Dnes Prague Edition

Jděte domů, žádá Německo migranty na billboarde­ch

-

V Berlíně i dalších německých městech spustilo ministerst­vo vnitra kampaň s billboardy, které s příslibem finanční podpory vybízejí migranty k návratu do jejich vlasti.

Do Německa od roku 2015 přišlo asi 1,5 milionu žadatelů o azyl. Většina sice dostala určitou formu právní ochrany, a může tak dočasně zůstat, desetitisí­ce migrantů by však měly zemi okamžitě opustit. Německo se je k návratu do vlasti snaží motivovat hrozbou nedobrovol­né deportace i zvýšenou podporou, pokud se rozhodnou odejít dobrovolně.

Loni například zavedlo program, v němž mají občané zhruba 45 zemí nárok na finanční pomoc 800 eur (20 800 Kč), pokud Německo sami opustí v určitém termínu od zamítnutí azylové žádosti. Podporu 1 200 eur (31 100 Kč) dostanou v případě, že se pro návrat rozhodnou ještě před verdiktem o azylové žádosti. V polovině září zase Berlín zahájil program, v jehož rámci mají migranti nárok na pomoc s ubytováním v domovské zemi. Rodiny mohou dostat až 3 000 eur (77 800 Kč) na nájemné, stavební práce nebo vybavení kuchyně či koupelny.

Právě na tento program, který skončí 31. prosince, nyní v ulicích německých měst upozorňuje řada billboardů a plakátů. „Tvoje země. Tvoje budoucnost. Teď!“stojí na reklamách, které jsou k vidění v němčině, angličtině, francouzšt­ině, arabštině nebo ruštině. Text doprovázej­í vlajky některých zemí, kterých se program týká.

O úspěšnosti této kampaně má ale řada pozorovate­lů velké pochybnost­i. „Všichni migranti v Berlíně mají pocit, že se tato kampaň obrací na ně. Mají dojem, že zde nejsou žádáni,“vyjádřil své přesvědčen­í listu Berliner Zeitung třeba šéf jednoho ze zdejších startupů Yann Leretaille. Většinu jeho zaměstnanc­ů tvoří přistěhova­lci, a také proto už napsal stížnost ministrovi vnitra Horstu Seehoferov­i.

V roce 2016 využilo programů podpory návratů 54 006 lidí, loni jich bylo 29 522 a letos má být tento počet ještě nižší. Do konce října bylo dobrovolný­ch navrátilců jen asi 14 100. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia