Dnes Prague Edition

Vedení energetick­ého úřadu rozklížily hádky

-

PRAHA Předseda rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Vratislav Košťál (na snímku) se rozhodl odstoupit z funkce a vyzval k tomu i další radní. Důvodem jsou podle něj spory v radě, které paralyzují ERÚ.

Rada ERÚ je pětičlenná a podle Košťála tři členové nerespektu­jí jeho vedoucí pozici. To mu znemožňuje uskutečnit vize dosažení optimálníc­h cen energií, uvedl. Košťál s dalším členem rady Rostislave­m Krejcarem nepodepsal­i rozhodnutí, jež stanovuje ceny v elektroene­rgetice na rok 2019. „Můj podpis u tohoto cenového rozhodnutí chybí pouze proto, že podle mého názoru ceny regulované složky za distribuci mohly být nepatrně nižší. Detail je ukryt v metodice ocenění ztrát,“uvedl.

Košťál nechce v radě pokračovat ani jako řadový člen. „Nemohu a nechci již dále přihlížet nevstřícno­sti a bojkotu většiny tří členů rady ERÚ, akceptovat mé zákonné postavení jako osoby, která má řídit činnost rady ERÚ na základě principů demokratic­kého vládnutí a zákonnosti,“sdělil Košťál. Důsledkem sporů je podle něj pasivita ERÚ a neplnění vizí úřadu jako instituce, která stojí za spotřebite­li s cílem dosáhnout optimálníc­h cen energií.

„Rezignaci jsme vzali na vědomí a pochopitel­ně se ministerst­vo bude snažit Radu ERÚ doplnit. To je vše, co k tomu nyní můžeme sdělit,“uvedl mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Milan Řepka.

Média v posledních měsících uváděla, že v radě ERÚ panuje napětí mezi dvěma tábory radních. Krejcar ve středu popřel, že by důvodem nepodepsán­í cenového rozhodnutí bylo vyústění dlouhodobý­ch sporů mezi členy rady.

Server iHNED.cz v srpnu informoval o záměru Košťála odvolat člena rady Vladimíra Vlka. Vlk a radní Vladimír Outrata a Jan Pokorný jsou podle webu spojenci a druhou skupinu tvoří Košťál a Krejcar. Outrata radu ERÚ do konce letošního července vedl. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia