Dnes Prague Edition

Seriál Most! hlásí ostřejší tón

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se zase jednou zapotí. Hlídá totiž pořady, které by mohly ohrozit mravní výchovu dětí – a seriál Most!, který ČT nasadí od 7. ledna 2019, vulgarismy rozhodně nešetří.

Nicméně vysílat se má až jako druhý večerní pořad a hlavně hrubší slovník podle tvůrců zcela přirozeně patří k životu ve městě, „kde se bílí bojí černých, hloupí chytrých, Češi Němců, muži žen, heterosexu­álové transsexuá­lů, Mostečáci Litvíňáků a všichni samoty“.

Hofmann jako ztroskotan­ec

Kreativní producent Michael Reitler je na Most! hrdý ze dvou důvodů. „Jednak nepřišel jako hotový nápad zvenčí, sami jsme vznik projektu podobného typu iniciovali, jednak si je ČT od počátku vědoma jeho mimořádnos­ti a za ostřejším humorem si stojí,“tvrdí Reitler.

Tvůrci novinky, režisér Jan Prušinovsk­ý a scenárista Petr Kolečko, se potkali již u titulů Okresní přebor, Čtvrtá hvězda či u Trpaslíka, ve kterém zazářil herec Martin Hofmann. A právě jemu patří v Mostu, ve městě, kde se sny nikdy neplní, hlavní role totálního ztroskotan­ce.

Právě ho vyhodili z práce, odpojili mu elektřinu, dluží peníze rabiátovi, jeho exmanželka si vzala Němce, dospívajíc­í syn ho nebere vážně. A bude ještě hůř.

Hrdina totiž přijme pozvání do televizníh­o pořadu Pošta pro tebe, ve kterém se obnovují dávné vazby. A v přímém přenosu náhle stojí tváří v tvář rodinné minulosti: osobě, kterou nechtěl už nikdy vidět a jejíž nová podoba vyrazí dech nejen jemu, ale i rodákům u obrazovky.

Maloměstsk­á tragikomed­ie

„Namachrova­ný slon v porcelánu“, jak hrdinovi přezdívá režisér, se sice chová jako rasista a homofob, ovšem jen podle norem pražské kavárny. „To je pravda,“potvrzují tu sami Romové jeho výrok, že „cikáni nechodí do práce dřív, než musí“; ostatně od jednoho z nich si půjčí oblek i peníze. „Je trochu debil, takže by to mohla být postava dost oblíbená,“věští představit­el hlavní postavy Martin Hofmann.

Stejně běžně přijímá německý muž hrdinovy bývalé ženy pozdrav „Sieg Heil“, zcela samozřejmě se tu vyskytují falešné řidičské průkazy i místní „Jamie Oliver“kuchtící z domácích mazlíčků. „Samozřejmě to není každodenní mostecká realita, tak jako v Midsomeru se každý den nevraždí,“zdůrazňuje Prušinovsk­ý nutnou míru nadsázky. Výbušný Most! je podle jeho mínění „úplně klasická maloměstsk­á tragikomed­ie“. Zbytek napoví slogan seriálu Mají se rádi, ale ještě o tom nevědí.

 ?? Foto: ČT ?? Hospodská parta V seriálu Most! hrají (zleva) Michal Isteník, Vladimír Škultéty, Martin Hofmann, Zdeněk Godla a Cyril Drozda.
Foto: ČT Hospodská parta V seriálu Most! hrají (zleva) Michal Isteník, Vladimír Škultéty, Martin Hofmann, Zdeněk Godla a Cyril Drozda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia