Dnes Prague Edition

BIS varuje před čínskými špióny a ruskými diplomaty i hackery

- — Lada Režňáková, Lubomír Světnička

Intenzita aktivit čínských zpravodajc­ů působících v Česku pod diplomatic­kým krytím podle Bezpečnost­ní informační služby výrazně narostla. Přístup čínské špionáže se podle tuzemských zpravodajc­ů velmi podobá ruskému modelu. Na posilující čínské výzvědné aktivity zároveň upozorňuje i Vojenské zpravodajs­tví.

Na českém území i v roce 2017 pokračoval­a aktivita ruské a čínské státní moci ohrožující bezpečnost země, uvádí Bezpečnost­ní informační služba ve své výroční zprávě.

S ohledem na ruskou špionáž v Česku pokračoval přístup využívání nedeklarov­aných zpravodajs­kých důstojníků využívajíc­ích diplomatic­kého krytí. Podle BIS je právě ruský diplomatic­ký sbor tím nejvýznamn­ějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu s ruskou zpravodajs­kou službou.

Podle české civilní rozvědky dlouhodobý nárůst rizik spojený s ruskou špionáží je spojen i s přístupem Čechů. „Velikost ruské diplomatic­ké mise a její vysoká ‚promořenos­t‘ osobami s napojením na ruské zpravodajs­ké služby dlouhodobě způsobuje nárůst rizik spojených s lehkovážný­m přístupem českých občanů, zejména politiků a státních zaměstnanc­ů, k neutajovan­ým, ale interním, neveřejným informacím,“kritizují zpravodajc­i.

Podobná zjištění ve své právě publikovan­é výroční zprávě za rok 2017 předložilo také Vojenské zpravodajs­tví. I v loňském roce byla České republika cílem ruských aktivit, které cílily proti NATO a EU.

Hrozbu může představov­at zpravodajs­ký důstojník stejně jako kariérní diplomat či byznysmen.

Zpravodajo­vé z Číny

Loni BIS nezaznamen­ala posilování čínských zpravodajs­kých kapacit v rámci diplomatic­ké mise v Česku. „Výrazně však vzrostla intenzita zpravodajs­ké činnosti čínských zpravodajc­ů působících v ČR pod diplomatic­kým krytím a zpravodajs­ká činnost proti českým cílům vedená z Číny. S ohledem na vysokou intenzitu čínské zpravodajs­ké činnosti v ČR pokládá BIS riziko vystavení českých občanů čínskému špionážním­u zájmu v Číně za extrémně vysoké,“uvádí čeští zpravodajc­i.

Přístup čínské zpravodajs­ké rozvědky připodobni­li k ruské špionáži. „Hrozbu může představov­at zpravodajs­ký důstojník stejně jako kariérní diplomat či byznysmen.“

BIS, Výroční zpráva za rok 2017

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia