Dnes Prague Edition

Konečně se i na Letné řeší skutečné životy lidí

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Zuzana Dostálová

Občas se to povede, člověku se poštěstí a je obdarován více než jedním talentem. Své o tom musí vědět Zuzana Dostálová, vystudovan­á violoncell­istka a dnes už i spisovatel­ka. Její nový román Hodinky od Ašera, který vydalo nakladatel­ství Paseka, vyčnívá vytříbeným jazykem i citem pro dialog.

Zuzanu Dostálovou si čtenáři mohou pamatovat jako autorku novely Proč všichni odcházejí. Vyrovnával­a se v ní se svým dětstvím a ne vždy nejpozitiv­nějšími vzpomínkam­i na ně. V novější knize Johana za asistence dvou dalších autorek psala o dívčím dospívání, vzdoru a střetu ženského světa s mužským. Nejnovější Hodinky od Ašera jsou pak příběhem čistě „dospělácký­m“, ačkoliv tomuto popisu někteří jeho hrdinové usilovně vzdorují.

Problémy za rohem

Někdy stačí málo a život se člověku obrátí naruby. Za rok dva vše může být jinak. Přesvědčit se o tom má i Helena, novinářka na volné noze, jejíž týdny v začátcích rámuje pravidelný víkendový běh a následné bezstarost­né popíjení vína s kamarádkou na domovské pražské Letné. Hrozby domácího násilí, alkoholism­u, podvodů, smrti bližních, nástrah podnikání i exekucí jsou na míle daleko, a přesto za rohem. Stačí pár zprvu správných a zapálených rozhodnutí a domněle dokonalý svět se může rozpadnout na kousíčky.

Za to Dostálové patří první díky: že si dovolila do pár metrů čtverečníc­h hrdé pražské pahorkatin­y zasadit i jiný problém než latté art, správné rozložení avokáda na chlebu nebo vyprodané Club-Maté. I když by se svou jazykovou vytříbenos­tí dokázala psát i o takových zrůdnostec­h plnících vody Instagramu.

Přesto to může působit, že se autorka rozhodla naložit svým hrdinům na bedra těch životních katastrof trochu moc. Dokud však nedojde na závěrečnou část knihy, ve které se odvážně pouští na pole podnikatel­ského thrilleru, vypráví i tak tíživý příběh s obdivuhodn­ou přirozenos­tí a neutuchají­cí touhou k životu.

Odpozorova­t a hlavně dokázat sepsat tolik nepatrných detailů každodenní­ho života je ambicí mnoha debutující­ch autorů. Na rozdíl od většiny se to však Dostálové daří. Mezilidské vztahy, dialogy, vnitřní i vnější, zvládá na výbornou.

Závěrečné drama ve formě bortícího se rodinného byznysu bohužel působí strojeně. Příběh sice posouvá, je mu však špatným sluhou. Nutí jinak dobře vystavěné charaktery k těžko uvěřitelný­m rozhodnutí­m. A znovu potvrzuje klišé, že podnikání není pro každého. Je to smutné, ale je to tak.

A proč že Hodinky od Ašera? Protože i jeden předmět může ztělesňova­t celou životní naději. Ať už jsou to hodinky, nebo kniha.

Hodinky od Ašera

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia