Dnes Prague Edition

Kdo okradl válečné veterány

V dobročinné sbírce na válečné veterány zmizely desetitisí­ce. Byli jsme využiti, zlobí se vojáci.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Nás veterány někdo zneužil, abychom zaštítili navenek bohulibou věc. Teď se to otočí proti nám a lidé, kteří by přispěli, si to rozmyslí. 70 tis. korun poslal jeden z dárců. Kolik dali ostatní, policie počítá.

Podnikatel Jaroslav Chmelař chtěl pomoci válečným veteránům, kteří se vracejí z misí. Poslal desetitisí­ce korun Centru pomoci vojákům v tísni. Když se pídil po tom, komu jeho peníze pomohly, zjistil, že nikomu. Ztratily se. Financován­í spolku, který měl pomáhat vojákům, už vyšetřuje policie.

„Uzavřel jsem smlouvu a poslal z účtu sedmdesát tisíc korun. Vojáků si vážím a chtěl jsem jim takto pomoci,“říká dnes Jaroslav Chmelař a ukazuje smlouvu i výpis z účtu, že peníze skutečně v srpnu 2016 odeslal.

„Vůbec netušíme, o kolik finančních prostředků by se takto mělo jednat. O financích jsme nevěděli, vůbec jsme neměli tušení, že někdo posílá desítky tisíc korun a že někdo profituje na myšlence pomoci válečným veteránům. Měli jsme provozní i transparen­tní účet, tyto peníze však byly poslány na úplně jiný účet,“říká zakladatel Centra pomoci vojákům v tísni Petr Poledník, který jako válečný veterán spolek zaštiťoval.

Podle něj jediné peníze, které organizace získala, byly na první ročník boxerského turnaje o armádního šampiona v boxu Army Boxing Cup (na snímku).

O tom, že by lidé posílali peníze účelově přímo na pomoc vojákům, prý dosud nic netušili. „Čtyřicet tisíc dal sponzor a patnáct tisíc pražská městská část. To bylo všechno,“řekl Poledník.

Peníze z radnice

Podle smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, přispěla radnice Prahy 7 patnácti tisíci proto, že „hlavním přínosem této charitativ­ní akce je shromážděn­í finančních prostředků na podporu stávajícíc­h i bývalých příslušník­ů ozbrojenýc­h sil, kteří se ocitnou v tísni,“napsala městská část do zdůvodnění.

Předseda správní rady Ladislav Kirschner, jehož jméno na sedmdesáti­tisícové smlouvě o sponzoring­u je, tvrdí, že o žádnou zpronevěru se nemůže jednat. Věří prý, že celou kauzu dokáže policii vysvětlit.

Kirschner: pomáhali jsme různě

Kde peníze skončily a čí účet byl na smlouvě uveden, nevysvětli­l.

„Já jsem tu nadaci financoval ze svých peněz, mě to stálo nějakých šest set tisíc korun. Chápu vojáky, že mají obavy, ale fungovalo to z mých peněz a jediný, kdo by měl mít škodu, bych měl být já,“tvrdí Kirschner.

„Pomáhali jsme různě, támhle jsme dali deset tisíc, támhle koupili stůl a podobně,“dodává kdysi bývalý policista, který však byl před lety odsouzen za vydírání obchodníka s diamanty Luboše Říhy, pro kterého pracoval.

Vojenský veterán Poledník se cítí podveden. Už před rokem prý chtěl s druhým kolegou odejít.

„Mám pocit, že nás vojenské veterány někdo zneužil, abychom zaštítili navenek bohulibou věc. Nám skutečně šlo o pomoc vojákům vracejícím se z misí, teď se to otočí proti nim a lidé, kteří by přispěli, si to rozmyslí,“řekl Poledník.

Počítání finančních darů

Pražská policie zatím případ nechce komentovat, a to ani výši případné škody. Podle informací MF DNES ale prověřuje, kolik peněz bylo na pomoc vojákům od lidí odesláno.

„Oznámení jsme cestou státních zastupitel­ství obdrželi, nicméně ve věci zatím nebylo rozhodnuto,“řekl stroze mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Neziskovka

Centrum pomoci vojákům v tísni se na svých internetov­ých stránkách chlubilo, že jde o nevládní neziskovou organizaci, která navazuje na charitativ­ní projekt Andělská křídla 2014.

Ten v roce 2014 zorganizov­al benefiční koncert na podporu veřejné sbírky pro rodiny padlých vojáků v Afghánistá­nu, kde zemřeli tehdy na začátku července čtyři čeští vojáci.

Dnes už internetov­é stránky centra ani nefungují. „Provoz stránek byl pozastaven,“vysvětluje centrum.

 ??  ??
 ?? Foto: vp.army.cz ?? Army Boxing Cup
Jediná akce, kterou pořádalo Centrum pomoci vojákům v tísni.
Foto: vp.army.cz Army Boxing Cup Jediná akce, kterou pořádalo Centrum pomoci vojákům v tísni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia