Dnes Prague Edition

Proč je těžké přestat kouřit? Cigareta působí jako odměna

-

Naše doba je plná rozporů: obáváme se, že budeme vystaveni působení některých látek (například pesticidů), aniž by byl jejich dopad přesně známý, ale banalizuje­me činnost, o níž víme, že je mimořádně škodlivá. To je případ alkoholu i tabáku.

Příčinou je to, že nikotin aktivuje centrum odměny. „Většina obratlovců má v centrálním nervovém systému mechanismu­s, který odhaluje, učí se a zhodnocuje chování zvyšující šance na přežití. Drogy, jako nikotin, dokážou zmást mozek tím, že pirátsky zaútočí na tento systém odměny,“říká profesor Henri-Jean Aubin. Lidé, kteří jsou znevýhodně­ni svými geny, jsou k tomu náchylnějš­í. „Musejí konzumovat více nikotinu, aby dokázali aktivovat svůj systém odměny,“dodává Uwe Maskos z Pasteurova institutu.

„Mezi dvěma cigaretami mají kuřáci sníženou náladu a kognitivní funkce. Pokaždé, když si zapálí, uleví se jim a tento deficit zmizí,“říká profesor Aubin. Když se nikotin zmocní systému odměn, změní chování kuřáků.

„Pokaždé, když kouříte, aktivuje nikotin systém odměny. Opakování těchto aktivací vede k závislosti,“dodává neurofyzio­log Philippe Faure. Jakmile závislost vznikne, je provázena pocitem chronickéh­o nedostatku. Zatímco si kuřáci myslí, že jim cigarety pomáhají zvládat stres, skutečnost je taková, že zhoršují kvalitu jejich psychickéh­o života.

Tabák zvyšuje riziko vzniku depresí a snižuje šance na jejich zvládnutí. Když lidé na cigaretu dostanou chuť, úsilí, které musejí vynaložit na ovládnutí tohoto impulzu, je příliš veliké. Psychická pohoda se vrací poté, co člověk přestal kouřit, velice pomalu, a to mnohé kuřáky odrazuje v tom, aby zhasli poslední cigaretu. „Bez pomoci jsou tito lidé dva až čtyři týdny velmi zranitelní,“konstatuje profesor Aubin.

Motivace je hlavním klíčem k tomu, aby člověk přestal kouřit. A když to nestačí, jsou další účinné způsoby: kognitivní terapie, náhradní nikotinová léčba, léky pomáhající překonat abstinenčn­í příznaky či elektronic­ké cigarety.

„Především je třeba kuřákovi opakovat, co získá tím, že přestane kouřit. Že se mu po několika týdnech psychický stav výrazně zlepší,“zdůrazňuje Aubin. (Le Figaro, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia