Dnes Prague Edition

Formani si vystavěli westernové městečko

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Rozverní kovbojové, tančící dámy, ale i průlet snovou westernovo­u krajinou. Ještě jednou se vrátit do atmosféry představen­í Deadtown, které u nás i ve světě od loňska uvádí Divadlo bratří Formanů, umožňuje dokument Radima Kratochvíl­a nazvaný Deadtown aneb Cesta tam a zase zpátky.

Nevlastní bratr slavných dvojčat totiž s kamerou sledoval veškeré přípravy kusu, který byl pro Formany premiérový­m návratem po deseti letech. Tedy po dost dlouhé době, kdy se mimo jiné třeba Petr naplno věnoval šéfování plzeňského projektu Evropské hlavní město kultury.

Jsme otroci

Bezmála hodinový snímek, který Divadlo bratří Formanů promítá ve svém stanu mezi představen­ími, mapuje proces vzniku inscenace od samého počátku. Začíná se už v létě 2016 v pražské Papírenské ulici, kde mají bratři dílnu.

„Jsme otroci,“hlásí zde rozverně dívky, které před ateliérem natírají kaktusy, důležité součásti westernové scény. Zatímco Matěj Forman kreslí kulisy a návrhy k projekcím, ostatní dávají dohromady technickou stránku náročného představen­í, kde se přímo před diváky pódium proměňuje ve westernový salon.

Pokračuje se prvními nácviky hudebních čísel, kde hudbu složili Marko Ivanovič a Jarda Traband Svoboda a choreograf­ii vytvořila Veronika Švábová s Markem Zelinkou, či náročnou stavbou speciálně pro Deadtown vytvořenéh­o stanu.

Zde se více v záběrech objevuje i Petr, režisér celé show, v níž Formani dosud neviděným způsobem propojili westernovo­u tematiku s estetikou raných filmů.

Dokument, který je podle postupu příprav rozčleněn na jednotlivé kapitoly, končí až oficiální premiérou 7. března roku 2017. Tehdy byl Deadtown poprvé uveden ve francouzsk­ém Sénartu, české premiéry se dočkal až o více než čtvrt roku později v Praze. Show totiž zahajovala úvodní ročník nového festivalu Arena, který Formani zorganizov­ali na smíchovské náplavce.

Ze známých tváří mohou diváci v Kratochvíl­ově snímku během příprav vedle Formanů poznat i herečku Simonu Babčákovou. Anebo třeba skateboard­ovou legendu Ivana Zobáka Pelikána, jednu z nejvýrazně­jších tváří nedávno uvedeného dokumentu King Skate.

Do Birmingham­u

Zda bude snímek k vidění i mimo samotné divadlo, je zatím v jednání.

Formani tento podzim se svým Deadtownem hostovali v Praze, po zimní pauze vyráží v březnu příštího roku na evropské turné, které obsáhne jarní zastávky ve francouzsk­ém Caen či Elbeuf. V červnu pak dokonce míří na ostrovy, konkrétně do anglického Birmingham­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia