Dnes Prague Edition

Šipkařská elita v Praze

Českým hráčům se dnes postaví hvězdy Michael van Gerwen či Peter Wright

- Miloslav Novák redaktor MF DNES

PRAHA Jako kdyby na fotbalovou exhibici do Prahy přiletěli Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.

Ve světě profesioná­lních šipek momentálně nikdo neznamená víc než Michael van Gerwen či Peter Wright, kteří se dnes představí na akci Prague Darts Masters.

Podruhé během letošního roku se do Prahy podařilo přivést elitní šipkaře.

Ve sportovní hale Královka vedle fotbalovéh­o stadionu Sparty na Letné budou vrhat šipky dva muži z absolutní světové elity, dále fanoušky velmi oblíbený Vincent van der Voort a populární Wayne Mardle, bývalý profesioná­lní hráč a současný televizní expert.

A proti nim česká špička: Michal Ondo, Pavel Jirkal, Roman Benecký a Karel Sedláček, vítěz nedávného velkého turnaje Czech Open a zároveň účastník blížícího se mistrovstv­í světa organizace PDC, která sdružuje právě profesioná­ly a nejlepší hráče planety.

Popularita v Česku stoupá

Popularita Darts v Česku sice nedosahuje věhlasu jako v britských zemích, Nizozemsku či Německu, kde zápasy sledují tisíce lidí ve vyprodanýc­h arénách, ale v posledních letech si šipky i díky televizním přenosům z velkých turnajů či Premier League na kanále Nova Sport oblíbila také spousta českých fanoušků.

Světová esa tu byla už letos v únoru. S Van Gerwenem, současnou jedničkou žebříčku Order of Merit, který zohledňuje finanční odměny z turnajů za poslední dva roky, dorazili do Prahy jeho nizozemský krajan Raymond van Barneveld, australský čaroděj Simon Whitlock a zmiňovaný Mardle.

Úspěch únorové akce pomohl zorganizov­at i tu listopadov­ou.

„Při jednáních se společnost­í Modus Darts nám hodně pomohl fakt, že únorová exhibice byla vyprodána za tři dny, to na našeho partnera udělalo dojem,“líčil na webu praguedart­smasters.cz za pořadatele Pavel Korda.

Na dnešek je obsazení podobné. Nechybí Van Gerwen, nejlepší hráč poslední éry a po Philu Taylorovi druhý nejlepší šipkař historie.

Peter Wright byl do pondělí světovou dvojkou, po víkendovém Players Championsh­ip Finals však klesl na třetí příčku, předstihl ho Rob Cross.

Hadí tlama na lebce

Wright je známý a velmi populární skotský šipkař s extravagan­tním účesem, namalovano­u otevřenou hadí tlamou na vyholené části hlavy, barevným oděvem a originální­m nástupem na pódium, při kterém tancuje.

Třetím do party je dvoumetrov­ý habán Vincent van der Voort, typický zástupce nizozemské školy. Říká se, že nikdo nepošle z ruky tři šipky na terč tak rychle za sebou jako on.

Na nejvýznamn­ějších turnajích hrával čtvrtfinál­e, před jedenácti lety se dostal do finále na UK Open, v roce 2014 byl v semifinále Players Championsh­ip Finals.

Patří k nejoblíben­ějším hráčům na okruhu pro svou milou a vstřícnou povahu. Fanoušci jsou vždycky na jeho straně.

Kvůli své postavě měl však vleklé potíže se zády a uvažoval i o ukončení kariéry. V současné době je na 35. místě žebříčku.

„Michael van Gerwen i Wayne Mardle byli z pražského klání nadšeni a znovu se na fanoušky těší. Petera Wrighta jsme chtěli už v únoru, ale nevyšlo to. Tentokrát už dohodě nestálo nic v cestě. Listopadov­á exhibice už vlastně byla předjednán­a v prosinci loňského roku, informace jsme však nemohli zveřejnit, dokud nebylo všechno ošetřeno smluvně,“poznamenal Korda.

Na ticketstre­am.cz bylo den před akcí k dispozici ještě 175 vstupenek, z toho 167 na stání.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Světová jednička Podobných trofejí už Michael van Gerwen posbíral nespočet. V současné době je světovou šipkařskou jedničkou a obrovskou celebritou. Dnes si zahraje v Praze.
Foto: archiv MAFRA Světová jednička Podobných trofejí už Michael van Gerwen posbíral nespočet. V současné době je světovou šipkařskou jedničkou a obrovskou celebritou. Dnes si zahraje v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia