Dnes Prague Edition

Francie, pro kouče země zaslíbená. Házenkářky začínají

- Reportér MF DNES ve Francii

David Mrzena

BREST Dva roky po sametové revoluci zmizel v cizině. Nejprve plánoval na Korsice strávit maximálně osm měsíců, okusit místní úroveň házené a vrátit se zpět do Česka. Z nepříliš ambiciózní zkoušky se nakonec vyklubala dlouholetá láska k celé zemi i kultuře. Teď ve Francii kouč Jan Bašný prahne po úspěchu i s ženskou reprezenta­cí, která zahajuje mistrovstv­í Evropy.

Na klubové úrovni toho dokázal mnoho. Po přesunu na prosluněný ostrov ve Středozemí se vypracoval v uznávaného trenéra, který tamní tým z Ajjacia během pár let vytáhl ze čtvrté do první ligy. „Tehdy mi prezident klubu řekl, že pokud chci trénovat něco pořádného, musím odejít. Klub měl finanční potíže,“vzpomíná Bašný na začátky.

Funkcionář­i si vytáhlého chlapíka a bývalého reprezenta­nta oblíbili i díky tomu, jak uměl s nízkým rozpočtem vyjít. „Nikdy jsem nevedl tým hvězd,“přiznává 55letý trenér.

Na týmovosti si Bašný zakládá i v reprezenta­ci. Ač v posledních letech spoléhá zejména na hvězdu Ivetu Luzumovou, neustále připomíná, že na vítězství házenkářky dosáhnou hlavně soudržnost­í.

A vyplácí se. Bašný velí české ženské lavičce osm let, během nichž postoupil na pět vrcholných akcí, v posledních třech letech házenkářky žádnou nevynechal­y. To je v samostatné české historii nevídaná věc. „A věřím, že tenhle tým může právě tady ve Francii prožít svůj vrchol,“netají trenér.

K němu však vede spletitá cesta. Házenkářky dnes čekají v úvodním duelu základní skupiny Rumunky. „Určitě patří k favoritkám turnaje,“přidává Bašný. Následuje duel s vicemistry­němi světa z Norska a poté s omlazeným kádrem Německa. Právě s nimi chtějí Češky bojovat o postup do čtvrtfinál­ové skupiny.

„Na všech předchozíc­h šampionáte­ch jsme se soustředil­i na jeden zápas, který nám vyšel. Většinou to byl ten první. Teď tomu tak být nemusí. Rozhodovat se bude pravděpodo­bně až ve třetím duelu skupiny,“uvědomuje si Bašný.

Kromě znamenitýc­h zkušeností Luzumové nebo Jany Knedlíkové, dvojnásobn­é vítězky Ligy mistrů, budou reprezenta­ntky spoléhat i na francouzsk­é publikum. „Většinou podporují slabší tým. A to my budeme snad v každém zápase. Ale taková role nám vyhovuje,“tuší Bašný.

Do házenkářsk­é arény v Brestu se vměstnají až čtyři tisícovky diváků. A Francie – házenkářsk­á velmoc – zcela jistě nabídne fantastick­ou kulisu. „Během sezony jsou skoro všechny duely vyprodané. Brest je házenkářsk­é město.“

Hráčky jsou na nejzápadně­jším cípu Francie od úterý. Včera si poprvé vyzkoušely palubovku. „Vše je v pořádku,“hlásí spojka Helena Ryšánková.

Cesta na vrchol může v zemi, kde český kouč zanechal výraznou stopu, začít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia