Dnes Prague Edition

Babiš se hájí českými zákony, rozhodne však Brusel

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Premiér Andrej Babiš trvá na tom, že u něj nedochází ke střetu zájmů a že Česko nebude muset Bruselu vracet dotace, které získala společnost Agrofert. „Žádná krize není, všechno je podle českých zákonů, všechno je v pořádku,“říká Babiš. Na jeho obranu včera s ministersk­ou analýzou také vystoupil ministr spravedlno­sti za ANO Jan Kněžínek.

Klíčové slovo však bude mít Evropská komise. Pokud by ta nařídila, že musí Česko dotace ve výši až 82 milionů eur – v přepočtu přes dvě miliardy korun – vrátit, Babišovi skutečnost, že postupoval podle českého zákona o střetu zájmů, nejspíš nebude nic platná. Byť by mohl zvážit nějakou formu obrany, třeba u Evropského soudního dvora.

Předjímat, jak věc dopadne, je ale příliš brzy. Evropská komise totiž dosud nijak nerozhodla. A to, co uniká na povrch, jsou jen střípky, byť důležité. Tím nejnovější­m je část dokumentu právní služby Evropské komise, z něhož o víkendu citovaly prestižní deníky Le Monde a The Guardian. Podle nich Babiš stále kontroluje koncern Agrofert, a má tedy zájem na jeho profitu, třebaže ho formálně nevlastní, protože ho zkraje loňského roku převedl do dvojice svěřenskýc­h fondů.

Babiš tak sice vyhověl českému zákonu o střetu zájmů, čímž také sám argumentuj­e, podle bruselskýc­h právníků si však ve firmě stále udržuje vliv. Ten je dán mimo jiné i tím, že jednou z trojice osob vykonávají­cích ve fondech dohled je Babišova manželka Monika.

„Jde-li o řádně fungující svěřenský fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo... Správcem svěřenskéh­o fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnos­t,“poukázal včera Kněžínek, že správcem fondu je člověk, který ručí za to, že nedochází ke střetu zájmů.

Ministersk­á analýza však budí pochyby. „Beru to tak, že ministr spravedlno­sti za ANO vydal analýzu ve prospěch předsedy ANO. Jediný, kdo může vydat závazný výklad českého zákona, je totiž soud,“říká šéf opoziční TOP 09 a bývalý ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil.

Babiš při své včerejší obhajobě opakoval, že je vše v souladu s českými zákony. A uniklou část posudku právníků Evropské komise zpochybňov­al s tím, že jde o „nějaký dokument, nikdo neví jaký, pro koho, proč“. Zmínil také, že Evropská komise dosud nevydala žádné závazné stanovisko.

Připustil však, že až ho vydá, může to situaci změnit. „Pokud bude, budeme se jím zabývat,“řekl Babiš.

Pokud by Komise nařídila, že musí Česko dotace vrátit, Babišovi skutečnost, že postupoval podle zákona, nejspíš nebude nic platná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia