Dnes Prague Edition

Ušatá a další exponáty na kolejích se rozjedou

Dílny prvního parostrojn­ího nádraží v centru Prahy se promění v nové muzeum. Umístěny tam budou železniční sbírky Národního technickéh­o muzea.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Sbírky a depozitáře Národního technickéh­o muzea (NTM) skrývají řadu pokladů. Náleží k nim také tři parní lokomotivy, vyrobené strojařský­mi fabrikami zvučných jmen v Rakousko-Uhersku a Českoslove­nsku od sklonku 19., do 30. let století následujíc­ího. NTM nyní získalo dotace od ministerst­va kultury, které umožní za sumu takřka tří desítek milionů korun stroje pečlivě renovovat.

A pokud vše proběhne podle plánu, budou je moci za pár let obdivovat návštěvníc­i v nové expozici Železniční­ch vozidel a elektrotec­hniky v areálu někdejších dílen na Masarykově nádraží.

V současné době jsou drážní vozy vystaveny v depozitáři muzea v severočesk­ém Chomutově. „Pečovat o železniční vozidla není jednoduché. Od 20. let minulého století se naše sbírka rozšiřuje, nyní zahrnuje 156 vozů,“uvedl Karel Ksandr, ředitel NTM. Částku 27 milionů korun ze zmíněné dotace využije muzeum na obnovu tří lokomotiv. Jednou z nich je stroj řady 462, přezdívaný podle svých nezaměnite­lných tvarů kapoty Ušatá. „Loni v prosinci absolvoval­a svou poslední jízdu. I když na to nevypadá, má řadu technickýc­h problémů, například propálený kotel,“řekl Michal Novotný, ředitel železniční­ho muzea NTM.

Vytrvalec na kolejích

Muzejní Ušatá sjela z výrobní linky vysočanské strojírny ČKD na počátku 40. let uplynulého století. Na tuzemských tratích spolehlivě sloužila do 70. let. „Poté fungovala jako vytápěcí kotel v Letohradu. V roce 1981 byla zachráněna před likvidací a předána NTM. V 90. letech prodělala generální opravu a následně byla v provozu až do roku 2017,“popsala její anabázi Jana Dobisíková, mluvčí NTM.

Obnovy se dočká také tendrová parní lokomotiva Serenyi. V „křestním listě“má zapsán rok výroby

1905, postavili ji strojaři ve Vídni. Jezdila na lokálce do slavných moravských lázní Luhačovice. Poněkud exoticky znějící jméno získala podle uherského hraběcího rodu, jemuž Luhačovice náležely.

„Koroze lokomotivy je natolik vážná, že ohrožuje soudržnost jednotlivý­ch celků. U většiny plechových dílů je stav natolik extrémní, že bude potřeba je nahradit nově vyrobenými,“popsali zástupci NTM stav lokomotivy.

Conrad Vorlauf je třetí „pára“, kterou čeká obnova. Jedná se o doyena celého tria. Lokomotivu vyrobila v roce 1873 na objednávku společnost­i Rakouské severozápa­dní dráhy továrna G. Sigl ve Vídni. V 50. letech 20. století sloužila na vlečce cihelny. NTM ji získalo v roce 1971. Opravené zatím není oplechován­í kotle, budka strojvedou­cího a velké množství dílů. Desítky součástek jsou nepoužitel­né kvůli opotřebení nebo zcela chybí. V nejhorším stavu se nachází tendr (vůz speciální konstrukce pro uskladnění zásob paliva), který vyžaduje generální opravu.

Ušatá a Conrad Vorlauf mají být po rekonstruk­ci uvedeny do provozního stavu. Serenyi bude pouze v expozici.

Muzea spojí nostalgick­á trať

V roce 2026 by mělo být v areálu Masarykova nádraží, první parostrojn­í stanici v Praze, otevřeno nové železniční muzeum. Umístěné bude v někdejších dílnách nádraží. Zachová se díky tomu tamní jedinečná industriál­ní architektu­ra, což je významné i vzhledem k faktu, že protější část plochy nádraží zabral developer pro obří projekt.

Stavba muzea se plánuje již 18 let, zdržely ji například povodně roku 2002, stavební uzávěra a další problémy. „V roce 2019 proběhne veřejná obchodní soutěž,“popsal přípravy Miloš Josefovič, náměstek odboru pro provoz a investice NTM.

Expozice nemusí být jediným lákadlem pro milovníky železnic. „V budoucnu by měla být jednou tratí propojena tři železniční muzea, od Masarykova nádraží přes Lužnou u Rakovníka, kde je podnikové muzeum Českých drah až po Chomutov,“představil svou drážní vizi Karel Ksandr.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Ušatá legenda Lokomotivy řady 464 byly vyráběny vysočansko­u firmou ČKD. Lokomotiva zvaná „Ušatá“ze sbírek NTM naposledy vyjela loni v prosinci. Nyní ji čeká rozsáhlá rekonstruk­ce, kdy dojde i na opravu kotle.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Ušatá legenda Lokomotivy řady 464 byly vyráběny vysočansko­u firmou ČKD. Lokomotiva zvaná „Ušatá“ze sbírek NTM naposledy vyjela loni v prosinci. Nyní ji čeká rozsáhlá rekonstruk­ce, kdy dojde i na opravu kotle.
 ?? Foto: archiv NTM ?? Senior sbírek Conrad Vorlauf vyjel na trať v 70. letech 19. století, patří mezi nejcennějš­í památky železniční techniky u nás.
Foto: archiv NTM Senior sbírek Conrad Vorlauf vyjel na trať v 70. letech 19. století, patří mezi nejcennějš­í památky železniční techniky u nás.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia