Dnes Prague Edition

Když se služební cesta nevydaří

Jedete-li vlastním autem, začíná vaše pracovní cesta už v garáži, říká advokát Ladislav Jouza

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Přichází počasí, že by psa nevyhnal, a tak sedá do aut daleko víc lidí než obvykle. Raději postojí v kolonách, ale v teple a pohodlí, než aby přešlapova­li v nečase na zastávce městské hromadné dopravy. Jenomže i z pohodové jízdy se náhle může stát problém. Například když cestou nabouráte nebo vám auto zaparkovan­é před firmou vykradou. A co když se vám něco stane ve firemním autě na služební cestě? „V řadě případů totiž jde o pracovní úrazy, a potom platí výhodnější právní úprava,“vysvětluje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Bez souhlasu zaměstnava­tele

Zaměstnane­c použil k pracovní cestě vlastní auto, ale zaměstnava­tel mu k tomu nedal souhlas. Došlo k nehodě a ke škodě na vozidle. Nehodu zavinil zaměstnane­c. Nahradí zaměstnava­tel škodu na vozidle?

Zákoník práce výslovně uvádí, že zaměstnava­tel neodpovídá za škodu na dopravním prostředku, které použil zaměstnane­c při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislost­i s ním bez jeho souhlasu.

Vždy tedy jde o pracovní cesty. Určil-li zaměstnava­tel k této cestě například hromadný dopravní prostředek a zaměstnane­c použil – byť z vážných důvodů – svoje vozidlo a došlo k nehodě, zaměstnava­tel žádnou odpovědnos­t nemá. Uplatní se uvedené ustanovení zákoníku práce. Pokud by nehodu zavinil někdo jiný, například protijedou­cí řidič, může poškozený svůj nárok uplatňovat na něm. Nevyslovil-li zaměstnava­tel souhlas s použitím vozidla k pracovní cestě, nemůže zaměstnane­c uplatňovat nárok na náhradu škody na vozidle. Může však uplatňovat nárok na náhradu škody na zdraví, ke které došlo v důsledku pracovního úrazu. Odmítnutí použití vozidla

Zaměstnava­tel odmítá dát souhlas některým zaměstnanc­ům na použití vlastního vozu k pracovní cestě. Je povinen své rozhodnutí odůvodnit?

Svůj souhlas či nesouhlas s použitím vozidla k pracovní cestě může například zaměstnava­tel spojovat s existencí havarijní pojistky vozidla, s nezkušenos­tí řidiče, bezpečnost­í provozu, povětrnost­ními podmínkami, technickým stavem vozidla apod. Důvod nesouhlasu s použitím vozidla nemusí však zaměstnanc­i sdělovat, jednoduše mu odmítne podepsat „cesťák na auto“. Infarkt za volantem

Při služební cestě z Prahy do Brna řidič osobního auta prodělal infarkt myokardu. Jde o pracovní úraz?

To je jeden z mnoha případů vážného onemocnění (v právní mluvě úrazu) řidiče. I když nejde o řidiče z povolání, je nutno takový úraz při splnění zákonných podmínek posuzovat jako pracovní.

Podle soudní judikatury musí infarkt myokardu být důsledkem náhlého vypětí sil, velké námahy a nezvyklého úsilí, kdy pracovní výkon přesahuje hranice obvyklé, každodenní vykonávané práce (například práce v přesčasech). Bezprostře­dní příčinou vyvolávají­cí infarkt myokardu je psychické nebo fyzické trauma. Konečné slovo při posuzování příčin úrazu má vždy lékař-znalec.

Je-li infarkt lékařem potvrzen jako pracovní úraz, má zaměstnane­c nárok na náhradu škody od zaměstnava­tele. Jde například o bolestné, náhradu mzdy spočívajíc­í v rozdílu mezi průměrným výdělkem a nemocenský­mi dávkami, případně o náhradu ztížení společensk­ého uplatnění a úhradu rozdílu mezi výdělkem na dřívějším a novém pracovišti, pokud byl zaměstnane­c převeden na jinou práci. Poškozené auto na parkovišti

Zaměstnava­tel zřídil v areálu firmy parkoviště, které není hlídané. Odpovídá za případnou škodu na zaparkovan­ém vozidle?

Zaměstnava­tel je povinen nahradit zaměstnanc­i škodu na věcech, které se obvykle nosí do zaměstnání a které si zaměstnane­c odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislost­i s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém.

I když je automobil nejrozšíře­nějším dopravním prostředke­m a lidé s ním dojíždějí do zaměstnání, není z legislativ­ního pohledu považován za věc, která se „obvykle nosí do zaměstnání“. Za osobní automobil, který zaměstnane­c umístil v objektu zaměstnava­tele na nehlídaném parkovišti, tak zaměstnava­tel odpovídá pouze do částky 10 tisíc korun, ledaže škodu na tomto automobilu způsobil jiný zaměstnane­c.

Zaměstnava­tel by měl povinnost hradit celou škodu na vozidle, pokud by je převzal do zvláštní úschovy. Tím se myslí hlídané parkoviště zřízené zaměstnava­telem pro tento účel.

Ale pozor! Zvláštní úschovou není ani parkoviště v areálu zaměstnava­tele v dohledu vrátného nebo hlídače. Pokud by však nadřízený zaměstnane­c uložil vrátnému hlídat přesně určená auta, případně všechna zaparkovan­á vozidla, šlo by o převzetí „věci“do zvláštní úschovy. Jízda v autě není přesčas Vysíláme zaměstnanc­e na pracovní cesty jejich vlastními vozidly. Čas strávený jízdou v autě zpět často přesahuje jejich stanovenou denní pracovní dobu. Jak máme tuto dobu odměňovat a započítáva­t, jde o přesčas? Dobu, po kterou zaměstnane­c na služební cestě neplní pracovní úkoly, ale která spadá do jeho stanovené pracovní doby, je překážkou v práci na straně zaměstnava­tele (například jízda dopravním prostředke­m v průběhu pracovní doby, čekání mezi spoji, zajišťován­í ubytování, obstaráván­í jízdenek apod.) Za takto zameškanou dobu náleží zaměstnanc­i náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Za čas strávený na pracovní cestě mimo stanovenou pracovní dobu, například při cestování, čekání na spoj apod., mzda ani její náhrada nenáleží. Jestliže má tedy zaměstnane­c například pracovní dobu od 7 do 16 hodin a vyjede z místa výkonu práce nazpět ve 14 hodin, náleží mu za dobu od 14 do 16 hodin náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Za dobu jízdy po 16. hodině mzda ani její náhrada nenáleží, neboť nešlo o výkon práce. Úraz v garáži

Zaměstnane­c před jízdou na služební cestu vlastním vozidlem šel do garáže a připravova­l si vozidlo. Přitom se zranil. Jde o pracovní úraz?

Jede-li zaměstnane­c na pracovní cestu vlastním vozidlem, začíná mu služební cesta okamžikem, kdy nasedl do tohoto dopravního prostředku.

Má–li vlastní auto v garáži, cesta do ní není pracovní cestou, ale cestou do zaměstnání. Před vyjetím musí však řidič vykonat některé nezbytné a nutné úkony. Jde například o zkontrolov­ání stavu oleje, brzdové kapaliny, světel, pneumatik a podobně. Utrpěl-li úraz při této činnosti, jde o úraz pracovní.

Tato skutečnost vychází z paragrafu 274 zákoníku práce, podle něhož v přímé souvislost­i s plněním pracovních úkolů jsou úkony potřebné k výkonu práce a úkony během práce obvyklé nebo nutné před počátkem práce nebo po jejím skončení.

Konečné slovo při posuzování příčin úrazu má vždy lékař-znalec.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia