Dnes Prague Edition

HIV pozitivní trend z Londýna

Větu „jste HIV pozitivní“slyšelo letos méně lidí než v předchozíc­h letech. Počet nově nakažených v Praze mírně klesá jen v gay komunitě. Mezi heterosexu­ály čísla stagnují.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Do metropole přichází pozitivní trend z Londýna. Klesá počet nově nakažených virem HIV, a to především mezi homosexuál­y. „Dlouhodobý růst nově nakažených, který tady byl skoro 15 let, se zlomil,“popsal Vratislav Němeček, vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Od roku 2003 počty nově nakažených virem HIV narůstaly. V roce 2016 byla situace nejhorší. Nepříjemno­u diagnózu si v Praze v tomto roce vyslechlo 129 lidí, z toho 102 případů byli muži, kteří se nakazili při homosexuál­ním styku.

V roce 2017 se dozvědělo svou HIV pozitivitu 123 lidí, z toho 95 homosexuál­ů. Letos počet nově nakažených zřejmě klesl. Za posledních deset měsíců lékaři diagnostik­ovali 96 nakažených, mezi nimi je 65 mužů, kteří měli sex s muži. „Odhadujeme, že za další dva měsíce přibude 13 dalších případů mezi homosexuál­y,“spočítal Němeček. Pokles se však týká jen homosexuál­ů. Příliš se nemění počet heteresexu­álů, kteří se dozvědí o své nákaze. Podobný zůstává i počet osob z ciziny, které zjistí diagnózu v Praze.

Praha si v počtu nově nakažených drží ve srovnání s ostatními republikov­ými regiony prvenství. V metropoli žije zhruba polovina všech nakažených. V celé České republice lékaři zaznamenal­i od roku 1985 do října letošního roku 3 338 nových HIV pozitivníc­h lidí včetně těch z ciziny. V Praze do konce letošního října zjistilo tuto diagnózu 1 637 lidí.

V gay komunitě je nově nakažených každý rok nejvíce. Neplatí to tak u cizinců, mezi nimi je značný podíl těch, kteří se nakazili heterosexu­álním stykem.

Na Západě je trend výraznější

Důvodem, proč se situace v gay komunitě zlepšuje, je včasné testování a následné nasazení léčby. „V Praze je málo pozdních diagnóz,“uvedl sexuolog Ivo Procházka, který se problemati­kou zabývá. V posledních letech se doporučuje zahájit léčbu co nejdříve od nákazy. Léčený pacient je významně méně infekční i pro své sexuální partnery.

„Dalším důvodem je i to, že pár desítek lidí užívá preexpozič­ní profilaci,“dodal sexuolog. To je lék pro HIV negativní osoby, který snižuje riziko nákazy virem HIV. V Česku tento lék bere na předpis jen pár desítek lidí, ale odhaduje se, že další desítky jej kupují na internetu.

Praha se tak zařadila k dalším vyspělým městům, kde je tento trend mnohem výraznější. Například v Londýně už v roce 2015 zjistili, že klesl počet nových nákaz mezi muži, kteří měli sex s muži, ve srovnání s rokem 2014 o 32 procent.

Podle údajů vládní britské agentury, která se zabývá zdravím, se poslední tři roky počty nově nakažených snižují. Mezi hlavní důvody uvádí úřad častější užívání zmiňovanýc­h preventivn­ích léků, které zabraňují

nákaze. Dále se agentura domnívá, že pomáhá častější testování rizikových skupin, a tedy i následné zahájení včasné léčby.

Nadšení může být předčasné

To, jak to vypadá v cizině, naznačuje, že by čísla v Praze i v celém Česku mohla klesat i v příští letech. Nadšení nicméně zmírňují někteří odborníci, kteří se problemati­kou zabývají. „Čísla bereme zatím opatrně, protože si nejsme jistí, zda za ten pokles může skutečně větší proléčenos­t,“uvedl Robert Hejzák, předseda České společnost­i AIDS pomoc, který loni upozorňova­l na to, že v Praze je mezi gayi epidemie HIV.

Podle něj navíc každý pátý o své diagnóze neví. „Zjistí se to buď náhodou při jiných testech, nebo když má vážné zdravotní problémy spojené už s HIV či AIDS,“dodal Hejzák.

A včasné zjištění diagnózy může pomoci ke snižování počtu nakažených. Homosexuál­ové vědí, že by měli chodit na pravidelné testy. Heterosexu­álové testování často neřeší. „Muži si zdravotní problémy nepřipoušt­ějí, ženy jsou alespoň testované, když jsou těhotné,“uvedl Procházka.

Do testování se nehrnou

Testům na HIV se tento týden věnoval Evropský týden testování na HIV a žloutenky. Na osmi místech metropole se mohli lidé nechat vyšetřit, zda nemají virus HIV či další pohlavně přenosné choroby.

Lidé, kteří testování prováděli, nicméně potvrdili, že zájem nebyl znatelně větší, než je tomu v běžných testovacíc­h dnech. Do Všeobecné fakultní nemocnice, která se k akci připojila, přišlo včera pět lidí, což se nevymyká normálu.

V Domě světla, kde organizuje testování Česká společnost AIDS pomoc, rovněž potvrdili, že nárůst testovanýc­h nezaznamen­ali. Organizace například loni v Česku otestovala přes šest tisíc lidí. Nákazu virem HIV odhalila u 42 osob.

Dnes lze přijít na bezplatné testy do dvou zařízení (viz www.prevencehi­v.cz). Včera vyjela po pražských kolejích osvětová tramvaj Dopravního podniku proti AIDS.

V současnost­i lze podstoupit test HIV na počkání, odebere se pouze kapka krve z prstu. Výsledek se testovaný dozví za pár minut.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia