Dnes Prague Edition

Do školy nechodí. Zkoumá kvasinky

- — Radek Latislav

PARDUBICE Objev středoškol­ačky Sylvy Neradové by jednou mohl přispět k záchraně lidských životů. Za výzkum získala cenu Česká hlavička pro mladé vědce.

Osmnáctile­tá studentka pardubické­ho Gymnázia Mozartova má sice do maturity ještě dost času, v laboratoří­ch Fakulty chemicko-technologi­cké Univerzity Pardubice se však už dva roky téměř každý den věnuje kvasinkám rodu Candida, které mohou ohrožovat zdraví lidí se sníženou imunitou. „Děláme základní výzkum, to znamená, že charakteri­zujeme něco nepopsanéh­o, neznámého. Na výsledky základního výzkumu pak musí navázat výzkum aplikovaný, který už vyvíjí konkrétní léky,“říká oceněná Sylva Neradová, která by si přála, aby zjištěné poznatky pomohly k léčbě a záchraně lidských životů.

Chemii se věnuje už od základní školy a ne všechny pokusy prý byly úspěšné. „Tak už to prostě ve vědě chodí,“usmívá se. „Chemie v kombinaci s biologií a fyzikou mi přijde jako dobrý nástroj pro popisování všeho, co se kolem nás děje. A to mě zajímá,“vysvětluje svou vášeň, která se zřejmě stane i životním posláním.

Díky svým úspěchům nemusí denně do školy. Většinu času totiž tráví v laboratoři. „Do školy sice chodit nemusím, ale můj plán pedagogick­é podpory spočívá v tom, že splněné musím mít všechny známky. Stejně jako mí spolužáci, kteří jsou mi oporou,“dodává talentovan­á studentka, která by ráda zamířila i do zahraničí. „Nejradši do USA. Líbí se mi Massachuse­ttský technologi­cký institut.“

 ?? Foto: UPCE ?? Sylva Neradová tráví spoustu času v laboratoři.
Foto: UPCE Sylva Neradová tráví spoustu času v laboratoři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia