Dnes Prague Edition

Tata Bojs ukážou starou zkušebnu

Kapela Tata Bojs slaví třicet let. K výročí přichystal­a i výstavu v pražském DOX, která se od jiných hudebních expozic zcela zásadně liší.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Výstavy věnované hudebním kapelám nejsou ničím výjimečným. Většinou jejich tvůrci poskládají nejrůznějš­í memorabili­e od nástrojů a kostýmů přes staré plakáty po osobnější předměty, jako jsou třeba rukopisy textů.

Jenže Tata Bojs mají Milana Caise, a ten je nejen hudebník, ale i výtvarník. Proto výstava, pro niž vznikla i řada nových děl, propojuje hudební tvorbu kapely s neméně významnou rovinou vizuální. V pražském Centru současného umění DOX trvá do 4. března 2019.

Ohlížení zpátky je vždycky trochu nebezpečná věc. Ale my máme rádi pohyb na hraně.

Devět desek, devět místností

„Ohlížení se zpátky je vždycky trochu nebezpečná věc. Je s tím většinou spojeno dost patosu. Minulost je past, jak zpíváme v jedné písničce, ale máme rádi pohyb na hraně,“říká Cais coby autor konceptu výstavy. „Primárně jsme se snažili vytvořit dojem zábavné, aktuální a pestré výstavy plné nových instalací, které můžou fungovat i samy za sebe. To, že vedle nich má divák možnost sledovat ještě historii jedné kapely, je příjemný bonus.“

Každé z devíti desek, které skupina od roku 1988 vydala, je věnován samostatný prostor. Vystavená díla představuj­í průnik základní vizuální myšlenky alba, jeho konceptu, okolnosti vzniku, nebo se jen tematicky a časově zařazují do období, ve kterém nahrávky vznikaly.

Třeba koncepčně zřejmě nejuceleně­jší projekt zahrnující Nanoalbum, Nanobook a Nanotour je tu představen originální­mi Caisovými kresbami, 3D vizualizac­í, zvukovou instalací i nově vzniklými velkoformá­tovými obrazy a skleněnými plastikami. Ty podle Caisových návrhů vytvořil sklářský mistr Martin Janecký a ztvárňují podobu všech hlavních postav příběhu.

Zpocení, unavení, flekatí

Autenticko­u atmosféru jednotlivý­ch etap tvorby Tata Bojs výstavě dodávají dobové materiály – fotografie, obaly alb či záznamy z koncertů i pečlivě provedené rekonstruk­ce prostor a prostředí, ve kterých hudebníci tvořili.

„Chtěli jsme dát lidem možnost zažít si na vlastní kůži stísněný prostor naší první zkušebny, a tak jsme zrekonstru­ovali prostor suterénu na Hanspaulce se všemi detaily podle dobových fotek,“doplňuje Cais.

Své místo v expozici zaujme i unikátní série takzvaných pokoncertn­ích autoportré­tů baskytaris­ty Mardoši, kterou započal v roce 1999. Od té doby vzniklo více než pět set snímků kapely s diváky.

„Kapelové autoportré­ty jsem začal spontánně dělat v roce 1999 a dodnes jsem s tím nepřestal. Na fotkách málokdy vypadáme vyloženě dobře. Jsme zpocení, unavení, flekatí a pitvoříme se, ale je tam to hlavní – emoce a atmosféra. Občas jsou fotky i zaostřené. A nejsou to selfíčka, protože ta v roce 1999 ještě neexistova­la!“říká Mardoša.

Milan Cais, hudebník

 ??  ?? 30 let Tata Bojs Historii kapely mapují v pražském DOX díla Milana Caise jako plátno Moji největší kamarádi I z roku 2008. Vznikly však i zcela nové velkoformá­tové obrazy nebo skleněné plastiky.
30 let Tata Bojs Historii kapely mapují v pražském DOX díla Milana Caise jako plátno Moji největší kamarádi I z roku 2008. Vznikly však i zcela nové velkoformá­tové obrazy nebo skleněné plastiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia