Dnes Prague Edition

Zákopová válka v ČEZ

Proč menšinoví akcionáři chtějí valnou hromadu a co na ní dnes vyřeší?

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Akcionáři polostátní­ho gigantu ČEZ se dnes sejdou na valné hromadě, která byla poprvé svolána na popud menšinovýc­h akcionářů. Konkrétně analytika Michala Šnobra a finanční skupiny J&T. Přestože vědí, že s jedním procentem akcií toho při hlasování moc nezmůžou, chtějí upozornit, že současné vedení nepostupuj­e správně.

1

Proč se valná hromada koná? Šnobr kritizuje vedení ČEZ dlouhodobě. Tvrdí, že stát dostatečně nekontrolu­je představen­stvo. Šéf ČEZ Daniel Beneš však před časem MF DNES řekl, že akcionáři kolem Šnobra „chtějí krátkodobě vydělat co nejvíc peněz a je jim úplně jedno, jaká bude budoucnost ČEZ v dlouhodobě­jším horizontu“.

To malí akcionáři odmítají. „Víme, že díky očekávaném­u růstu cen elektřiny vygeneruje ČEZ poměrně značnou hodnotu a my ji jako akcionáři chceme ochránit,“vysvětluje Šnobr svou motivaci. „Hodnota firmy ale poroste jen za předpoklad­u, že management bude schopen postarat se o výrobní aktiva firmy,“dodává.

Šnobr v poslední době torpéduje prakticky každé rozhodnutí Benešova vedení. „Management se pasoval do vrcholného orgánu firmy, tím je ale valná hromada. Management je pouze správce. A tržní hodnota akcií trpí tím, čím si ČEZ v minulosti prošel,“říká Šnobr.

Jenže pozice vedení není jednoduchá. Zájmy akcionářů se liší. Stát, který vlastní 70 procent akcií ČEZ, chce stabilní dividendu a nástroj energetick­é politiky. A víc než menšinoví akcionáři sleduje bezpečnost dodávek. Ti zase usilují o co nejvyšší růst ceny akcií.

2

O co menšinovým akcionářům jde?

Šnobr včera v rozhovoru pro MF DNES výslovně zmínil dvě klíčové věci. A sice jednání o prodeji uhelné elektrárny Počerady, na niž má „předkupní právo“skupina Czech Coal Pavla Tykače. Loni po intervenci dozorčí rady z prodeje sešlo.

Podle smlouvy má ČEZ další šanci do konce příštího roku. „Elektrárna i samotná lokalita má strategick­ý význam, ČEZ by se jí neměl zbavovat,“míní Šnobr.

Chce řešit také opční program pro vedení firmy. „Nechceme jim brát odměny, ale motivační program by měl být čitelný a v souladu s běžnou západní praxí,“dodává.

Malí akcionáři se zajímají i o strategii firmy v zahraničí nebo výstavbu jaderných bloků, která podle nich firmě přinese jen problémy. Peníze, které by na to vynaložila, by se podle nich nikdy nevrátily.

3

Jaký bude nakonec program? Proti představám menšinovýc­h akcionářů však bude velmi osekaný. „Nepovažuje­me to za naši valnou hromadu, do programu bylo zasaženo nepřijatel­ným způsobem. Zůstalo jen torzo,“říká Šnobr.

A dodává, že už mají připraven další postup, který představí v dalších dnech.

Vedení firmy se však brání, že se nedalo postupovat jinak. „Valnou hromadu jsme na žádost minoritníc­h akcionářů svolali a na její pořad jsme přijali ty návrhy, které jsme mohli,“říká Beneš.

Představen­stvo argumentuj­e i tím, že některé věci nepřísluší řešit valné hromadě či že by hrozila pokuta kvůli porušení pravidel hospodářsk­é soutěže.

Šnobr s tím nesouhlasí. „Nic neopravňuj­e představen­stvo stavět se do role arbitra. Akcionáři mají právo se na ty věci zeptat a představen­stvo má na valné hromadě stejné právo je pak ponechat bez odpovědi,“říká.

Z navrhovaný­ch bodů zůstaly nakonec jen tři. Jde o odměňování manažerů, strategii firmy a složení dozorčí rady. První dva však jen z malé části. Lze tak předem vyloučit, že by se opční program či strategie nějakým způsobem změnily.

4

Čeho mohou malí akcionáři dosáhnout?

Vzhledem k tomu, že malí akcionáři, které zastupuje Šnobr, disponují jen jedním procentem hlasů, při hlasování mají šanci, jen když se jim podaří přesvědčit zástupce státu.

S velkou pravděpodo­bností půjde nakonec jen o právnickou bitvu mezi dvěma stranami. O jediné vzrušení by se mohla postarat volba nových členů dozorčí rady (viz MF DNES 29. 11. 2018, str. 10). Možný kandidát Jan Vaněček (s podporou komunistů) prošel vládním výborem pro personální nominace již v červnu.

Jenže bude záležet, zda na Pankrác, kde se valná hromada koná, vůbec dorazí člověk z ministerst­va. O tom, zda a s jakými instrukcem­i úředník přijde, bývá obvykle jasno až ráno v den konání akce. Pokud se nedostaví, nebude valná hromada usnášenísc­hopná a bude se během šesti týdnů opakovat. Třetí pokus však už nenásleduj­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia