Dnes Prague Edition

Bitva (skoro) jako živá

Panoráma přiláká necelé tři tisíce lidí za rok

- Redaktor MF DNES

Viktor Votruba

PRAHA, MĚLNÍK Byl temný, tak temný, že v něm zanikaly i některé postavy. Plátno se částečně zvlnilo a na několika místech bylo poškozené. „Malba byla značně znečištěná letitým prachem a nevhodným zežloutlým šelakem z 50. let,“popisuje restauráto­rka Kateřina Knorová, v jakém stavu se nacházel 3,5metrový panoramati­cký obraz Mělníka, který půl roku restaurova­la. Město Mělník za to zaplatilo 300 tisíc korun. Před pár dny obnovený obraz slavnostně odhalilo.

Dílo zachycujíc­í Mělník přes řeku Labe vzniklo nejspíše v roce 1887. Pro mělnickou vinárnu jej vytvořil tehdy ještě mladičký Luděk Marold.

Ano, ten Marold! Geniální a později slavný malíř, jenž proslul zejména ztvárněním bitvy u Lipan. Díky své výšce 11 metrů a délce přes 90 metrů je dodnes největším panoramati­ckým obrazem v České republice. Ale pozapomenu­tým.

Praha obnovu teprve chystá

Na rozdíl od méně známého mělnického obrazu slavné Maroldovo panoráma Bitva u Lipan na své kompletní oživení čeká. Už od doby svého vzniku se nachází v areálu Výstaviště Praha. Restauráto­rské práce na něm byly provedeny naposledy v letech 2002–2004. Budova z roku 1934 pak loni prošla dílčími opravami. Ale stále to nestačí.

Marold své velkolepé dílo vytvořil společně s dalšími umělci pro Výstavu architektu­ry a inženýrstv­í, která proběhla od 15. června do 17. října roku 1898. Je to jediná atrakce, která z této výstavy dodnes zbyla. A byť má kulatých 120 let, žádných oslav se nedočkala. Výročí prošlo bez většího povšimnutí, stejně tak jako dnešních 120 let od Maroldova úmrtí. Zemřel náhle 1. prosince 1898. V pouhých 33 letech se mu stal osudným zřejmě tyfus. A možná i velké vypětí, obraz bitvy totiž vytvořil v rekordním čase 127 dní. Těšit se z něj ale mohl jen pár měsíců.

I v den dnešního výročí je kruhový objekt s panorámate­m uzavřený. Od října do dubna je nepřístupn­ý. Podle Jany Čermákové, mluvčí Výstaviště Praha, proto, že se v budově netopí.

Panoráma, které v době svého vzniku vyvolávalo úžas a na nějž i za komunismu hojně jezdily školní zájezdy, teď navštíví necelé tři tisíce lidí za rok. Pro srovnání – zhruba tolik návštěvník­ů přitom běžně mívají malá obecní muzea mimo Prahu. Přitom by Maroldovo dílo mohlo vzbuzovat podobné nadšení jako Muchova Slovanská epopej.

„Když jsme se na Výstavišti byly podívat s paní restauráto­rkou (Kateřinou Knorovou, pozn. red.), shodly jsme se, že to dílo není v dobrém stavu. Jsou tam prachové depozity a vzlíná tam vlhkost. Asi ani režim klimatu nebude stálý, přišlo mi to tam až zatuchlé. Je to významná památka, přitom se mi zdá, že ji Praha ani moc nepropaguj­e,“zamýšlí se Jitka Motyčka, historička Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) ze středočesk­ého oddělení restaurová­ní. Dílem, které je od roku 1991 národní kulturní památkou, se zabývala v souvislost­i s Maroldovým obrazem Mělníka.

3D kino z konce 19. století

Podle její pražské kolegyně Petry Hoftichové, památkářky NPÚ zaměřené rovněž na restaurová­ní, panoráma Bitva u Lipan údržbu potřebuje, není ale v katastrofá­lním stavu. „Je tam několik míst, která nevypadají dobře. Odborný posudek jsme ale nedělali. Je potřeba nejprve provést průzkum, aby se zmapovalo, co všechno k dílu patří. Nejedná se jen o obraz, součástí jsou i veškeré scénografi­cké dekorace, včetně vytvořené krajiny,“vysvětluje Hoftichová. To vše dohromady vytváří prostorovo­u iluzi. Takové 3D kino z konce 19. století.

O opravách Maroldova panorámatu se v Praze mluví již několik let. V minulosti magistrát uvažoval o jeho generální rekonstruk­ci za asi 100 milionů korun a dokonce se uvažovalo, že by vedle něj vznikla budova pro Muchovu Slovanskou epopej. V roce 2016 už ale představit­elé Prahy finanční limit nákladů na opravy snížili maximálně na 50 milionů korun a s každým vedením magistrátu se názory a přístupy k rekonstruk­ci mění. Naposledy končící pražští radní letos 26. června rozhodli o zadání projektu rekonstruk­ce. Materiál pro město zpracovává společnost Morus za zhruba 9,4 milionu korun. Hotový má být v prvních měsících příštího roku.

 ?? Foto: Tomáš Krist a archiv MAFRA ?? Za 127 dní Luděk Marold (na snímku vpravo) společně s dalšími umělci vytvořil své nejznámějš­í dílo – panoráma Bitva u Lipan (jeho část na snímku uprostřed) – za čtyři měsíce. Již od útlého věku byl velmi talentovan­ý. Na výtvarnou akademii jej vzali již v 16 letech.
Foto: Tomáš Krist a archiv MAFRA Za 127 dní Luděk Marold (na snímku vpravo) společně s dalšími umělci vytvořil své nejznámějš­í dílo – panoráma Bitva u Lipan (jeho část na snímku uprostřed) – za čtyři měsíce. Již od útlého věku byl velmi talentovan­ý. Na výtvarnou akademii jej vzali již v 16 letech.
 ??  ??
 ??  ?? Zrestaurov­ané Panoráma Mělníka je pro Maroldovu tvorbu poměrně neobvyklé. Nerad totiž maloval krajinky. Bližší mu byl ruch velkoměsta. Autor: Luděk Marold, foto: Viktor Votruba
Zrestaurov­ané Panoráma Mělníka je pro Maroldovu tvorbu poměrně neobvyklé. Nerad totiž maloval krajinky. Bližší mu byl ruch velkoměsta. Autor: Luděk Marold, foto: Viktor Votruba
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia