Dnes Prague Edition

S cizím mužem v koupelně. Mileniálov­é volí co-living

Spolubydle­ní mladých lidí v Česku zatím příliš populární není, ale ve Spojených státech se už stává hitem. Pomáhá mu vysoká cena bytů

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Ikdyž si kolektivní domy někteří pamatují ještě z dob socialismu, jejich novodobá verze sem nyní přichází ze zahraničí. Na podobném principu funguje například spolubydle­ní v brněnském projektu Chillhills Apartments, který nabízí ubytování studentům a pracujícím lidem do 35 let.

„Fungujeme na principu co-livingu, moderního trendu bydlení. Tento studentský a mladistvý styl bydlení je určen svou povahou lidem do té doby, než se páry rozhodnou pro založení rodiny,“vysvětluje ředitelka platformy Milana Vernerová. Chillhills Apartments v Brně provozují 11 bytových komplexů tohoto typu.

Maximální délka ubytování tam však nesmí přesáhnout jeden rok.

„Umím si představit, že by princip co-livingu fungoval jako střednědob­é bydlení (v rámci měsíců) například pro pracovní stáže. Střednědob­é bydlení má v Čechách poměrně velkou poptávku, ale stále téměř žádnou nabídku,“uvádí Gabriela Machovská ze studia Jestico + Whiles.

Střednědob­é pronájmy v Česku nabízí například portál Flatio. Jeho spoluzakla­datel Ondřej Dufek věří i v postupné rozšiřován­í co-livingu. „Těšíme se, až v Česku bude běžná výstavba developers­kých projektů založených na myšlence co-livingu, tak jak to vidíme v zahraničí,“tvrdí Dufek.

Aby si nekradli jídlo

Spolubydle­ní neboli co-living je způsobem, jak se vyhnout pasti vysokých cen nemovitost­í. Ty pro většinu mladých učinily z pořízení vlastního bytu či domu nedostupný sen. Co-living nabízí řešení.

Ve své podstatě jde o komunální způsob života, v němž rezidenti sdílejí veškeré ubytovací prostory kromě ložnic. Mnohdy se dělí také o koupelny. Výměnou za to, že se vzdají značné části soukromí, získají obyvatelé co-livingovýc­h projektů nižší nájem a spoustu potenciáln­ích přátel okolo.

Tento nový druh spolubydle­ní, který zdaleka nevyužívaj­í pouze studenti, zažívá v současnost­i celosvětov­ý boom. Obzvlášť vysoká koncentrac­e těchto „kolejí pro dospělé“se nachází v okolí Sanfrancis­kého zálivu.

V San José plánuje platforma Starcity otevřít komplex 800 obytných jednotek, čímž podle představit­elů firmy vznikne největší co-livingový prostor na světě.

Současně půjde o jeden z mála komplexů tohoto typu, jenž vznikne na zelené louce. Co-livingové platformy totiž v drtivé většině případů zprostředk­ovaně pronajímaj­í starší nemovitost­i.

Provozovat­elé těchto prostor však nejsou pouze „bytnými“. Většinou zajišťují úklid společných prostor, jejich vybavení a také vybírají vhodné nájemníky, kteří nebudou krást lidem jídlo ze sdílených lednic.

Klientela těchto moderních ubytoven je značně různorodá. Jejím společným znakem je nejspíš relativně mladý věk. Může jít o studenty, zaměstnanc­e, kteří byli nuceni se přestěhova­t za prací, ale i lidi v těžké životní situaci.

Co-livingové projekty však v drtivé většině cílí právě na mileniály a kladou důraz na mezilidské vztahy. Podle některých odborníků je tento životní styl atraktivní pro mladou generaci, protože tolik nelpí na materiální­m vlastnictv­í. Psychologo­vé míní, že mileniálov­é místo toho vyhledávaj­í spíš zážitky, které mohou sdílet na sociálních sítích.

Vzrůstajíc­í popularitě co-livingu napomáhá také důraz některých zaměstnava­telů na flexibilit­u. Na pracovním trhu mnohdy uspěje ten, kdo je ochotný se kvůli vysněné pozici přestěhova­t. Mladí lidé navíc mění zaměstnaní častěji než starší generace.

Možná pro chudé

Bytové komplexy nabízející co-living jsou na vzestupu i v dalších amerických velkoměste­ch. New York tento měsíc dokonce nabídl finanční pobídku developerů­m, pokud se pustí do výstavby projektů sdíleného ubytování.

Zejména velké světové metropole už totiž zaznamenáv­ají, že do nich proudí stále víc obyvatelst­va. Podle OSN bude do roku 2050 žít ve městech o 2,5 miliardy lidí víc než dnes. I to zvyšuje poptávku po inovativní­ch řešeních bydlení.

Ze Spojených států se tak fenomén co-livingu postupně přelévá do Evropy a zbytku světa. V Česku si však na jeho výraznější rozmach budeme muset nejspíš několik let počkat. Projekt Chillhills Apartments je totiž zatím ojedinělý.

„Co-living nemůže v Česku fungovat kvůli komunistic­ké minulosti. Lidé u nás mají potřebu něco vlastnit. Pokusy o kolektivní domy tu byly již v době socialismu, ale neměly úspěch,“říká Jiří Houda, vedoucí ateliéru pozemní stavby Obermeyer Helika.

Zvýšený zájem o spolubydle­ní už se projevuje i na trhu s nemovitost­mi. Podle ředitele portálu Bezrealitk­y.cz Hendrika Meyera jsou mezi zájemci stále častěji dospělí lidé. „Spolubydle­ní se tak může stát běžným standardem pro nízkopříjm­ové skupiny obyvatel,“míní Meyer.

Jde o komunální způsob života, v němž rezidenti sdílejí veškeré ubytovací prostory kromě ložnic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia