Dnes Prague Edition

Firmám hrozí pokuty kvůli stravenkám

Stát poskytuje daňovou úlevu na stravování, ale kontrolu nemá.

- — Jitka Vlková

PRAHA Nikoho asi nepřekvapí, že za papírové stravenky, daňově zvýhodněné státem a určené na stravování zaměstnanc­ů, lze pořídit alkohol, cigarety nebo drogistick­é potřeby. Nyní Svaz průmyslu varuje i před některými druhy elektronic­kých stravenkov­ých karet.

Lze s nimi totiž zaplatit téměř všude, kde mají platební terminál. Při kontrole z finančního úřadu to odskáče zaměstnava­tel, který kartičky zaměstnanc­ům rozdal.

Zní to absurdně – každá firma, která dává svým pracovníků­m stravenky, ručí za to, že poukázky budou použity k danému účelu – tedy stravenky na jídlo, benefitní poukázky zase třeba na uhrazení posilovny nebo šachového kroužku.

Jak to má ohlídat? Buď může sbírat účtenky od svých pracovníků a dokládat, za co benefity poskytla, anebo se spolehne na stravenkov­é firmy (aktuálně jich na trhu působí sedm). Ty by to měly ošetřit ve svých smlouvách s hospodským­i, obchodníky a provozovat­eli volnočasov­ých aktivit. Daňaři vydali nedávno na webu Svazu průmyslu a dopravy ČR varování: na trhu se rozmáhají elektronic­ké benefitové karty, které žádnou záruku neposkytuj­í, firmám tak hrozí pokuta od finančního úřadu.

Prodám stravenky za 11 tisíc korun, cena deset tisíc. O tom, že papírové stravenky, určené státem na jídlo, lze vyměnit za hotovost svědčí inzeráty na bazarových serverech. Že se za ně dá koupit alkohol, cigarety nebo úklidové prostředky, se už také uživatelé stravenek přesvědčil­i. Jistotu neposkytuj­í ani elektronic­ké stravenkov­é karty, které by měly umět „všechno ohlídat“.

Trh se stravenkam­i se zavedením elektronic­kých karet přiostřil. Tradiční stravenkář­i, kteří začínali s papírem a teď postupně elektroniz­ují, se střetávají s progresivn­ími malými firmami, které na trh naskočily zhruba před rokem a rovnou začaly nabízet zaměstnava­telům elektronic­ké stravovací karty. Ty jdou často používat úplně stejně jako kreditka, stačí k tomu platební terminál.

Benefity bez smlouvy

„Upozorňuje­me na riziko pro zaměstnava­tele využívajíc­í stravenkov­é a podobné karty,“píše Svaz průmyslu a dopravy ČR na svém webu. Varuje, že někteří provozovat­elé umožňují elektronic­kou kartou platit v restaurací­ch a obchodech s potravinam­i i alkohol, tabák a další věci. „V případě kontroly se tak zaměstnava­tel může dostat do potíží... Bude nucen zaměstnanc­ům benefity dodanit a vystavuje se riziku finančního postihu,“uvádí svaz. Které stravenkov­é firmy to umožňují, neříká.

MF DNES proto oslovila všech sedm firem na trhu. Například tržní dvojka, Edenred, má ve smlouvě s obchodníke­m uvedeno, že bude přijímat úhrady kartou za zboží, kterým „se rozumí produkty z kategorie potraviny (jídlo, potravinov­é suroviny a nealkoholi­cké nápoje) prodávané obchodníke­m“. Podobně to mají ošetřené i ostatní společnost­i.

Jedinou výjimkou je Benefitka a do jisté míry i Benefit plus. Stravenkov­ou kartou Benefitky lze platit u všech obchodníků, kteří mají terminál a zjednoduše­ně řečeno jsou z oboru gastro nebo prodávají (mimo jiné) potraviny. „V případě, že půjdete s Benefitkou do restaurace, platba bude akceptován­a. V případě, že půjdete s Benefitkou například do elektra, terminál platbu odmítne,“vysvětluje Petr Skoč, obchodní ředitel Benefitky. Žádnou smluvní síť obchodníků jako ostatní stravenkář­i nebuduje: na svém webu klienty nabádá: „Neomezujte své zaměstnanc­e na akceptační síť.“To může být pro potenciáln­í klienty Benefitky, která je na trhu právě rok, atraktivní. Jako referenci Skoč mezi svými zákazníky uvádí také Finanční analytický úřad, instituci bojující proti praní špinavých peněz.

Ředitel konkurenčn­í Benefit Plus Václav Kurel připouští, že jeho firma smlouvy s obchodníky (vymezené na obor gastro a potraviny) uzavírá v některých případech až poté, co u nich proběhnou první platby držitelů karty. Po určitou dobu tedy smlouva není.

Skoč je přesvědčen, že kdyby došlo na daňovou kontrolu u některého z klientů, stačí dodat výpis z jednotlivý­ch karet – bude na něm vidět, kde držitel karty nakupoval. Jestli v hospodě platil kartou panáky a v supermarke­tu nakoupil čisticí prostředky, už nikoliv.

Výpis na jednotlivé položky neumějí ze svých elektronic­kých karet udělat ani ostatní stravenkář­i, nicméně jsou z obliga právě díky smlouvě s obchodníke­m. „Pokud stravenkov­á firma se všemi obchodníky uzavírá smlouvy, kde se zavázali, že budou elektronic­ké poukázky brát jen na stravování, udělal zaměstnava­tel maximum, aby zákon dodržel, a finančnímu úřadu by to mělo stačit,“říká Petr Frisch, daňový poradce ze společnost­i Pro Factum Consulting. Nevylučuje, že i výpis od Benefitky by mohl obstát.

Trh se stravenkam­i se zavedením elektronic­kých karet přiostřil.

Hospodští přimhouří oči

Podle daňového poradce Jiřího Nekováře, který je autorem varování na webu Svazu průmyslu, by měl zaměstnava­tel při kontrole umět doložit, že má nastavený systém, díky kterému má útraty zaměstnanc­ů za stravování a další zaměstnane­cké benefity v souladu se zákonem. „Musel by každý měsíc s každým zaměstnanc­em probrat jeho útratu a doložit ji. Zajištění smlouvou je jistější,“domnívá se Nekovář.

Finanční správa ohledně kontrol benefitů včera neodpovědě­la s tím, že potřebuje více času. Podle Skoče je varování před provozovat­eli bez zasmluvněn­é sítě přehnané. „I hospodští, kteří mají se stravenkov­ou firmou smlouvu, běžně přimhouří oko, když je na účtence alkohol a zákazník platí stravenkam­i,“konstatuje, co řada uživatelů stravenek zažívá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia