Dnes Prague Edition

Lidovci trhají partu – a nelze se jim divit

- Miroslav Korecký Glosa komentátor MF DNES

Promarněná příležitos­t, zrada, absence strategick­ého uvažování. Takové byly reakce na rozhodnutí KDU-ČSL, že napřesrok v květnu půjde do evropských voleb sama, tedy že nespojí síly se STAN a TOP 09. Opakuje se tak loňský pokus o dvojblok lidovců se Starosty do sněmovních voleb, který nakonec také ztroskotal. A také kvůli nechuti strany lidové.

Je to skoro jako přes kopírák, jen s tím rozdílem, že to tentokrát nedošlo tak daleko, tedy do skládání jedné kandidátky a rozjetí společné kampaně. A také, že se tohoto holportu měla nyní účastnit i TOP 09. Jinak byl scénář velmi podobný: spojení sil v eurovolbác­h mělo podporu vedení všech tří stran, tedy i lidoveckéh­o šéfa Pavla Bělobrádka, který označoval takový projekt za smysluplný. A značný tlak bylo cítit i z EU: před létem byl v Praze za spojení sil tří trpaslíků z pravého středu lobbovat Dara Murphy, místopředs­eda a volební manažer Evropské lidové strany, v jejímž klubu europoslan­ci KDU-ČSL, TOP 09 i STAN sedí.

Pak ale čeští lidovci prohnali plán na spojení sil členskou základnou – a bylo rázem vymalováno. Bělobrádek je sice nejdéle sloužícím předsedou KDU-ČSL v novodobé éře, ale už podruhé krátce po sobě prokázal, že své straně moc nerozumí. Jakkoliv není úplně snadné rozplétat klubko důvodů, proč řadoví lidovci dvakrát po sobě hodili vidle do integrační­ch plánů svého vedení.

Nikdo neví, jak přesně je ten mix důvodů složen, ale svou roli v KDU-ČSL nepochybně hraje fakt, že právě v Evropském parlamentu přibývá rozhodován­í, kde se střetává liberální a konzervati­vní pohled na svět – Istanbulsk­á úmluva, přijímání uprchlíků, ženské kvóty... Už dnes čeští lidovci ve Štrasburku často hlasují jinak než údajně konzervati­vní TOP 09 či nevyhraněn­ý až neideologi­cký STAN. A nejinak je tomu v celém klubu Evropské lidové strany, což je zjevným projevem zmatků na křižovatce „macronovsk­é“a „orbánovské“cesty EU.

Případná společná kandidatur­a KDU-ČSL, STAN a TOP 09 do europarlam­entu by ale neměla jen evropský rozměr, byl by to výrazný signál i do domácí politiky směrem k příštím, zejména parlamentn­ím volbám. A tam řadoví lidovci už loni řekli jasné ne.

Kromě silných osobních animozit, které historicky panují zejména mezi lidovci a topkou, je tu dlouhodobě jiná představa, jak dělat politiku, a také dost odlišné postavení oněch tří stran. I lidovci sice aktuálně v preferencí­ch balancují nad propastí, ale pokud by nový předseda na jaře přinesl straně nový drive a udělal z dnes trochu hysterické síly zase sílu klidnou, měla by KDU-ČSL určitě na víc než jenom na sčítání tří nul.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia