Dnes Prague Edition

Praha 2 požádá magistrát, aby na ni převedl náplavku

-

PRAHA Vedení Prahy 2 bude jednat s magistráte­m o možném převodu náplavky v Podskalí do správy městské části. Pokud se tak nestane, bude chtít větší možnost podílet se na rozhodován­í o její podobě a konání akcí než dosud.

Důvodem jsou mimo jiné stížnosti lidí na hluk nebo množství odpadků. Náplavka v Podskalí je oblíbeným cílem Pražanů a je nejvytížen­ější ze všech pražských náplavek. Spravuje ji městská firma Trade Centre Praha (TCP).

„V žádném případě nechceme, aby bylo z náplavky opět mrtvé místo, kam se chodí pouze krmit labutě. Ale současný stav je neudržitel­ný. Náplavka potřebuje koncepci provozu, aby sloužila obyvatelům Prahy 2 i celé Prahy, a ne pouze jako místo pro opíjení se,“uvedla starostka Jana Černochová (ODS).

Problémem je podle ní hluk a množství odpadků, na které si stěžují tamní obyvatelé. „Pokud není hudba přímo na náplavce, hraje hlasitě z každé lodi a z každé jiná. Problém s odpadky je pak i v širším okolí, kdy jsou poházeny například v Zítkových sadech, kudy lidé chodí na metro,“řekla Černochová.

Pokud by magistrát Praze 2 náplavku svěřil, vznikl by podle starostky tržní řád. Na rozhodován­í o tom, co se zde bude konat, by měli vliv rovněž obyvatelé Podskalí a ustaveny by byly správcovsk­é kontakty, kam mohou lidé v případě problémů zavolat. Snížen by měl být podle starostky počet zde kotvících lodí.

„Lidé kvůli nim vlastně nepřijdou do kontaktu s řekou,“řekla Černochová. Na náplavce by zůstaly trhy i další akce, které se tu konají, jako například primátorky.

V případě, že se o náplavku nebude starat radnice, bude Černochová chtít, aby posílil význam Prahy 2 při rozhodován­í. „Chceme například, abychom byli včas informován­i o všech akcích, abychom se na ně stihli připravit,“řekla. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia