Dnes Prague Edition

Armádní vrtulník se při testech zřítil. Naštěstí jen z malé výšky

-

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU Na vojenské základně v Náměšti nad Oslavou ve středu havaroval vrtulník Mi-24. Nikdo nebyl zraněn. Příčina nehody se vyšetřuje. Vrtulník měl havarovat při zátěžovém testu a je značně poškozený.

Podle informací natoaktual.cz se stroj ruské provenienc­e vznesl jen do výšky asi jednoho až dvou metrů a pak se mu pravděpodo­bně „roztrhl“motor. Vrtulník z nízké výšky dopadl na plochu. Části lopatek motoru mají být rozesety po okolí, uvedl zdroj.

Nehoda nebyla první

Bojové vrtulníky patří mezi nejdražší vybavení, kterým armáda disponuje. Část strojů Mi-24/35 armáda dostala v rámci deblokace ruského dluhu po roce 2000. Jejich hodnota je v řádu stovek milionů korun. Cena nových moderních bitevních vrtulníků se pohybuje v řádu miliard korun.

V listopadu 2015 přišla česká armáda o víceúčelov­ý vrtulník Mi-171Š, který havaroval ve Španělsku na cvičení Trident Juncture, pět vojáků tehdy bylo zraněno. Stroj se propadl z deseti metrů a převrátil na bok. Nebylo možné ho opravit.

Armádní vrtulníky havarovaly také v roce 2001. V únoru se zřítil vojenský vrtulník W3-A Sokol mezi obcemi Škvorec a Zlatá v okrese Praha–východ, když piloti nacvičoval­i přistání pomocí autorotace, zraněni byli všichni tři členové posádky.

V říjnu toho roku pak armádní vrtulník Mi-8, který převážel bývalého amerického astronauta českého původu Eugena Cernana a českého kosmonauta Vladimíra Remka, havaroval při nouzovém přistání u obce Okrouhlá nedaleko Milevska na Písecku. Zraněno bylo 12 lidí na palubě, nejhůře letuška. (amu, inc)

 ??  ?? Vrtulník Mi-24 sloužící v české armádě. Ilustrační foto: ČTK
Vrtulník Mi-24 sloužící v české armádě. Ilustrační foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia