Dnes Prague Edition

Přeplněný Berlín: hodně lidí, málo bytů

Do Berlína se každoročně stěhuje 40 tisíc lidí. Chtějí tu bydlet, ale nemají kde.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN O Berlínu se říká, že je chudý, ale sexy. Chudý proto, že zdejší platy jsou v průměru nižší než v ostatních německých velkoměste­ch. A sexy proto, že zčásti i díky tomu si dokázal udržet určitou auru svobody a nezávislos­ti.

Tedy alespoň donedávna, protože v posledních letech se situace začíná rychle měnit. K lítosti obyvatel Berlína však ne v oblasti výše platů, ty tady zůstávají stále lehce podprůměrn­é ve srovnání jinými velkými městy. Naopak o nezávislos­ti a svobodě se podle mnohých přinejmenš­ím v oblasti nájemního bydlení už nedá mluvit.

Donedávna relativně levné byty rychle zdražují, pro mnohé začíná být nemožné bydlet v lukrativní­ch částech metropole a jsou nuceni stěhovat se na okraj. Ze skokového růstu nájmů viní developery, kteří v Berlíně vycítili dosud nevyužitou příležitos­t.

Pro ilustraci, nezařízený byt 1+1 v pěkné části oblíbeného Kreuzbergu o ploše 36 metrů čtverečníc­h nyní vyjde v přepočtu na 22 tisíc korun s poplatky, kompletně zařízený dvoupokojo­vý byt po renovaci o 50 metrech čtverečníc­h tamtéž pak na necelých 40 tisíc korun.

„Prostě to vyvlastním­e“

I proto vznikají nejrůznějš­í občanské iniciativy, které se snaží růstu nájmů a skupování domů developery zabránit. Jedna z nich dokonce navrhuje, aby jim byty mohly být na základě lidového hlasování vyvlastněn­y.

„Byty skoupili spekulanti. Pro spoustu nájemců jsou teď příliš drahé. Lidé mají permanentn­í strach ze zvyšování nájemného,“říká Rouzbeh Taheri, levicový aktivista, který k tomu letos na jaře sepsal čtyřstránk­ové pojednání. Německá ústava sice zaručuje nedotknute­lnost soukromého majetku, ale velmi teoreticky má i tento požadavek šanci.

V ústavě se totiž také píše, že půda a pozemky mohou být vyvlastněn­y, pokud je takový postup ve veřejném zájmu. Právě o tom se prostředni­ctvím petic a protestů Taheri snaží ostatní přesvědčit.

„Nové byty ano, ale ne u nás“

V hlavním městě vládne už dva roky rudozelená koalice složená ze socialistů, Zelených a postkomuni­stické Levice. Právě ta slíbila, že během následujíc­ích let postaví 200 tisíc nových bytů. Polovina z nich má patřit městu, které v nich bude prostředni­ctvím sociálního bydlení regulovat nájmy a držet je na přijatelné úrovni. Byty mají být hotové do roku 2030.

To se sice hezky řekne, ale hůře udělá. Problém je, že v Berlíně není dost místa, kde tolik nových bytů postavit. A pokud už někde místo je, pak stavební plány narážejí na odpor místních obyvatel. A to přesto, že většina z nich v obecné rovině výstavbu bytů podporuje – nikdo je ale nechce mít před okny nebo místo dvorku, kde mají zaparkovan­á kola.

Současná situace v Berlíně ale není dlouhodobě udržitelná. Do města každý rok přichází přes 40 tisíc lidí. Podle údajů radnice je v různých čtvrtích aktuálně ubytovanýc­h také 22 tisíc žadatelů o azyl. V současnost­i žije v Berlíně 3,7 milionu lidí a do roku 2030 se počítá s tím, že jejich počet překročí čtyřmilion­ovou hranici.

Existují plány na rozvoj volných nebo nevyužívan­ých ploch v metropoli i na jejích okrajích, ani tady to ale město nemá jednoduché. O tom se radnice přesvědčil­a v posledních letech, když lidé v referendu odmítli zastavění části bývalého letiště Tempelhof.

A výstavba na okrajích města? Tady pak koalici rozdělují vnitřní spory. Zatímco socialisté by neměli nic proti tomu, aby se zastavěla zemědělská půda ve prospěch bytů, koaliční Zelení s tím nesouhlasí.

 ?? Foto: ČTK ?? Zlevněte byty! Přes deset tisíc lidí a dvě stovky spolků nájemníků demonstrov­aly letos v Berlíně proti developerů­m a rostoucím nájmům.
Foto: ČTK Zlevněte byty! Přes deset tisíc lidí a dvě stovky spolků nájemníků demonstrov­aly letos v Berlíně proti developerů­m a rostoucím nájmům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia