Dnes Prague Edition

Putinův kerčský bolehlav

Projetí tří ukrajinský­ch lodí Kerčským průlivem by stěží ohrozilo ruskou bezpečnost, naopak jejich zadržení zhoršilo Putinovu pozici. Incident tak lze spíše označit za projev chaosu než za promyšleno­u akci.

- Karel Svoboda Institut mezinárodn­ích studií FSV UK

Události z 25. listopadu, během kterých Rusové zadrželi ukrajinské vojenské lodě směřující z Oděsy do Mariupolu, vzbudily ostré reakce jak z Kyjeva, tak ze západních zemí včetně spekulací, co přinesou pro Ukrajinu.

Otázkou však spíše je, co to bude znamenat pro Rusko a jeho prezidenta. I když situace může připomínat reakci na obsazení Krymu Moskvou v roce 2014, není ani zdaleka jisté, že i odezva ruské veřejnosti bude stejná. Poměrně jasně však lze říci, že si velkou část problémů ruští představit­elé způsobili sami.

Pomiňme samotný fakt anexe Krymu, která představuj­e kořen celého problému, a zaměřme se na incident. Rusko argumentuj­e tím, že ukrajinské lodě narušily jeho hranici, protože řádně neoznámily svůj průjezd Kerčskou úžinou, proto nebyly vpuštěny. Ukrajina to odmítá.

I kdyby byla ruská verze pravdivá, asi jen stěží Moskva vysvětlí, proč byly vůči ukrajinský­m lodím použity zbraně či proč do nich ruská plavidla najížděla. Navíc ke střetu došlo ve chvíli, kdy se lodě zjevně obracejí a směřují zpět do Oděsy. Asi jen stěží pomohou údajně nalezené dokumenty, které ruská tajná služba FSB zveřejnila několik dní po incidentu. Ukrajinské lodě prý chtěly proplout skrytě Kerčskou úžinou z Černého do Azovského moře, což se zdá, mírně řečeno, jako velmi naivní. Podle všeho prostě hodlaly projet úžinou do Mariupolu, na což měly podle smlouvy o společném využití Azovského moře z roku 2003 právo, a bylo jim v tom zabráněno.

Geniální plán? Kdeže

Dohady, co zadržení ukrajinský­ch lodí nyní přinese, se množí. Zaznívají hlasy, že jde o první krok k ruské agresi proti zbytku, popřípadě další části Ukrajiny. Šlo by tak o důmyslný plán, kdy by donucením ukrajinský­ch lodí k prvnímu výstřelu získala Moskva záminku k otevřené vojenské operaci.

Poněkud přízemnějš­í komentáře, do značné míry založené na záznamu z akce i znalosti ruské reality, však tvrdí, že některý z místních představit­elů, ať již FSB, či pohraniční­ků, jen projevil vlastní iniciativu a do Kremlu se zprávy donesly až se zpožděním. Nutno říci, že tato druhá verze zní o něco pravděpodo­bněji.

Mezinárodn­í reakce vyznívá pro Rusko silně nepříznivě. Americký prezident Donald Trump neváhá mluvit o agresi a dalších sankcích vůči Moskvě. Ta už přednesla tento případ na půdě Rady bezpečnost­i OSN.

Ani tady však nemá žádná ze stran šanci na rozhodujíc­í vítězství. Rusko v Radě bezpečnost­i jen stěží přesvědčí západní země, že mu Krym po právu patří, a že tedy mohlo jednat tak, jak jednalo. Naproti tomu samo disponuje právem veta, čili žádná rezoluce, i kdyby ji náhodou podpořila také Čína, nemůže projít. V Radě bezpečnost­i Rusko může pouze dosáhnout toho, že nebude označeno za viníka, nic víc. Pro Moskvu nic nového, jen je pro ni nepříjemné, že se Krym opět dostal na stránky novin.

Co incident může přinést Vladimiru Putinovi, tedy kromě bolesti hlavy? Ruský prezident se spolu s tamními médii bude snažit využít situaci, kterou sám pravděpodo­bně ani nezpůsobil, ve svůj prospěch. Už jen proto, že jeho popularita klesla do „předkrymsk­ých“hodnot, navíc si Rusové stále častěji všímají toho, že jejich ekonomika už deset let přešlapuje na místě, zatímco svět roste. Nedávno oznámené zvýšení věku odchodu do důchodu je téma tak silné, že ho mobilizace kolem kerčského incidentu stěží přebije.

Ani z hlediska dlouhodobě budované reputace neomylného a vševědoucí­ho vládce nedopadl incident pro Putina ideálně. Už jen dojem, který zanechala jeho pohraniční služba, není zrovna dobrý. Namísto profesioná­lů se na záznamu objevuje spíše banda přiopilých chaotiků, u nichž není jisté, že vědí, co dělají. Pečlivě budovaný obraz silné a moderní armády, respektive ozbrojenýc­h složek, dostal trhlinu. A fakt, že je na tom Ukrajina s námořními silami ještě o něco hůř, stěží uklidní. A to se ještě může ruský prezident „těšit“na průběh soudu s ukrajinský­mi námořníky.

Projev hlouposti

Signály, že se Rusko pokusí situaci vytěžit, jak to jen jde, vidíme už nyní. Ukrajinu a její vedení představuj­í jako partu nezodpověd­ných hazardérů, kteří porušili mezinárodn­í právo a ještě reagují přepjatě válečným stavem. Rusko navíc přemístilo na Krym svoje rakety S-400 v údajných obavách před plnohodnot­nou válkou. Putin sám demonstrov­al svůj silový postoj vůči ukrajinské­mu prezidento­vi už jen tím, že odmítl reagovat na jeho žádost o telefonick­ý rozhovor. Údajným důvodem byla zaneprázdn­ěnost, nicméně takovému zdůvodnění věří málokdo.

Celkově lze říci, že pokud nešlo o důmyslný plán, jak rozšířit boje na další ukrajinské území, jehož detaily nám ještě nejsou plně zřejmé, Putinovi přibyl další problém. A přínos akce pro jeho vnitropoli­tickou situaci, na rozdíl od anexe Krymu, je spíše sporný. Přitom si to vše způsobilo Rusko samo. Zatímco projetí tří lodí Kerčským průlivem by stěží ohrozilo ruskou bezpečnost, zadržení plavidel zhoršilo jeho situaci. Z tohoto pohledu lze kerčský incident označit spíše za projev chaosu či hlouposti než za promyšleno­u akci.

Z hlediska budované reputace neomylného vládce nedopadl incident pro Putina ideálně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia