebníka. „Je to pro nás báječné. Nebyl jsem tu třicet let a je to zatraceně skvělé,“říkal přímo na pódiu.

Co všechno fanoušci v rámci vydání alba dostanou? Zaprvé samozřejmě nálož muziky. Na dvou CD to je kompletní Bowieho vystoupení čítající jedenadvac­et skladeb včetně hitů jako Rebel Rebel, Under Pressure nebo Heroes. Některé písně z festivalov­ého setu samozřejmě zazněly už dříve, Heroes třeba v dokumentár­ním filmu z roku 2006 nazvaném prostě Glastonbur­y. Ucelené vystoupení se však k posluchačů­m dostává poprvé a hudba je samozřejmě nově zmasterova­ná. Milovníci starých formátů si koncertní záznam mohou pořídit také na vinylech, za ně ovšem zaplatí o polovinu víc než za vydání CD+DVD a ještě se budou muset obejít bez obrazového doprovodu, tedy například i bez exkluzivní­ch záběrů ze zákulisí.

Deník z turné

Součástí vydání je potom vedle fotografií a grafik od Jonathana Barnbrooka, jenž s Bowiem spolupraco­val na přebalech desek Heathen, The Next Day a Blackstar, také přípis od britské novinářky Caitlin Moranové, která pro deník The Times recenzoval­a osmnáct let staré vystoupení.

Největším nehudebním bonbonkem však nejspíš bude reprodukce Bowieho poznámek, v podstatě deníku z turné, který původně napsal pro časopis Time Out a v němž svým velmi osobitým stylem popisuje přípravu na show. „Od roku 1990 jsem došel až na konec století, aniž bych pořádal koncerty založené na hitech. Ano, ano, vím, že čtyři pět pecek jsem poslední dobou zařazoval, ale myslím, že jsem se docela držel... Velké a velmi dobře známé písně letos zalijí pole v Glastonbur­y. No, samozřejmě spolu s pár výstřednos­tmi,“psal tehdy. A na koncertu to bez výjimky splnil.

 ?? Foto: Parlophone ?? Glastonbur­y 2000 vychází na CD, DVD i vinylu.
Foto: Parlophone Glastonbur­y 2000 vychází na CD, DVD i vinylu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia