Dnes Prague Edition

Vánoční trhy letos budou ekologické

Návštěvníc­i vánočních trhů budou letos jíst z ekologický­ch talířů. Chránit je mají opět betonové zábrany.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pohádková dekorace a méně plastového odpadu. To jsou hlavní témata letošních vánočních trhů na Staroměsts­kém náměstí, které začnou v sobotu 1. prosince.

Hlavní novinkou letošních vánočních trhů se pořadatelé snaží reagovat na aktuální trend snižování množství plastových odpadů. „Trhy produkují velké množství odpadu, proto jsme se rozhodli, že kompletní servisní materiál bude kompostova­telný a stoprocent­ně bio,“říká Michal Navrátil ze společnost­i Taiko, která vánoční trhy organizuje.

Z kompostova­telného materiálu budou veškeré kelímky, talíře, příbory, ale i jednorázov­é nádoby, které používá obsluha ve stáncích s občerstven­ím. Návštěvníc­i trhů budou odpad vyhazovat do speciálníc­h košů s lisem a wi-fi signálem. „Díky tomu budou koše samy hlásit svoji naplněnost,“dodává Navrátil. Kompostova­telný odpad se pak buď uloží v kompostárn­ě, nebo se využije v bioplynové stanici.

Při tvorbě výzdoby se pořadatelé trhu inspiroval­i v českých pohádkách a především v pohádce o Popelce. Smrk, který na začátku týdne dopravili pořadatelé do Prahy z Rynoltic v Libereckém kraji, se proto bude pravidelně rozsvěcova­t nejen se skladbou od Johna Williamse Somewhere In My Memory známou z filmu Sám doma, ale také na ústřední melodii z pohádky Tři oříšky pro Popelku od Karla Svobody.

„Vánoční strom letos zdobíme oříšky, rolničkami a dalšími dekoracemi, které patří k pohádkové atmosféře,“přibližuje podobu výzdoby Jakub Olbert, ředitel společnost­i SOS – Dekorace, která má okrášlení na starosti.

Na Staroměsts­kém náměstí budou kromě stánků s občerstven­ím také fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem. Pod stromem bude tradiční dřevěný betlém. Na hlavním pódiu se až do 6. ledna, kdy vánoční trhy končí, vystřídá sto padesát hudebních a divadelníc­h vystoupení. Odlišná výzdoba bude na Václavském náměstí, kde pořadatelé zvolili hlavně světle modrou a růžovou barvu.

Další svátky s city bloky

Stejně jako v loňském roce budou vzhled vánočních trhů určovat vedle ozdob také betonové zábrany proti vjezdu vozidel. Kvůli bezpečnost­i je instalují například německá města a podobně řeší riziko teroristic­kého útoku i Praha.

„Stále platí první stupeň ohrožení terorismem, letos navíc došlo k útokům na české vojáky, proto budeme i v letošním roce na náměstích umisťovat takzvané city bloky podle požadavků policie,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Betonové zábrany na Staroměsts­kém náměstí změní své rozmístění a přibudou i na Václavském náměstí a náměstí Republiky.

„Hrozba teroristic­kého útoku spáchaného motorovým vozidlem je stále aktuální, zejména s ohledem na náboženský význam vánočního období pro křesťany, ale například i souběhu židovských svátků Chanuka,“uvádí David Rožek, bezpečnost­ní expert ze společnost­i Soft Target Protection Institute.

Podle něj ale stále platí, že betonové city bloky, které magistrát spolu s policií na trhy umisťuje, mají technické i taktické nedostatky. „V loňském roce na trzích policie spustila mobilní monitoring davu. Bylo by ale vhodné zapojit více bezpečnost­ních opatření či samotné zaměstnanc­e trhů,“dodává.

V ulicích bude během adventu také více policistů a strážníků. „Rádi bychom apelovali na veřejnost, aby si občané dávali pozor na své osobní věci, které se často stávají terčem drobných kapesních krádeží,“říká mluvčí městské policie Irena Seifertová s tím, že strážníků bude během adventu v ulicích o dvacet procent více.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia