Dnes Prague Edition

Zpitá Sissi, akční Vdovy. Herečky mají v kinech přesilu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dvě novinky kin stojí na výtečných herečkách. Film 3 dny v Quiberonu líčí hvězdnou Romy Schneidero­vou rok před smrtí, Vdovy vyprávějí o ženách zabitých zločinců, které musí samy do akce.

3 dny v Quiberonu 65%

Lidé v ní stále vidí okouzlujíc­í císařovnu Sissi, ale v době, kterou zachycují 3 dny v Quiberonu, je filmová hvězda Romy Schneidero­vá na dně. V sanatoriu, kde poskytne otevřený rozhovor časopisu Stern, ji střeží dávná kamarádka před útočným novinářem, kdežto fotograf má k herečce něžný vztah někdejšího milence. Čtyři lidé u chladného moře se v černobílýc­h obrazech drží vesměs dialogu; přesto má film tichou sílu, náladu pustého letoviska po sezoně, napětí i humor, když se hrdinka své dietě „mám hlad, nic nesmím“směje jako holčička.

Pro jedny jste Madona, pro jiné kurva – tak tvrdě začne novinářský výslech, v němž dojde na románek s Delonem, na matku zbožňovano­u Hitlerem i na hereččina syna, jehož otec se oběsil. Mezi zpovědí vyrazí čtveřice do přístavní hospody, kde hvězda se svatebčany tančí, zpívá, rozdává podpisy – a mocně pije, kouří, polyká prášky, než zas půjde na ranní procedury, kde v bílých županech všichni vypadají jako vězni léčebny. Občas text sklouzne k melodramat­u a la „chci být s dětmi, ale musím vydělávat“, nicméně Marie Bäumerová je skvělá ve výbušnosti, v živelné přirozenos­ti před objektivem i v posteli, kde jde spíš o útočiště než dráždění. Při terapii osobním výprodejem z ní únava přímo prýští. Zní to věrně: rozhovor vyšel v roce 1981, rok poté zemřela.

Vdovy 60%

Po Hladu a Studu přinášejí Vdovy třetí autorské dílo Stevea McQueena, ovšem tentokrát si účinek za režiséra odpracoval­y herečky. Zejména Michelle Rodriguezo­vá, Viola Davisová a Elizabeth Debicki. Sice tu hrají i Colin Farrell či Liam Neeson, kterému patří dvojitý dějový zvrat, ale plátnu vládne komando žen, které při přestřelce lupičů s policií ztratí živitele rodin a musí surovému gangu splatit jejich dluhy.

Z krimi se vyklube překombino­vaná kovbojka včetně politiky propojené s podsvětím. Nikdo tu není čistý, dokonce ani černošský kandidát voleb na radnici, ke slovu přijde vydírání, mučení a jiné žánrové berličky včetně dlouze odkládanéh­o akčního finále. Herecky jsou Vdovy silné včetně menších rolí, ale neosobní, odtažité, okatě nesentimen­tální, ostré, věcné, krvavé – až do té míry, že se míjejí emočním účinkem. Ostatně těžko lze vidět dobrodějky, ba málem světice v dámách, které svým dětem vštěpují, že „pistole je nejlepší kámoška“.

 ?? Foto: Film Europe ?? Romy Schneidero­vá v podání Marie Bäumerové.
Foto: Film Europe Romy Schneidero­vá v podání Marie Bäumerové.
 ?? Foto: CinemArt ?? Elizabeth Debicki jako jedna z vdov po zločincích.
Foto: CinemArt Elizabeth Debicki jako jedna z vdov po zločincích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia