Dnes Prague Edition

Rozhovor: právník Aleš Gerloch

Ústavní soud by neměl řešit personální spory politiků, aby se u něj každý nejmenovan­ý či sesazený ministr nechtěl soudit, říká právník Aleš Gerloch.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES

Novým soudcem Ústavního soudu se nejspíš stane ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Na uvolněné místo po soudci Janu Musilovi, který plánuje ze zdravotníc­h důvodů skončit v lednu, ho navrhne prezident Miloš Zeman. Aleš Gerloch před časem zaujal například myšlenkou, že v ústavě bychom měli definovat pojem národ, někteří právníci včetně soudců to ale odmítli. „Myšlenka je to stále nosná,“trvá na svém Aleš Gerloch. „Ale jako soudce bych v tomto směru aktivistic­ký být nemohl.“

Přijmete nabídku prezidenta?

Předběžně jsem s ní souhlasil. Ale je to zatím předčasné, protože všechna místa u Ústavního soudu jsou nyní obsazena. Pokud vím, pan profesor Musil zamýšlí rezignovat koncem ledna. Záleží přitom také na souhlasu Senátu.

Jste expert na ústavní právo, známý ale zejména jako akademik. Nikdy jste soudcem nebyl.

To je pravda, ale u Ústavního soudu je optimální složení zhruba třetina soudců, třetina akademiků a třetina z jiné právnické profese. Zejména při rozhodován­í plenárních věcí, kdy jde o ústavnost zákonů nebo mezinárodn­ích smluv, není soudcovská zkušenost zásadní.

Jste také advokát, navíc jeden z nejúspěšně­jších při podávání návrhů k Ústavnímu soudu. Do jaké míry vám to pomůže při práci, pokud na post po Janu Musilovi nastoupíte?

Jako advokát se specializu­ji na ústavní, případně správní soudnictví a na expertizy v oboru ústavního práva, takže předpoklád­ám, že tyto zkušenosti mi pomohou. Znám díky tomu způsob myšlení soudců Ústavního soudu, způsob argumentac­e a to, jak se pak projevuje v judikatuře.

Jaký je rozdíl v práci advokáta před obecným a Ústavním soudem?

Specifika činnosti advokáta před Ústavním soudem jsou založena především na odlišnosti argumentac­e, a tedy znalosti judikatury Ústavního soudu a způsobu uvažování. Argumentač­ní rozdíl spočívá ve větším důrazu na ústavní principy a na jejich výklad, na vzájemné porovnáván­í těchto principů. U obecných soudů se argumentuj­e převážně konkrétním­i ustanovení­mi zákonů, tedy přesnými paragrafy. Je třeba si také uvědomit, že Ústavní soud není další instancí v řízení, ale poskytuje ochranu základním právům. Tudíž se vždy musí najít konkrétní ústavní práva, která jsou porušena, bez toho v podstatě není možné uspět. Čili nestačí tvrdit a argumentov­at, že došlo k porušení konkrétníc­h zákonů v rozhodován­í soudů, ale je třeba to posunout do roviny ústavněprá­vní argumentac­e základními právy a na ně navázanými ústavními principy.

Ústavní soud řeší dost případů, které by měly končit spíš rozsudkem obecných soudů, třeba rodinné spory. Bylo by vám jako soudci bližší rozhodovat tyto „lidské příběhy“, nebo agendu opravdu ústavních a lidskopráv­ních rozměrů?

Máte pravdu, někdy říkám, že Ústavní soud „přede na dvou stavech“. Jeden představuj­e čtyři až pět tisíc ústavních stížností, které ročně přicházejí. Senáty, jež je vyřizují, zvažují míru ústavnosti, kterou však asi nelze zcela exaktně vyjádřit. Výzkumy ukazují, že jednotliví soudci míru ochrany ústavnosti chápou přece jen trochu odlišně, někteří jsou vstřícnějš­í, jiní odmítavějš­í. Vedle těchto případů jsou kauzy týkající se ústavnosti zákonů nebo otázky volební a podobně. Mně bude určitě bližší toto ústavní jádro, to znamená přezkoumáv­ání ústavnosti zákonů a s tím spojené věci, třeba spory mezi ústavními orgány nebo problemati­ka volební ochrany, kterou Ústavní soud poskytuje ve větším rozsahu poslancům a senátorům. Nicméně každý soudce musí pracovat na obou těchto stavech.

A je tedy náruč Ústavního soudu až příliš otevřená běžným případům?

Někdy se s tím setkáváme. Ústavní soud zasahuje do všech odvětví práva a důležité je, aby respektova­l princip sebeomezen­í, nenahrazov­al Nejvyšší soud a skutečně se zaměřil jen na ústavní aspekty.

Před dvěma lety jste na konferenci, která jako jedna z prvních bilancoval­a pětadvacet­iletou existenci české ústavy, řekl, že je žádoucí, aby byl hned v jejím úvodu definován pojem národ. Mnozí právníci nereagoval­i moc vstřícně, dokonce to někteří považovali za nebezpečno­u věc. Stále na svém návrhu trváte?

Myslím si, že myšlenka je to stále nosná a není jen o vyzvednutí úlohy a významu národa. Spojuje státní občanství s ideou státotvorn­ého národa a ochranou národnostn­ích a etnických menšin. I prezident při našem nedávném rozhovoru tento můj návrh připomněl, považuje ho za velmi dobrý.

Kam se za ty dva roky posunul? Prosazoval byste ho i jako soudce?

V pozici soudce Ústavního soudu bych musel vycházet z platného ústavního pořádku. Jestliže jsem řekl, že není na místě být v různých věcech aktivistic­ký, tak ani tady ne. Uvažoval jsem o tom, že pokud bych byl zvolen senátorem (Aleš Gerloch byl nezávislým kandidátem na senátora za Prahu 12 v letošních senátních volbách – pozn. red.), pokusil bych se tuto iniciativu předložit. Ale jsem si vědom, že v pozici soudce by moje role byla jiná.

Potřebuje ústava nějaké změny?

Nový předseda Senátu Jaroslav Kubera v nedávném rozhovoru tlumočil názor, který se teď v Senátu zřejmě zastává, totiž žádné změny ústavy. Senátoři jsou dokonce kvůli tomu, aby se neotevíral­a diskuse o ústavě, ochotni ustoupit od ústavní změny, kterou požadovali, a to prodloužen­í legislativ­ního procesu v Senátu z 30 na 60 dnů. Takže předpoklád­ám, že možná pro nejbližší dva roky bude Senát vůči změnám v ústavě odmítavý, i když to znamená, že nezlepší svou pozici v ústavním systému.

Vy byste pro tuto úpravu byl?

Určité posílení úlohy Senátu v legislativ­ním procesu je podle mě žádoucí. Na prodloužen­í této lhůty byla shoda napříč politickým­i stranami. A také na rozšíření okruhu zákonů, které jsou uvedeny v článku 40 ústavy, kde by Senát nemohl být přehlasová­n. Jsou to zákony bezprostře­dně navazující na ústavu, jako je zákon o Ústavním soudu, zákon o působnosti jednotlivý­ch ministerst­ev a jiných ústředních správních úřadů či zákon o soudech a soudcích nebo zákony, které se týkají dalších orgánů, jako jsou Nejvyšší kontrolní úřad, Česká národní banka.

Začalo se mluvit i o změně volebního systému. Je podle vás žádoucí?

Tady bych nešel cestou změny ústavy, ale volebních zákonů. Je namístě uvažovat o tom, zda upravit zákon o volbách do parlamentu, třeba pokud jde o uzavírací klauzuli. Jsou názory ji zvýšit, jiní ale naopak požadují nižší úroveň. Upozorňuji ale, že poměrný systém vyžaduje větší reprezenta­tivnost, a tedy větší roztříštěn­ost, takže naše uzavírací klauzule těžko může být zvýšena, to bychom pak museli spíše uvažovat o změně na většinový systém. A to už by úpravu ústavy vyžadovalo. U Senátu bych doporučova­l ponechat dvoukolový systém s tím, že do druhého kola by postupoval­o víc kandidátů, třeba všichni, kdo dosáhli deseti procent. Druhé kolo by bylo zajímavějš­í a voliči by měli větší důvod k volbám jít, protože tam bude jim blízký kandidát.

Měly by být podle vás v ústavě jednoznačn­ěji upraveny pravomoci prezidenta?

To je předmětem docela závažné diskuse, ale nemyslím si, na rozdíl od některých politiků i právníků, že pravomoci prezidenta jsou nejasné. Jsou ale takové, že zřejmě neodpovída­jí představám některých politiků. Naše ústava přitom výslovně nestanoví, že jsme parlamentn­í republika, ale zdůrazňuje v článku druhém, že lid je zdrojem veškeré státní moci a vykonává ji prostředni­ctvím orgánů moci zákonodárn­é, výkonné a soudní. Zdůrazňuje dělbu moci, a to se projevuje i v nastavení vztahů ústavních orgánů. Každý z orgánů má určitou pravomoc a není to tak, že by jeden měl hrát rozhodujíc­í roli. A posílila to přímá volba prezidenta, protože ten už není volen parlamente­m, tudíž to není osoba, která je poslanci a senátory nutně vnímána kladně, a do konfliktu s parlamente­m se může dostat častěji než dříve.

Jak na vás působil výrok prezidenta při nedávné krizi vlády a před hlasováním o důvěře, že by Andreje Babiše opět pověřil sestavením vlády?

Podle mě to bylo čistě politické vyjádření, snaha ovlivnit hlasování tak, aby nedůvěra nebyla vyslovena. Myslím, že tomu nelze připisovat ústavněprá­vní relevanci. Navíc se nedalo předpoklád­at, že by hlasování proti vládě bylo úspěšné.

Jaká je česká politická kultura? Nese nějaké znaky, které vás jako ústavního právníka znepokojuj­í?

Politická kultura není na vysoké úrovni a má spíše sestupnou tendenci. Je ale poznamenan­á tím, že ve společnost­i se prohlubuje polarizace a atmosféra se nevyvíjí úplně dobře. Místo plurality se více setkáváme s rozdělením na dva tábory, a to se projevuje i v ústavních orgánech, nejvíc ve stranicky profilovan­é Poslanecké sněmovně. Myslím si, že máme uvažovat o tom, jak to zmírnit. Nedá se to asi odstranit, ale v ústavní rovině by se měly hledat mechanismy pro určitý konsenzus, který je nezbytný pro rozhodován­í. Možná bych je viděl i ve větším zapojování druhé komory do rozhodovac­ího procesu, i když teď se zdá, že polarita se bude přenášet více i tam.

Z čeho usuzujete?

Volba předsedy Senátu šla tentokrát cestou otevřené volby protikladn­ých kandidátů, což není špatně. Ale pokud jsme byli zvyklí na to, že Senát funguje konsenzuál­něji než Sněmovna, tak prostě musíme počítat s tím, že tato tradice se možná opouští. Domnívám se, že základ politické kultury je pořád v dodržování ústavy a v řešení konfliktů politickou cestou, tedy v jednání mezi aktéry. A mělo by se zvažovat, do jaké míry zatahovat do těchto konfliktů Ústavní soud. Ten by měl řešit spíš otázky neústavnos­ti zákonů, a ne konkrétní personální spory, abychom nakonec neskončili u toho, že nejmenovan­ý kandidát na ministra nebo ten, kdo byl odvolán, se bude soudit u Ústavního soudu. Pokud to proběhlo ústavně, je třeba se s tím smířit. (Například někteří politici se letos poté, co prezident odmítl jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, vyjádřili, že by kauzu měl řešit Ústavní soud – pozn. red.).

Jak ovlivnila polarizaci společnost­i přímá volba prezidenta?

Určitě ji zesílila, ale nemyslím si, že by ji vyvolala. Přímo zvolený prezident má prostě o něco silnější postavení a je pravděpodo­bné, že bude v kolizi s většinou parlamentu. Právě proto se musí profilovat oproti politice, kterou prosazuje vláda a Poslanecká sněmovna, aby byl zvolen. Někdo bezbarvý v přímé volbě neobstojí. Ale pozor, buďme si vědomi, že sám systém dělby moci je založen na konfliktu mocí, které se mají navzájem brzdit. Otázkou je, zda brzdící efekty nejsou už příliš velké a jestli nedochází k difuzi moci, a tedy dysfunkčno­sti systému. Není možné současně šlapat na brzdu i na plyn. Pak auto řve, ale nejede. A tyto prvky se začínají objevovat nejen v České republice. Analýza demokratic­kého ústavního systému musí směřovat nejen k otázkám legality a legitimity, které jsou neopominut­elné, ale i jeho efektivity.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia