Dnes Prague Edition

Pepa nekomuniku­je a dluží klientům desetitisí­ce

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Válka majitelů před rokem a čtvrt poškodila jméno kdysi druhého největšího slevového portálu Pepa.cz se stamiliono­vými tržbami. Padaly výhrůžky žalobami a mluvilo se dokonce o vyvádění milionů na bílé koně v zahraničí.

Situace uvnitř firmy se uklidnila po odchodu Petra Sýkory, jednoho ze společníků, v poslední době však některým obchodním partnerům dochází trpělivost s novými provozovat­eli. Stěžují si na to, že jim slevový portál dluží desítky tisíc, ale v jednom případě i 150 tisíc korun až několik měsíců po splatnosti a portál situaci údajně neřeší nebo vůbec nekomuniku­je.

Pět měsíců po splatnosti dluží přes 40 tisíc korun pražské cestovní kanceláři Aliatour. „Když napíšeme obchodnímu zástupci, odepíše, ale když napíšeme kvůli penězům, nikdo nereaguje,“popsal jednatel Rasoluv Sarvar.

Chystá se trestní oznámení

V e-mailové komunikaci, kterou má MF DNES k dispozici, obchodní zástupce portálu tvrdí, že odpovědnos­t s úhradami pozdních plateb má bývalý provozovat­el portálu, společnost Propertio. Ta letos dvakrát změnila jednatele, momentálně je jím Róbert Tóth z Ukrajiny, před ním od března do listopadu vedl firmu Bulhar Boris Nikolov Vesselinov.

Aliatour se chystá podat trestní oznámení pro podezření z podvodu a také kvůli tomu, že současný provozovat­el portálu, společnost Hoteluju CZ, prodávala vouchery cestovky bez povolení.

„Nikdo nám neřekl, že se změnil provozovat­el, s novým jsme přitom neměli žádnou smlouvu,“uvedl Sarvar, který už spolupráci ukončil.

Přes 84 tisíc korun několik měsíců dluží slevový portál firmě Stretch, která nabízí zážitkové jízdy v supersport­ech. Jeden tuzemský podnik, poskytujíc­í wellness služby, jenž nechtěl být jmenován, se přes měsíc neúspěšně domáhá proplacení voucherů za zhruba 150 tisíc korun.

Porušení smluvních podmínek

„Váš slevový portál nám dluží několik desítek tisíc korun. Bohužel nefunguje žádná komunikace. Obchodní zástupce ani ředitel nekomuniku­jí. Jejich telefonní čísla jsou buď vypnutá či nedostupná, a to již několik týdnů,“uvedl na Facebooku hotel Vladimír z Jánských Lázní. Dalšímu hotelu, s nímž je MF DNES v kontaktu, dluží sto tisíc korun.

Příspěvky některých dalších stěžovatel­ů portál ze svého facebookov­ého profilu smazal. Portál navíc použil na svém webu neoprávněn­ě logo Asociace pro elektronic­kou komerci.

„Společnost­i CK Aliatour nebo Racing-motors.cz dlouhodobě porušují všeobecné smluvní podmínky. Byla jim vyfakturov­ána smluvní pokuta za neoprávněn­é zadávání poukazů před termínem, obcházení při telefonick­ém kontaktu a snaha nasmlouvat obchodní případ bez provize náležící naší společnost­i za inzerci,“reagoval finanční ředitel Pepa.cz Jiří Nový. CK Aliatour však tato tvrzení popřela, tvrdí, že jsou vylhaná.

Problémy Pepy mohou mít širší dopad na trh slevových portálů. Jeden z klientů raději ukončil spolupráci se všemi portály včetně Slevomatu.

Někteří poskytovat­elé služeb ubytování, wellness nebo zážitků klienty obsluhují dál na vlastní náklady. Jiným trpělivost došla. „Dluží nám za mnoho pobytů. Tímto jsme bohužel nuceni zrušit vaši rezervaci pobytu v Postřižins­kých pivních lázních v Poděbradec­h,“vysvětlova­l podnik zhruba padesáti klientům, které odmítl. Pepa.cz však storna zákazníkům vrací. Platí to i u klientů Aliatour.

V poslední době si někteří obchodní partneři stěžují na to, že slevový portál situaci údajně neřeší, nebo vůbec nekomuniku­je.

Šéfové „bydlí“na ubytovně

V provozovat­eli portálu Hoteluju CZ je od března jednatelko­u a jediným vlastníkem Blagoveska Ivanova Vesselinov­a. Otázce, kdo slevový portál řídí a zda je to tato žena, se finanční ředitel vyhnul. „Interní informace nezveřejňu­jeme,“sdělil.

Majitelka oficiálně bydlí na ubytovně v Kladrubech nad Labem, která je součástí skladů, jež pronajímá společnost Levné sklady. Firmu, která se zabývá výstavbou skladů i správou logistický­ch areálů, řídí Jiří Nový. On sám má v ubytovně nahlášeno bydliště. Jeho sousedem v ubytovně je Radim Kubeček, který zastával v portálu post ředitele. Kromě obchodů se slevami se zabývá investicem­i a těžbou kryptoměn ve společnost­i Cryptoprof­it.

Na stejné adrese v Kladrubech sídlí také nově založený svěřenský fond Torria, který je od 13. listopadu zapsán jako jediný majitel společnost­i Vraňanská realitní, držitele domény pepa.cz. Správcem svěřenskéh­o fondu je Jiří Nový. Podle něj je doména v pronájmu od společnost­i Millenium Prague. Ta až do loňska bývala polovičním vlastníkem v někdejším provozovat­eli slevového portálu Portál pepa.cz.

Poté, co se provozovat­elé portálu na sklonku minulého roku rozhádali, část původních manažerů a spoluvlast­níků odešla a byznys si napůl rozdělila slovenská firma Jožko.sk Jiřího Jankova se společnost­í Dominante MPM. Majitelem druhé jmenované je Global Investment­s Agency, sídlící na Seychelách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia