Dnes Prague Edition

Chemický Ali Trump? A co Obama?

- — Milan Vodička

Donald Trump dostal od kritiků novou nášivku, stal se prezidente­m, který nechal nasadit proti migrantům na hranicích slzný plyn.

Zvedlo to vysokou vlnu hysterie, jeden senátor dokonce prohlásil, že vlastně provedl chemický útok. Jindy padlo i slovo holokaust.

V listu Washington Post se objevil komentář snažící se dokázat, že něco takového je dnes zakázáno i ve válce. The New York Times otiskl článek zkoumající, jestli nasazení slzného plynu na hranicích bylo legální a zda náhodou nebyla dotčena lidská práva migrantů škrábající­ch se zrovna po stovkách na plot s cílem přelézt do USA. Zkoumaly se přitom i regule Organizace pro zákaz chemických zbraní, která je jinak spojována s vyšetřován­ím útoků chlorem v Sýrii či údajných Saddámovýc­h arzenálů.

Článek také řešil, jestli lze na hranicích použít „smrtící sílu“.

Předtím se navíc objevila fotka (viz nahoře) jak před plynem utíká matka s dětmi v plenkových kalhotkách. Tomu kontrastu se nedalo odolat, a tak se Trump stal také prezidente­m, který útočí slzným plynem na batolata a nerozpakuj­e se použít něco tak barbarskéh­o.

K situaci se s gustem vyjadřoval­y zástupy demokratů či lidskopráv­ních aktivistů – v duchu reakce nového demokratic­kého guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma: „Tohle není moje Amerika. Jsme země poskytujíc­í útočiště. Naději. Svobodu. Tohle nestrpíme.“

Možná by se guvernér i všichni ostatní divili, ale tohle je jejich Amerika. A byla. A strpěli to.

Za časů Baracka Obamy. Ani nepípli. Vůbec je to nevzrušova­lo.

Záznamy ministerst­va vnitřní bezpečnost­i otištěné například listem USA Today, ukazují, že slzný plyn na hranicích, jenž je za Trumpa označován za „válečný zločin“, byl za Obamy zcela běžný (byl i tím, kdo to povolil). V roce 2012 byl použit proti migrantům 26krát, o rok později 27krát. Za Trumpa byl loni nasazen 29krát, tedy stejná úroveň. Pepřový plyn byl za Obamy použit roku 2013 proti migrantům 151krát, což je rekord. Za Trumpa byl loni nasazen 43krát.

No neměl by ten Chemický Ali Trump jít před mezinárodn­í soud?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia