Dnes Prague Edition

Průzkum: Lidé s exekucí nevěří v demokracii

- — Ondřej Krutilek

Zkušenost s exekucí snižuje důvěru lidí v demokracii i ve státní instituce, naopak ale zvyšuje míru každodenní­ho stresu. Lidem s dluhovými problémy je také často zcela lhostejné, jaký režim v zemi vládne. Vyplývá to z nového průzkumu společnost­i Median mezi ekonomicky aktivními lidmi.

Rezignace a apatie, tak by se dal popsat stav lidí, kteří se potýkají s nízkými příjmy a exekucemi. Mezi lidmi, kteří patří do této skupiny obyvatelst­va, považuje demokracii za nejlepší režim pouze každý pátý. To je hluboko pod průměrem celého Česka podle dřívějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, podle kterého podporuje demokracii 56 procent obyvatel.

Z průzkumu ale nevyplývá, že by se lidé ve složité finanční situaci přikláněli k extremismu a totalitě. Podpora autoritati­vní formy vlády se v této skupině pohybuje na úrovni 23 procent, to je jen o jedno procento více než u celorepubl­ikového průměru a může jít o statistick­ou odchylku. Většina z postiženýc­h si myslí, že v jejich životní situaci je jednoduše jedno, jaká forma vlády ve státě panuje.

„Pro lidi, jako jsem já, je jedno, zda máme demokratic­ký nebo nedemokrat­ický režim,“to byla nejčastějš­í dotazníkov­á odpověď lidí, kteří mají v posledních pěti letech zkušenost s exekucí a kteří zároveň patří mezi obyvatele s nejnižšími příjmy, a shodlo se na ní celých 56 procent občanů, kteří spadají do této skupiny. V celé populaci s nimi přitom sdílí tento názor pouhých 16 procent lidí.

Nedůvěra v politiky i soudy

Téměř polovina lidí z této statistick­é skupiny, celých 49 procent, navíc vkládá do institucí, jako je vláda, soudy nebo Evropská unie jen málo důvěry. I zde se ukazuje, že exekuce může mít velký vliv na vnímání světa, ve kterém člověk žije. V případě lidí, kteří sice mají nízké příjmy, ale nemají s exekucí zkušenost, totiž nízkou důvěru v instituce vyjádřilo o 20 procent respondent­ů méně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia