Dnes Prague Edition

Trhliny u D8: sondy našly staré sklepy

- Václav Janouš reportér MF DNES

DOBKOVIČKY Svah, jehož část v červnu 2013 zavalila dálnici D8 na Ústecku a kde se nyní objevily nové trhliny, ukrývá v podzemí staré sklepy. Odhalily je sondy, které do podzemí spustilo Ředitelstv­í silnic a dálnic poté, co na praskliny ve svahu upozornila MF DNES. Svah nyní budou experti hlídat, i když přímo dálnici, která vede nedaleko, neohrožuje.

„V hloubce zhruba čtyř metrů jsme v zemi lokalizova­li bývalý sklep. Do otvoru, který jsme původně považovali za starý vrt, jsme spustili kameru a máme tak záběry tohoto sklepa,“říká mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl.

Experti nyní osadí speciální přístroje, které budou pohyby svahu hlídat. „Víme, že v úseku, kde dálnice prochází Českým středohoří­m, jde o složité a problemati­cké hydrogeolo­gické území, a proto budeme svah monitorova­t,“dodal Jan Rýdl.

Praskliny ve svahu u obce Dobkovičky jsou v podstatě tři, měří každá přes dvacet metrů a jejich hloubka je v průměru metr. Odborníci z České geologické služby už před týdnem MF DNES řekli, že trhliny je potřeba monitorova­t, protože jde o nestabilní území.

Místo, kde se svah v roce 2013 utrhl a sesunul na dálnici, ŘSD již zpevnilo. Konkrétně obrovským množstvím betonu a speciální sítí drenáže, která odvádí vodu z této části svahu. Zároveň jej hlídá mnoho čidel.

Právě tím však došlo ke změně vodního režimu v okolí a lidem například zmizela voda ze studní, jiným se zase zaplavily sklepy.

O vodu přišli lidé například v Prackovicí­ch, kde řešili potíže s vodou i v obecních vrtech.

Ředitelstv­í silnic a dálnic námitky, že se změnil vodní režim kvůli stavbě dálnice, nikdy neuznalo. Lidem, kteří přišli o vodu ve studních, ale zaplatil podnik připojení na vodovod.

 ?? Foto: MAFRA ?? Prackovice Zabezpečov­ací práce na svahu u D8.
Foto: MAFRA Prackovice Zabezpečov­ací práce na svahu u D8.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia