Dnes Prague Edition

„Vratné“vánoční stromky

-

7. dubna 2019 –V Kunratické­m lese bude od 14.00 možné vysadit vánoční jedličky prodávané před letošními Vánoci v květináči.

–Tolik jedliček nabídli lesáci. Rozprodány byly ještě před zahájením adventu. Jejich cena byla stanovena na 100 korun. Cena klasických řezaných stromků je zhruba čtyřikrát vyšší.

Půl metru – Taková je výška vratných stromků, které lze vysadit také na vlastní zahrádce.

– Přibližně tolik jedliček se dostalo z loňských vánočních stromků do Kunratické­ho lesa v letošním roce.

Jsou to stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině. Proto by měly úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese.

typu vánoční výzdoby.

Jedličky svůj druhý život zažijí po svátcích. Jejich majitelům se nabízejí dvě alternativ­y, jak stromky využít. Pokud mají přiměřený pozemek, je snadné si jedli vysadit doma na zahradě. V opačném případě mohou na počátku dubna příštího roku zajít do Kunratické­ho lesa. Tam se odehraje jejich návrat do přírody.

Tradici „vratných“vánočních stromků odstartova­la před časem jedna z ekologický­ch organizací v Brně. V Praze se tento typ šetrné dekorace objevil teprve podruhé, loni lesáci nabídli několik desítek stromků. Akce měla úspěch, a to i se zpětnou výsadbou. Počet nabídnutýc­h stromů proto LHMP letos výrazně znásobily, sazenice se prodávaly na sedmi místech.

Zájem zákazníků lesníky příjemně překvapil. „Několik málo posledních stromků máme k dispozici v lesovně v Hostivaři. Na ostatních místech již je vyprodáno,“informoval­i včera.

Krása z Mohuče

Volba jedle bělokoré jako vánočního stromku se zpětnou výsadbou není náhodná. Jde o strom, který má dávnou tradici jak ve vztahu k českým lesům, tak k historii pražských Vánoc. Tento druh totiž o svátcích roku 1812 v Libni, tehdy obci za pražskými hradbami, premiérově u své rezidence Šilboch neboli Na ztracené vartě ozdobil ředitel Stavovskéh­o divadla Johann Carl Liebich. „Chtěl ukázat krásu ‚tannenbaum­u‘, ozdobené vánoční jedle, kterou důvěrně znal z rodné Mohuče,“uvedl historik Václav Cibula.

Jedle bělokorá náleží podle expertů mezi lesnicky nejprodukt­ivnější evropské dřeviny. Dřevo má podobné vlastnosti jako smrk a využívá se na vodních stavbách, k výrobě nábytku nebo hudebních nástrojů. Dorůst dokáže výšky 30 až 65 metrů.

Strom, který mizí

Navzdory tomu to v tuzemské volné přírodě tento druh jedle v posledních více než sto letech nemá jednoduché.

„Z našich lesů mizí, jedle bělokorá je totiž výrazněji ohrožena okusem zvěří, je náchylná na znečištění ovzduší, na náhlé změny klimatu i na holosečný způsob těžby v lesích,“uvedl dendrolog Petr Kocián. Odhaduje se, že v minulosti bylo zastoupení jedle v českých lesích okolo 18 procent, v současnost­i dosahuje podle odborníků přibližně pouhé jedno procento.

Výsadbou vánočních jedlí se tak Pražané přidají k lesníkům, kteří se snaží obnovit ztracené místo tohoto druhu stromu, a letos v hlavním městě již vysadili více než čtyři tisíce sazeniček.

Nejen ekologicky šetrné stromky nabízejí letos LHMP zákazníkům. Kromě jedliček v květináčíc­h pražští lesníci v předvánočn­ím období budou prodávat také klasické řezané vánoční stromky. Ty vytipovali při nezbytných výchovných probírkách v lesních porostech.

 ?? Foto: LHMP ?? Jedličky nejen vánoční S velkým zájmem se setkala akce pražských lesáků, kteří stovky jedliček bělokorých ve květináčíc­h nabídli k prodeji jako vánoční výzdobu. Po svátcích mohou stromky dál růst v Kunratické­m lese.
Foto: LHMP Jedličky nejen vánoční S velkým zájmem se setkala akce pražských lesáků, kteří stovky jedliček bělokorých ve květináčíc­h nabídli k prodeji jako vánoční výzdobu. Po svátcích mohou stromky dál růst v Kunratické­m lese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia