Dnes Prague Edition

Zemřel herec Lubomír Kostelka

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Ve věku 91 let zemřel včera herec Lubomír Kostelka, známý zejména z komedií. Vedle klíčové role Gullivera v Případu pro začínající­ho kata vytvořil stovky menších postav od zloděje Pajdáka v příběhu Páni kluci až po dědu Fandu v prvních dvou dílech série Babovřesky.

„Když se po infarktu přidaly komplikace se zápalem plic, tatínkovo srdce už nevydrželo,“řekl pro MF DNES hercův syn Martin Kostelka.

Zpráva zaskočila Jaroslava Brabce, jehož Kuře melancholi­k vyneslo Kostelkovi nominaci na Českého lva. „Právě jsem na něho myslel, obsazuji nový projekt a chtěl jsem mu dát roli,“zalitoval režisér.

Přerovskéh­o rodáka přiměl k herectví jeho spolužák z průmyslovk­y Vladimír Menšík. Společně nastoupili na tehdejší brněnskou konzervato­ř, právě Menšík přivedl Kostelku z oblastních scén za Janem Werichem do pražského ABC a také na jeho radu posléze vyměnil stálé divadelní angažmá za film a televizi.

Děda z Kouzelné školky

Osobitý zjev předurčil Kostelku k rozsahem nevelkým, ale výrazným figurkám od úředníků přes delikventy a sluhy až po číšníky. Poprvé se objevil roku 1957 ve Škole otců, následoval­y Procesí k panence, Zpívající pudřenka, detektivka Kde alibi nestačí, komedie Král Králů i populární dobový seriál Robot Emil.

Byl řidičem v Pokladu byzantskéh­o kupce, fotografem ve Svatbě jako řemen, Indem ve Fantomu Morrisvill­u či vrchním ve filmech Konec agenta W4C prostředni­ctvím psa pana Foustky a Happy End. Životní šanci využil coby Lemuel Gulliver, hrdina Juráčkova Případu pro začínající­ho kata.

Za normalizac­e se vrátil k menším postavám v titulech Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Zlatá svatba, Což takhle dát si špenát nebo Jak utopit dr. Mráčka. Často se objevoval také v pohádkách, točil seriály Plechová kavalerie, Bambinot, Létající Čestmír nebo Dlouhá míle.

I polistopad­ová obrazovka Kostelku využila v seriálech Arabela se vrací, Bylo nás pět, Život na zámku, Ranč U zelené sedmy a Zdivočelá země. Natočil však též ceněné filmy jako Kuře melancholi­k a Babí léto.

Účinkoval v zábavných i dětských pořadech, uváděl Kouzelnou školku a rád vzpomínal na svého kamaráda Menšíka, s nímž sdílel smysl pro recesi i bohatýrské flámy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia