Dnes Prague Edition

Bude o 860 úředníků méně. Ze 78 tisíc

Vláda slíbila snížit byrokracii a ušetřit na přebujelé státní správě. Škrtne ale hlavně neobsazená místa.

- reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Není nic těžšího než boj s byrokracií. Vláda Andreje Babiše slíbila, že sníží počet úředníků. Ostatně ji k tomu v létě v projevu vyzval i prezident Miloš Zeman. Včera tak ministři schválili návrh, který od ledna škrtne 860 úřednickýc­h míst. Státních úředníků je ovšem 78 581.

Pro upřesnění, číslo zahrnuje jen státní úředníky – nikoli třeba učitele, zdravotník­y nebo policisty, nikoli úředníky radnic a krajů.

Ještě v srpnu ministryně financí Alena Schillerov­á navrhovala v rámci úspor škrtnout dva tisíce úřednickýc­h míst, čímž by se ušetřilo 3,4 miliardy korun. Jenomže kolegové ministři se na ni slétli a začali o svoje lidi bojovat.

Nakonec bude alespoň prozatím úspora menší. „Můžeme se na to dívat z různých úhlů pohledu. Myslím, že obecně je dobrá zpráva, že snižujeme počty úředníků. Ten původní záměr byl ambiciózně­jší. Ve státním rozpočtu se počítá se snížením o tisíc tři sta. To ještě budeme v průběhu roku dotahovat. Ten dokument vznikal samozřejmě celkem komplikova­ně. Je to asi maximum možného. Další prostor pro snižování bude asi v roce 2020,“hodnotil včera výsledek ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož resort návrh na vládu předložil.

Vnitro vytvořilo návrh i za pomoci ministerst­va financí a dalších resortů. Schillerov­á na Twitter napsala, že „celkem po Novém roce zanikne 1 300 míst, a úspory 3,4 miliardy se tak dosáhne“.

Náměstek pro státní službu Josef Postráneck­ý včera ještě upřesnil, že nejvíc se – co do počtu – škrtání dotkne ministerst­va spravedlno­sti, na ministerst­vech zemědělstv­í a obrany se dokonce zruší i místa náměstků.

Dvě třetiny z oněch škrtaných míst jsou neobsazené, takže reálně přijde o práci přibližně asi jen 280 úředníků.

Je však pravda, že i zrušení neobsazený­ch míst znamená úsporu, protože i na ně úřady čerpaly peníze a používaly je – obvykle na vylepšení odměn skutečně zaměstnaný­ch lidí.

Dětská skupina na financích

Bojovalo se o každého člověka. Dokonce ještě předevčíre­m platil návrh na škrtnutí 866 míst, ale ministru zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi (ANO) se včera brzy ráno podařilo získat šest míst pro Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Z vládního materiálu, který má MF DNES k dispozici, vyplývají i konkrétní oddělení, kde se budou snižovat stavy.

Třeba na Generálním finančním ředitelstv­í se má zrušit celé „oddělení sociálních médií“, takže bude ochuzen Facebook „berňáku“. Zeštíhlova­t musí i některé pro veřejnost obvykle neznámé instituce. Třeba Úřad pro přístup k dopravní infrastruk­tuře (rozhoduje například o vlečkách) se musí rozloučit s jedním úřednickým místem z pětadvacet­i.

Jenže se neškrtá všude, někde se dokonce přidává. Některé úřady si naopak prosadily zvýšení počtu úředníků. Nejvíc lidí přibere Český statistick­ý úřad kvůli přípravě sčítání lidu v roce 2021. I ministerst­vo zahraničí víc lidí přibírá, než škrtá. Bude mít o čtyři zaměstnanc­e víc. Zřizuje prý konzulát v Miláně a posiluje velvyslane­ctví v Izraeli. Na ministerst­vu financí vzniká nové oddělení „dětská skupina“. Státní plavební správa přijímá referenta pro kybernetic­kou bezpečnost.

Opozice: Jen dělají, že šetří

Není divu, že opozice si na vládě za úsporu v řádu stovek úředníků včera smlsla. Předseda poslanců Miroslav Kalousek z TOP 09 na Twitter napsal: „Zvedneme počet státních zaměstnanc­ů skoro o 40 tisíc. Pak škrtneme 860 většinou neobsazený­ch míst a radostně voláme, jak šetříme. Tak to vláda dělá se vším.“ Odborník ODS na státní správu senátor Miloš Vystrčil si myslí, že vláda měla postupovat úplně jinak – zjistit, které činnosti státních úředníků se dublují, a pak škrtat třeba celé odbory. Podle Vystrčila mají stejné kompetence třeba odbory některých ministerst­ev a krajů.

„Ta snaha měla spíš za cíl zalíbit se, než aby to bylo systémové, dlouhodobé a účelné řešení,“míní Vystrčil.

Počet státních úředníků se v Česku už dlouhodobě drží nad sedmdesáti tisíci a pořád se zvyšuje. Naposledy propouštěl­a ve velkém vláda expremiéra Petra Nečase v době finanční krize po roce 2010. Tehdy počty klesly pod 70 tisíc, ale s nástupem vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD k moci brzy zase stouply. s využitím ČTK

2 tis. Tolik míst slibovalo zrušit původně ministerst­vo financí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia