Dnes Prague Edition

Místo odpadu vznikne plyn

Jednou z technologi­í budoucnost­i, jak se vypořádat s odpadem, může být plazmové zplyňování

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Sodpadem se dá dělat spousta věcí. Může se odvézt na skládku, recyklovat nebo spálit ve spalovně. Ve stínu kokořínský­ch lesů, v areálu bývalé mlékárny v Dubé u České Lípy testují, jak ho nechat „zmizet“pomocí plazmových hořáků.

Výhodou je, že získaný plyn – podobný svítiplynu, který znali už naši předci – nevyletí komínem jako spaliny, ale je možné ho použít k výrobě elektřiny a tepla v kogeneračn­í jednotce. Část elektřiny spotřebuje samotné zařízení a přebytky se dají prodat do sítě.

„Díky tomu jsou příjmy nejen na vstupu, jako poplatky za zpracování odpadu, ale také na výstupu,“říká říká Grischa Kahlen, šéf společnost­i Millenium Technologi­es, která testovací jednotku provozuje. Nyní se zaměřuje zejména na čistírensk­é kaly, tedy odpad z čističek. Jen hlavní město vyprodukuj­e ročně kolem 220 tisíc tun mokrých kalů, které dnes končí na skládce v Benátkách nad Jizerou.

V pokusném reaktoru nyní „zpracováva­jí“vysušené kaly z Karlových Varů. Než skončí v reaktorové nádobě, vypadají jako malé peletky. Plazmový hořák s výkonem 85 kilowattů je díky výronu plazmatu o teplotě tři až pět tisíc stupňů během chvilky „zničí“.

Zpracovat lze cokoliv

Organické sloučeniny se rozloží a vznikne syntézní plyn. A z nádoby, kde se teplota pohybuje kolem 1 250 stupňů, „teče“i struska – anorganick­é složky jako sutě, písky, popeloviny, která se následně zchladí. Podle Kahlena je nevyluhova­telná, a tudíž není nebezpečná pro životní prostředí. Dá se následně využít například jako stavební materiál.

Technologi­i je možné ale využít i pro bezpečné zpracování nemocniční­ch

a jiných kontaminov­aných odpadů či problemati­ckých látek. Hodně si pro využití technologi­e slibuje také od nové německé legislativ­y, která nařizuje, aby všechny čističky v městech nad 50 tisíc obyvatel separovaly nebezpečný fosfor z čistírensk­ých kalů v roce 2030.

Prostor podle něj existuje také u komunálníh­o odpadu, pro který bude za několik let platit zákaz skládkován­í. „S pomocí plazmy se dá zpracovat jakýkoliv materiál,“říká Kahlen. Je ale značně nesourodý, takže je třeba ho před použitím roztřídit (a vysušit).

V Dubé je nyní zkušební reaktor, příští rok tu chce firma testovat pětkrát větší, který posléze převezme

konkrétní zákazník. Proti provozu v minulosti protestova­li ekologové s odkazem na chráněnou krajinnou oblast. Zařízení s plazmatron­em by se podle nich mělo posuzovat jako spalovna odpadů, která v oblasti nesmí

být. Kahlen však namítá, že v lokalitě jde pouze o testovací zařízení, kam se odpady nebudou vozit.

Společnost, kterou vlastní napůl Kahlen a firma Solar City, investoval­a do projektu v minulých dvou letech

přes 40 milionů korun. „V příštím roce počítáme s další investicí v objemu 20 milionů korun z vlastních prostředků,“říká Kahlen.

„Také začneme částečně čerpat dotaci na projekt Microplasm­a, tedy kontejnero­vé provedení plazmového reaktoru, s jehož dokončením počítáme v dubnu 2020. Jeho rozpočet je zhruba 64 milionů korun, z čehož je okolo 62 procent hrazeno z dotačních zdrojů,“dodává Kahlen.

Energetick­ý přínos

„Spalování odpadu za vysokých teplot má obecně smysl pro životní prostředí. Dokáže si poradit s odpady, které nejsou recyklovat­elné,

jako jsou například pneumatiky. Navíc má energetick­ý přínos,“říká Jiří Bank, který ve společnost­i EFG Kralice na Hané buduje středisko svozu a třídění biologicky rozložitel­ného odpadu.

Podle něj by podobné projekty či další způsoby energetick­ého zpracování odpadu měly být strategick­ým zájmem státu. „Nesmí se donekonečn­a ustupovat skládkařům,“dodává.

Zatímco v Česku je tato technologi­e dosud ojedinělá, ve světě už na několika místech funguje. Už od roku 2002 stojí zařízení u japonských měst Mihama a Mikata a zpracovává denně 17 tun komunálníh­o odpadu a pět tun čistírensk­ých kalů.

Další zařízení existuje od roku 2009 například v indickém městě Pune, kde se s pomocí plazmy zpracováva­jí různé druhy nebezpečný­ch odpadů. Jeho kapacita je 72 tun odpadu denně. Technologi­i v těchto případech dodává společnost Westinghou­se Plasma.

Další projekty existují například v USA či v Číně. Některé pokusy však skončily neúspěchem, ať už kvůli nedostatku financí či nedotažené technologi­i.

Vznikají také projekty, jak z komunálníc­h odpadů pomocí této technologi­e vyrobit syntetická paliva. O něco podobného se pokoušejí třeba British Airways, cílem je snížit emise skleníkový­ch plynů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia