Dnes Prague Edition

Koupím dítě, jdu do USA

Nový byznys ve Střední Americe: rodiče prodávají děti, které si jako propustku do USA kupují migranti.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Svobodné matky v Guatemale jsou teď na roztrhání. Největší zájem o ně mají mladí muži, hodně mladí a hodně akční.

Nevadí, že taková žena má v devatenáct­i na krku už čtyři děti, je bez práce a bez peněz, a navíc je negramotná jako Dina Casangová z desetitisí­cového města Chanmagua na východě země. Naopak, je to velká přednost.

Proto se kolem Diny Casangové začal točit dvacetilet­ý Elmer Osean Moran. Nechtěl ale tak úplně ji. Chtěl její nejstarší dítě, šestiletéh­o Benjamina.

Už je s ním jako migrant na cestě do Ameriky.

Je to levnější, než kdyby šel sám, a jistější.

Casangová ho proto teď dodatečně prohlásila za otce, i když by Benjamina musel zplodit ve čtrnácti.

Proto je teď takový zájem o svobodné matky, hlavně o ty, které nikdy neuvedly otce dítěte. Casangová a nově nalezený táta vyrazili na úřad do okresního města, kde vyplnili papír o přiznání otcovství a bylo to. Táta mohl zaplatit pašerákům lidí a se „synem“vyrazili napříč Střední Amerikou do USA.

Na jaké úrovni se matka postarala o budoucnost malého Benjamina, si lze udělat obrázek z její věty, když řekla, jak se novopečený otec v cíli postará o dítě: „V Americe bude muset zaplatit někomu jinému, aby se o Benjamina staral, protože on bude muset pracovat.“

Na tomhle zarážející­m příběhu, který popsal list Washington Post, možná ještě víc zaráží, že začíná být zcela běžný.

Posledních pět let přepsalo obraz typického středoamer­ického migranta, který přichází do USA: už to není osamělý mladý muž, teď drží za ruku dítě.

Jen v říjnu bylo na americké jižní hranici zadrženo 23 121 členů „rodin“, což znamená rekord a také nárůst o 150 procent jen od července. Zatímco počet individuál­ních migrantů klesá, množství těch, kteří přicházejí s dětmi, stoupá.

Děti se pro cestu do USA staly ideální vstupenkou od jara, kdy soud zatrhl vládě Donalda Trumpa politiku „nulové tolerance“, tedy zadržení i těch lidí, kteří přicházejí s dětmi. Středoamer­ičané si to vysvětlili tak, že migrant provázený dítětem napříště nebude deportován, přinejmenš­ím nějakou dobu.

Z toho plyne ještě jedna výhoda. Cesta s dětmi je mnohem levnější. Osamělého migranta musí pašeráci dovést na hranici, pak přes ni a potom ještě přes arizonskou nebo texaskou divočinu. Jeden migrant, který si pořídil dítě jako lístek na cestu, uvedl, že sám by zaplatil pašerákům 10 000 dolarů, za sebe a dítě dal dohromady jen 4 500, protože je dovedli jen na přechod.

Ve Střední Americe se rozbujel nový byznys. Lidé v lepším případě půjčují děti vzdáleným příbuzným, v horším je prodávají cizím lidem. Cudně se tomu říká adopce.

Média popisují mateřské školy v Guatemale, kde najednou nejsou děti. Ve školce v Chanmagui měli loni 29 dětí, teď jich je jenom pět.

Americké úřady v návalu na hranicích nemají čas odhalit účelově sestavené rodiny. Varováním pro ně je, když se rodič vytasí se zbrusu novým rodným listem dítěte a podobně. Ale to je jako důkaz zavlečení cizího dítěte do USA málo. Rozhodly by třeba testy DNA, ale úředníci mají na vyřízení případu jen pár minut, protože venku stojí fronta rodičů s dětmi a média točí, jak děti při čekání trpí.

 ?? Foto: Reuters ?? Plyn a plíny Už slavná fotka: migrantka s dětmi v plínkách utíká před slzným plynem na americké hranici.
Foto: Reuters Plyn a plíny Už slavná fotka: migrantka s dětmi v plínkách utíká před slzným plynem na americké hranici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia