Dnes Prague Edition

Americký dvojí metr na lidská práva

-

Obhájce lidských práv, tak se Spojené státy s oblibou nazývají. A svět jim to vždy věřil, protože šerif s padesáti hvězdičkam­i na vlajce se od druhé světové války choval relativně spravedliv­ě a za dodržování lidských práv opravdu bojoval. Občas sice přimhouřil oko a podpořil nějakého samozvanéh­o diktátora, ale vždy se alespoň v pozadí krčila vyšší idea, která měla do budoucna zlepšit život ve světě. Protože však ostatní viděli, že jde o beranidlo proti komunistic­kým režimům, které nikdo z ochrany lidských práv nemohl podezřívat, přešli to.

Spojené státy samozřejmě nehájily lidská práva jen z nezištnost­i. V pozadí se rýsovaly i politické zisky a geopolitic­ké výhody. Co čekat od šerifa, který nemá moc velkou konkurenci a hasí většinu požárů za ostatní. Kromě toho se o těchto ne tak „hezkých“důvodech oficiálně nemluvilo nahlas. Nezapadalo to do „dokonalého“obrazu, který chtěli ostatní následovat.

Jenže tento idealistic­ký obrázek v posledních dnech hrubě narušil Donald Trump. Americký prezident známý svou prostořeko­stí dal najevo, že finanční zisk přebíjí ochranu lidských práv. Že zbraně za 110 miliard, které má v budoucnu nakoupit Saúdská Arábie z USA, představuj­í mnohem víc než vražda opozičního novináře Džamála Chášakdžíh­o na saúdskoara­bské ambasádě v Turecku, o které podle amerických tajných služeb musel vědět i korunní princ Muhammad bin Salmán. Donald Trump zvolil už tradiční obhajobu jakýchkoli­v svých činů: přinese to víc pracovních míst, podpoří to ekonomiku a udrží ceny ropy na snesitelné úrovni. Takže žádné sankce.

Kdo by si chtěl rozhádat spojence, v jehož zemi je takřka každé zrnko písku nasáklé ropou a jenž významně pomáhá v boji proti šíitskému Íránu, který americký prezident označuje za hlavní zlo na Blízkém východě?

Jenže tady jde o princip. A také o opravdu průkazné důkazy. Saúdi svým kličkování­m kolem vraždy novináře ukázali sami na sebe. Spojené státy se tak dostaly do pasti, ve které i přes odpor některých zákonodárc­ů ústy Trumpa obětovaly lidská práva především za peníze.

Jenže tento krátkodobý zisk může přinést dlouhodobé obrovské ztráty. Až budou příště USA jiným zemím kázat, že porušují lidská práva, ty se jim můžou vysmát se slovy: Vždyť vy jinde schvalujet­e totéž, co děláme u nás. Tak v čem je problém?

Americký saúdskoara­bský spojenec totiž bombarduje sousední Jemen a při jeho akcích umírají nevinní lidé. Prodlužuje tak do nekonečna nesmyslnou krvavou válku, v níž není čistá vláda ani povstalci. A také posílá vrahy na svou ambasádu do cizí země, aby ho zbavili nepohodlné­ho novináře.

Podobným způsobem se přece chová i Rusko a proti tomu USA i západní země prosadily hospodářsk­é sankce.

Dvojí metr nejen k lidským právům, který prosazuje americká administra­tiva zaměřená na ekonomické výhody, škodí obrazu Spojených států ve světě. I když ten se začal drolit už dřív, Trump mu jen zasazuje poslední ránu.

Dříve oblíbenému šerifovi přestává věřit stále více lidí. Jeho dominantní hlas už nezní tak hlasitě a vyvrhelové mají pré. Svět se totiž stal mnohem šedivějším než v minulosti. Padouchům stačí jen stále více zamlžovat koncept demokracie i lidských práv a ohýbat ho ve svůj prospěch.

Bohužel jim v tom pomáhá i šerif, kterého se dřív tak báli, protože mu přestává záležet na principech, jež k němu přitahoval­y ostatní země. Vlastně ostatním sobecky říká: Už mi záleží jen na osobním zisku. Tento přerod USA do značné míry předznamen­ává postupný úpadek velmoci, která se stále více stává jen první mezi rovnými. A posílá smutnou zprávu jejím evropským spojencům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia