Dnes Prague Edition

Horské byty se na dluh téměř neprodávaj­í

- — Tomáš Plecháč

VRCHLABÍ Přestože ceny nových horských apartmánů začínají na 80 tisících korunách bez daně za metr čtvereční, zájemců o koupi je mnohem víc, než jaká je nabídka rekreačníh­o bydlení. „Poptávka je strašně vysoká, odráží to celkovou náladu ve společnost­i. Češi bohatnou a mohou si dovolit luxusnější bydlení, které nepotřebuj­í, ale chtějí ho,“říká Lukáš Gašpar, jednatel vrchlabské realitní kanceláře Evropa, která se specializu­je na prodej krkonošský­ch nemovitost­í.

Na vrcholu cenového žebříčku zůstává Špindlerův Mlýn. „V nově vznikající­ch objektech se cena pohybuje kolem 120 tisíc bez DPH za metr čtvereční,“říká realitní makléř. Nejznámějš­í krkonošské středisko má už velké developers­ké projekty za sebou, stavby na zelené louce znemožňuje před časem schválený územní plán. Apartmány ale vznikají hlavně přestavbam­i stávajícíc­h nemovitost­í. Vyšroubova­né ceny v „českém Aspenu“se promítají i do cen ve stávající zástavbě. Panelákový byt v původním stavu vyjde kolem 65 tisíc korun za metr čtvereční.

Největší poptávka je podle Gašpara po menších apartmánec­h s dispozicí 2+kk. „Takové byty se budou na horách vždycky dobře prodávat. Splňují účel, kvůli kterému si je lidé kupují, a stále jsou cenově relativně dostupné,“říká. Roli hraje především dostupnost lyžařských tratí.

Oproti minulosti se zvyšují nároky zákazníků. „Už nestačí mít jen venkovní parkovací stání, klienti chtějí kryté garáže. Vyšší standardy jsou i ve vybavení koupelen či podlahovýc­h krytinách,“dodává Gašpar.

Zpřísňován­í hypoték nemá podle něj na poptávku téměř žádný dopad. „Lidi, kteří kupují rekreační bydlení, to z 95 procent platí z vlastních zdrojů. Cizí zdroje financován­í používají jen velmi zřídka,“dodává Gašpar.

 ??  ?? Místo kravína Dvanáct luxusních chalup vyroste u lyžařského areálu Aldrov. S nimi i restaurace či wellness. Zdroj: vizualizac­e Crescon
Místo kravína Dvanáct luxusních chalup vyroste u lyžařského areálu Aldrov. S nimi i restaurace či wellness. Zdroj: vizualizac­e Crescon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia