Dnes Prague Edition

Hromadná otrava na operačním sále

Devíti pacientům začala selhávat játra. Nejspíše kvůli znečištěný­m anestetiků­m

- Jan Pešek redaktor MF DNES

Během několika uplynulých dní podstoupil­i operaci v soukromé nemocnici ve Frýdlantě. Upadli však do šokového stavu a začala jim selhávat játra. Devět pacientů s otravou krve, kterou nejspíš způsobila kontaminac­e či závadné složení anestetika, museli od středy hospitaliz­ovat v liberecké nemocnici. Jeden pacient byl pak převezen do jablonecké nemocnice.

„Kvůli přijetí těchto pacientů jsme museli vyhlásit částečně krizový režim na ARO, povolat personál, odložit plánované operace napříč nemocnicí a staráme se o tyto pacienty,“řekl mluvčí krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář.

Podle něj je stav pacientů vážný, ovšem stabilizov­aný. „Nikdo není v bezprostře­dním ohrožení života. Jejich stav se zlepšuje, prognóza je dobrá,“zmínil Řičář.

Podle mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriely Štepanyové pracovníci krajské hygienické stanice a zdravotníh­o ústavu v Nemocnici Frýdlant provedli a provádějí epidemiolo­gické šetření včetně stěrů, odběrů vzorků léčiv i dezinfekčn­ích prostředků.

„Jako jedna z pravděpodo­bných příčin se nyní jeví kontaminac­e či závadné složení anestetika, které je v tuto chvíli vyšetřován­o Státním zdravotním ústavem na bakteriolo­gii a toxikologi­i,“uvedla Štepanyová. Zároveň podle ní prověřují odborníci v rámci epidemiolo­gického šetření i další možné příčiny.

Podle libereckýc­h lékařů pacienti trpí sepsí, při které se do krve dostávají bakterie. „Zjistí se to laboratorn­ími vyšetřením­i specifický­mi na zánět. Všichni ti pacienti mají zároveň poruchu krevní srážlivost­i. Uvidíme podle dalších výsledků,“řekl přednosta centra interních oborů a primář interního oddělení Tomáš Klimovič.

Museli jsme vyhlásit částečně krizový stav na ARO, povolat personál, odložit plánované operace.

Všichni pacienti podle něj užívají širokospek­trální kombinaci antibiotik a další podpůrnou léčbu.

Co otravu způsobilo, zjišťuje i frýdlantsk­á nemocnice, která podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Případ je na samém začátku, prověřujem­e všechny okolnosti,“uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Operační sály uzavřela nemocnice už ve středu. „Před všemi operacemi proběhly standardní testy přístrojů i podávaných látek. Po kontrole odbornou firmou již víme, že přístroje byly zcela v pořádku,“uvedla mluvčí frýdlantsk­é nemocnice Dita Fuchsová.

Operace pacientů s náhle zhoršeným zdravotním stavem podle ní prováděly v tomto týdnu různé týmy chirurgick­ého a gynekologi­ckého oddělení, různí anesteziol­ogové i různé sestry. „Tímto považujeme za vysoce nepravděpo­dobné, že by se jednalo o selhání zdravotnic­kého personálu,“říká Fuchsová.

Stres na lékaře

Mluvčí připustila, že lékaři, při jejichž službě došlo k otravám, čelí nyní velkému stresu. „Chirurgové to samozřejmě nesou velmi špatně, lidsky je to pro ně strašně nepříjemná situace, nikdy dřív nic podobného nezažili,“podotkla Fuchsová.

Nemocnice má na vyšetření případu vlastní zájem, přeje si očistit své jméno. „Stavíme se k problému čelem a chceme znát pravdu, i proto jsme sami podali trestní oznámení. Ať to prověří policie,“zdůraznila mluvčí. „Spolupracu­jeme s krajskou hygienicko­u stanicí, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Krajskou nemocnicí Liberec, kam byli pacienti přeloženi,“dodala.

Aktivace ARO

Situace, při které musí být z jiné nemocnice hospitaliz­ováno tolik lidí s otravou krve, rozhodně není běžná. „Pro mě je to novum. Pacienti jsou ve velmi špatném stavu, takže se velmi tvrdě aktivovalo celé ARO,“říká i krajský náměstek pro zdravotnic­tví Přemysl Sobotka (ODS).

„Mají certifikov­aný narkotizač­ní přístroj, takže kde se vloudila chybička bude předmětem vyšetřován­í včetně toho, proč ti lidé takto reagovali,“říká Sobotka.

Rozzlobená radnice

Ze zhoršeného stavu pacientů je rozčarovan­é i vedení frýdlantsk­é radnice. Nemocnice je prý neinformov­ala. Mluví proto o změně jejího zřizovatel­e.

„EUC (provozovat­el nemocnice, pozn. red.) nás o žádném problému ve frýdlantsk­é nemocnici neinformov­al. Dozvěděl jsem se to, když jsem si přečetl zprávy na webu. Musel jsem si zavolat do liberecké nemocnice, co se tam děje,“stěžuje si místostaro­sta Frýdlantu Jiří Stodůlka s tím, že prý stále čeká na bližší informace od provozovat­ele nemocnice ve Frýdlantu.

Dodal také, že se stále řeší možné převzetí frýdlantsk­é nemocnice Libereckým krajem. „Čím dřív to bude, tím dřív budeme klidnější,“podotkl Stodůlka.

Jeho slova potvrdil i hejtman Martin Půta. „Liberecký kraj má stále zájem frýdlantsk­ou nemocnici od vlastníka – skupiny EUC – převzít,“sdělil hejtman. Do jaké míry může kauza ovlivnit hodnotu nemocnice, nechtěl spekulovat.

Otrava krve má hluboké dopady na zdraví, soudí Dušan Morman, primář anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení v liberecké nemocnici, kde nyní leží několik pacientů s otravou krve po operaci ve frýdlantsk­é nemocnici. Podobný případ hromadné otravy prý nezažil.

Jak otrava krve vznikne?

Sepse znamená, že infekční původce onemocnění – bakterie, kvasinka nebo virus – se dostane do krevního oběhu. A to buď z nějaké rány, nebo třeba při zápalu plic. Ty infekce mohou být různé.

Jaký má průběh? Co to s pacientem dělá?

V naprosté většině mají pacienti vysoké teploty, ale mohou to být naopak i velmi nízké teploty. To už je spíš ta úplně špatná známka. Ve většině případů je to třesavka na začátku, vzestup teploty, následně končí třesavka a nastupuje pocení, nízký krevní tlak, snižující se močení, poruchy srážlivost­i krve, poruchy dýchání, orgánové změny, postižení jater. Má to prostě hluboké dopady.

Jak se sepse léčí?

Musí se podat lék, který zabíjí původce. V případě bakterií jsou to antibiotik­a. V případě virů jsou to zase antiviroti­ka. Tam je ovšem ta škála podstatně omezená, protože jenom na pár virů máme antiviroti­ka a na jiné viry vůbec neumíme útočit a obranyscho­pnost těla si musí vystačit sama. Může dojít i k napadení kvasinkami, zpravidla u lidí, kteří už mají nějakým způsobem nedokonalo­u obranyscho­pnost těla v důsledku jiných onemocnění. Musí jít o léky, které jsou schopné pozabíjet kvasinky. Je to velmi těžké onemocnění s vysokou úmrtností.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Primář ARO Dušan Morman.
Primář ARO Dušan Morman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia