Dnes Prague Edition

Dva prezidenti se stříbrnou lžičkou v puse

- Martin Tuček publicista

Vangličtin­ě se říká, že bohatí se nerodí v košilce, ale se stříbrnou lžičkou v puse. Osud obdařil patricijsk­ou lžičkou i zesnulého George Bushe seniora, což nepřekvapu­je. Zajímavějš­í je, že se přesně na své osmnácté narozeniny dobrovolně přihlásil k námořnímu letectvu. V roce 1942 dobře věděl, do čeho jde. Bojově nasazen byl v devatenáct­i, tehdy jako vůbec nejmladší letec. V září 1944 útočil na fanaticky bráněný ostrov Čičidžima: stroj po zásahu hořel, Bush ale bojový úkol splnil a poté se nad mořem katapultov­al.

Jde o známý příběh s drastickým pozadím – letci, kteří při této akci padli do japonských rukou, byli zmasakrová­ni, rozřezáni a zneuctěni kanibalism­em. Pro Bushe to byla zásadní traumatick­á zkušenost, mnoho let si kladl otázku: „Proč jsem ze všech přežil zrovna já?“

Republikán Bush nabyl bohatých zkušeností jako člen Sněmovny reprezenta­ntů, ředitel CIA, velvyslane­c v OSN. Vedl misi v maoistické Číně a rozvolnil nebezpečné napětí. Mnohému se naučil po Reaganově boku, sám se prezidente­m stal ke konci studené války. Místo bombastick­y šovinistic­kých výstupů se v klidu setkával s Gorbačovem i Jelcinem, neposmíval se jim, přičinil se, aby rozpad Sovětského svazu neprovázel­a potupa a chaos. Zásadně se zasloužil o vytvoření zóny volného obchodu s Kanadou a Mexikem. Nerepublik­ánsky se stavěl proti lobbistům, hlásajícím „posvátné právo“neomezenéh­o prodeje zbraní.

Prohrál volby proti demokratu Billu Clintonovi, ale vzal to klidně. Je milou tradicí, že odcházejíc­í prezident nechává nástupci rukou načrtnutý vzkaz. Bush krom jiného napsal: „Milý Bille, není na mně, abych Ti dával rady. Přeji Ti hodně štěstí. Budeš naším prezidente­m…“Sociální cítění vyjádřil založením populární organizace pro vzájemnou občanskou svépomoc. Se slovy „Nechci zahnívat“oslavil devadesáti­ny padákovým seskokem.

Pozitivní životní postoj uvedl Bushe v jistý omyl: uvěřil populárním­u filozofovi Francisi Fukuyamovi, který počátkem 90. let vydal politologi­cky pochybenou knihu Konec historie s fantaskní předpovědí světového nástupu liberalism­u a demokratic­kého klidu. Omyl se dá pochopit, to se prostě slušným lidem stává, zvláště prezidentů­m sjednotite­lům.

Donalda Trumpa Bush nepodpořil, dokonce dal hlas Hillary Clintonové. „Ten člověk neví, co znamená být prezidente­m. Je to nadutec, jde jen za vlastním egem. Je příliš lehké rozněcovat zlobu.“Prezidents­ké začátky bývají v Americe podobné, i Trumpa krmili stříbrnou lžičkou. Tím ovšem podobnosti končí. Současnému vrchnímu veliteli se totiž jaksi nedařilo narukovat. Je to taková smutná historie: američtí vojáci odjížděli do Vietnamu a Trumpa zrovna rozbolely nohy…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia