Dnes Prague Edition

Slavia pokazila mečbol. Ale k postupu dál stačí remíza

- David Čermák reportér MF DNES v Bordeaux

Při rozcvičce jim francouzšt­í pořadatelé nechali zahrát píseň Highway To Hell a vzhledem k průběhu zápasu se docela trefili.

Na cestě do pekla sice slávističt­í fotbalisté nejsou, v Evropské lize mají pořád postup ve svých rukou, ale včerejší večer v Bordeaux jim vůbec nesedl.

Na matný výkon by se rychle zapomnělo, kdyby deset minut před koncem Sýkora zblízka v jediné tutové šanci nenapálil míč jen do padajícího obránce.

Jenže slávistick­ý náhradník se jen chytal za hlavu. Víc možností hosté neměli, místo vyrovnání se v závěru nechali zmáčknout a podruhé inkasovali. A tak se musí smířit s tím, že jim porážka 0:2 komplikuje situaci. Cesta ze skupiny se zaklikatil­a, slávisty může ještě o postup obrat třetí Kodaň a teoreticky i Bordeaux, které díky gólu v nastavení má lepší bilanci vzájemných zápasů.

„Náš nejhorší výkon v Evropské lize. Soupeř byl lepší s míčem u nohy i běžecky,“měl jasno trenér Jindřich Trpišovský.

Přitom se zdálo, že Slavii všechno hraje do karet Bordeaux podle předpoklad­ů moc zlobit nemělo. Z posledních deseti zápasů vyhrálo jediný, v Evropské lize vydřelo jen dvě remízy a v Praze před dvěma měsíci ani nevystřeli­lo na branku. Šance na postup se smrskla na minimum, i proto nastoupilo v hodně promíchané sestavě největší opory trenér Bedouet šetřil na víkendovou ligu proti Paříži.

Možná právě pocit, že všechno bude fajn, Slavii přibrzdil. Jako by přišla téměř o všechno, co ji dosud v Evropské lize zdobilo.

Chyběl jí obvyklý drajv, ale hlavně přesnost. Byla nezvykle zranitelná vzadu, přitom obranu měla ještě před včerejším výkopem spolu s Chelsea nejlepší v Evropské lize.

V prvním poločase ještě několik šancí soupeře přežila, ale když čtyři minuty po pauze Souček špatně odkopl a De Préville napálil míč křížně k tyči, slávisté už zklamaně zapíchli zraky do země.

Vzhledem k porážce Kodaně v Petrohradu jim k jistotě postupu stačila i remíza, ale tentokrát si ji za výkon nezaslouži­li. V závěru přežili několik závarů i tyč, poslední naději jim vzal gól stopera Koundého z páté minuty nastavení.

Soupeře pořádně nepozlobil­i, trenérovi Trpišovské­mu nevyšel překvapivý tah s nasazením Matouška, který si na hrotu skoro nekopl. Brzy střídal, ale ani příchod Olayinky slávisty nespasil.

Několik procent z obvyklého výkonu mohla ubrat chybějící podpora fanoušků, které do Francie nepustil trest za výtržnosti při utkání v Kodani. Pár jich na stadion stejně proklouzlo a občas byli slyšet, protože ve vinařském městě český soupeř moc netáhl čtyřicetit­isícový stadion se nezaplnil ani ze čtvrtiny.

Škoda pro ty domácí fandy, kteří zůstali doma u televize: Bordeaux ukázalo svěží výkon a obvyklí náhradníci vydřeli naději na postup.

Ale hlavně škoda pro Slavii, která měla na kopačkách mečbol. O postup se teď bude muset rvát za dva týdny doma proti Petrohradu stačit bude opět remíza.

 ?? Foto: ČTK ?? Špatný večer ve Francii
Ani Peter Olayinka (ve světlemodr­ém) se proti Bordeaux neprosadil a Slavia prohrála.
Foto: ČTK Špatný večer ve Francii Ani Peter Olayinka (ve světlemodr­ém) se proti Bordeaux neprosadil a Slavia prohrála.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia